Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

M. Σέφκοβιτς: Οι μεταρρυθμίσεις στην ενέργεια θα ενισχύσουν τις επενδύσεις στην Ελλάδα

"Ακούω θετικά σχόλια για επενδύσεις στην Ελλάδα", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σέφκοβιτς εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμησή του για τις προσπάθειες, την επιμονή και το θάρρος που οδήγησαν, όπως είπε, στο τέλος του προγράμματος οικονομικής στήριξης της χώρας.

Την πεποίθηση ότι οι μεταρρυθμίσεις στην ενέργεια και το νέο θεσμικό πλαίσιο θα συνδράμουν στην προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, εξέφρασε απόψε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την ενέργεια Μάρος Σέφκοβιτς, μιλώντας στο 2ο Συνέδριο του Economist για τη Βιωσιμότητα στη ΝΑ Ευρώπη και τη Μεσόγειο, που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

"Ακούω θετικά σχόλια για επενδύσεις στην Ελλάδα", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σέφκοβιτς εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμησή του για τις προσπάθειες, την επιμονή και το θάρρος που οδήγησαν, όπως είπε, στο τέλος του προγράμματος οικονομικής στήριξης της χώρας.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν έκανε ειδική αναφορά στα πλεονεκτήματα (πηγές ενέργειας, γεωγραφική θέση, ανάπτυξη νέων διασυνδέσεων) και στον ρόλο της χώρας μας για την βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας των χωρών της περιοχής. Ειδικότερα, για την υλοποίηση της ευρωπαϊκής στρατηγικής σύμφωνα με την οποία κάθε χώρα θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε τρεις τουλάχιστον πηγές προμήθειας φυσικού αερίου. "Η Ελλάδα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο όχι μόνο για την διαμετακόμιση του φυσικού αερίου της Κασπίας, αλλά και με έργα όπως ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός και οι υποδομές Υγροποιημένου Φυσικού αερίου. Είναι πολύ σημαντικά έργα για την ασφάλεια εφοδιασμού όχι μόνο της χώρας αλλά και για την ευρύτερη περιοχή", τόνισε.

Αναφερόμενος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σημείωσε ότι το δυναμικό παραγωγής ενέργειας της χώρας μας είναι πενταπλάσιο από την κατανάλωση, κάτι που σημαίνει ότι ενέργεια από την Ελλάδα μπορεί να φθάσει σε κάθε χώρα της ΕΕ. Έκανε ειδική αναφορά στο πρόγραμμα Tilos, που αφορά στην κάλυψη του συνόλου σχεδόν των αναγκών της Τήλου σε ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές που συνδυάζονται με σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία) και διαχείρισης της ενέργειας. Πρόκειται όπως είπε για πολύ σημαντικό παράδειγμα για την ανάπτυξη και διαχείριση των μικροδικτύων και πολύ αποτελεσματικό εργαλείο για την τροφοδοσία απομακρυσμένων περιοχών.

Σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή εμπειρία αποδεικνύει ότι η στροφή προς την "πράσινη" ενέργεια μπορεί να συνδυαστεί με την οικονομική ανάπτυξη και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Όπως είπε, η ανάπτυξη των ΑΠΕ και της ευρωπαϊκής τεχνολογίας στον τομέα έχουν οδηγήσει σε εξοικονόμηση 30 δις. ευρώ ετησίως από τον περιορισμό των εισαγωγών ενέργειας, σε εξαγωγές αξίας 35 δισ. το χρόνο και σε 3,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Τόνισε τέλος ότι οι καταστροφές που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας, αποτελούν μηνύματα από την μητέρα φύση ότι ο χρόνος περνάει και ότι πρέπει να α
Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Μια καθαρή νίκη για την Ελλάδα των πολλών

Η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου στις περιοδείες και τις ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα και των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει την πραγματικότητα: ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, και ιδιαίτερα οι πιο αδύναμοι,

Δειτε ολοκληρο το αρθρο