Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ντράγκι: Παραμένουν διαρθρωτικές αδυναμίες για την αντιμετώπιση των "κόκκινων" δανείων των ευρωπαϊκών τραπεζών

Το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί τη συνέπεια κυκλικών και διαρθρωτικών παραγόντων, δήλωσε ο Ντράγκι

Παρά την πρόσφατη πρόοδο, το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών παραμένει υψηλό, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στην ετήσια συνέλευση του European Systemic Risk Board (ESRB).
 
Ο Ντράγκι, που είναι και Πρόεδρος του EBRS, τόνισε ότι στο τέλος του 2016 το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις ευρωπαϊκές τράπεζες ανέρχονταν σε 1 τρις. ευρώ, αν και αυτό δεν λαμβάνει υπόψη τις υποθήκες των δανείων. «Για παράδειγμα, αν ληφθούν υπόψη τα ενέχυρα και οι προβλέψεις (που σχηματίζουν οι τράπεζες), το μέσο ποσοστό κάλυψης των NPLs στην Ευρωζώνη ανέρχεται στο 82%», σημείωσε ο Ντράγκι, προσθέτοντας ότι η κερδοφορία των τραπεζών επηρεάζεται από τις χαμηλότερες αποδόσεις των NPLs.
 
Το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί τη συνέπεια κυκλικών και διαρθρωτικών παραγόντων, δήλωσε ο Ντράγκι.
 
«Πρώτον, η μεγάλη ύφεση που προέκυψε από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση οδήγησε σε μία επιδείνωση της ποιότητας των δανείων των τραπεζών. Η τρέχουσα οικονομική ανάπτυξη αναμένεται, συνεπώς, να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού των ευρωπαϊκών τραπεζών.
 
Ταυτόχρονα, εξακολουθούν να παραμένουν διαρθρωτικές αδυναμίες. Αυτές περιλαμβάνουν ανεπαρκείς δομές εταιρικής διακυβέρνησης στις τράπεζες, αναποτελεσματικές και υψηλού κόστους διαδικασίες ανάκτησης του χρέους σε ορισμένα κράτη-μέλη και λάθος κίνητρα που εμποδίζουν τη γρήγορη εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
 
Για τον σκοπό αυτό, το ESBR έχει προτείνει μία σειρά μέτρων για τη συμπλήρωση αυτών που έχουν ήδη ληφθεί σε επίπεδο της ΕΕ και της Ευρωζώνης», σημείωσε ο Ντράγκι.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Με την κοινωνία όρθια

Το έργο της σημερινής κυβέρνησης ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2015 κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες. Η κοινωνία ήταν σε τέτοιο βαθμό επιβαρυμένη από τα καταστροφικά μέτρα της προηγούμενης...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο