Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Πρόστιμο 1,24 εκ. ευρώ στον Moody’s από την Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή

Αν και ο Moody's έχει δικαίωμα έφεσης, εκπρόσωπος του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης δήλωσε ότι «η εταιρία παραδέχεται τις διαπιστώσεις της ESMA και είναι ευχαριστημένη που έκλεισε το θέμα». Σημειώνεται ότι το πρόστιμο αφορά «παραβάσεις από αμέλεια», αναφορικά με 19 αξιολογήσεις από 06/2011 έως 12/2013

Πρόστιμο 1,24 εκ. ευρώ επέβαλε η ευρωπαϊκή εποπτική Αρχή χρηματοπιστωτικών αγορών (European Securities and Markets Authority, ESMA) στον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's για την αδυναμία του να εξηγήσει σειρά αξιολογήσεων του αξιόχρεου ευρωπαϊκών θεσμών σύμφωνα με τους Financial Times.

Πρόκειται για το τρίτο πρόστιμο που επιβάλει η Αρχή μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Ο γερμανικός βραχίονας του Moody's τιμωρήθηκε με πρόστιμο 750.000 ευρώ και ο βρετανικός με 490.000 ευρώ, για «παραβάσεις από αμέλεια» του κανονισμού για τις εταιρείες πιστοληπτικής αξιολόγησης, αναφορικά με 19 αξιολογήσεις που έκαναν από τον Ιούνιο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2013.

Οι αξιολογήσεις αφορούσαν 9 υπερεθνικούς φορείς, μεταξύ των οποίων ήταν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εποπτική Αρχή δήλωσε ότι ο Moody's δεν μπόρεσε να δώσει κατανοητές περιγραφές της μεθοδολογίας, στην οποία βάσισε τις αξιολογήσεις του.

Ανέφερε, επίσης, ότι «δεδομένου του ρόλου των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης και των αξιολογήσεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς και των συνεπειών που έχουν στην εμπιστοσύνη των επενδυτών, είναι ανάγκη να υπάρχουν και να εφαρμόζονται υψηλότερα στάνταρντς διαφάνειας».

Ο Moody's έχει το δικαίωμα έφεσης, αλλά εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι «παραδέχεται τις διαπιστώσεις της ESMA και είναι ευχαριστημένη που έκλεισε το θέμα».

Ο οίκος τόνισε ότι οι επικρίσεις δεν αφορούν στην «ποιότητα των αξιολογήσεων μας ή της ίδιας της μεθοδολογίας για τους υπερεθνικούς φορείς» και πρόσθεσε ότι η ESMA «αναγνώρισε» ότι ο Moody's «έλαβε μέτρα το 2013 για να διασφαλίσει ότι δεν θα συνέβαιναν αντίστοιχες παραβάσεις στο μέλλον».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Με την κοινωνία όρθια

Το έργο της σημερινής κυβέρνησης ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2015 κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες. Η κοινωνία ήταν σε τέτοιο βαθμό επιβαρυμένη από τα καταστροφικά μέτρα της προηγούμενης...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο