Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Έκθεση ΟΟΣΑ: Οι κυριότερες συστάσεις για τους τομείς της ελληνικής οικονομίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έκθεση ΟΟΣΑ: Οι κυριότερες συστάσεις για τους τομείς της ελληνικής οικονομίας

Την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας ανάμεσα στις ελληνικές επιχειρήσεις συστήνει ο ΟΟΣΑ, με έκθεσή του αφιερωμένη στην Ελλάδα, που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η εν λόγω έκθεση που φέρει τον τίτλο «Αξιολόγηση των επιπτώσεων της ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα», είναι μια ανεξάρτητη μελέτη που ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση και που έγινε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Με την έκθεση, ο ΟΟΣΑ εντοπίζει 356 κανονιστικά εμπόδια για την ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα, ορισμένα των οποίων βρίσκονται υπό κατάργηση από την ελληνική κυβέρνηση. «Η ενίσχυση του ανταγωνισμού είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία στην Ελλάδα» δήλωσε ο ΓΓ του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία κατά την παρουσίαση της έκθεσης. «Η εφαρμογή των συστάσεων της παρούσας έκθεσης, θα στηρίζει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που έχουν ήδη αναληφθεί για να επιτραπεί στην ελληνική οικονομία να επιστρέψει σε μια βιώσιμη πορεία ανάπτυξης» τόνισε ο ίδιος.

Επίσης, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η χαλάρωση των περιορισμών που έχουν εντοπισθεί σε ορισμένους τομείς θα έχει θετική επίδραση της τάξεως των 414 εκατ. ευρώ περίπου, για την ελληνική οικονομία.

Η σημερινή μελέτη του ΟΟΣΑ καλύπτει πέντε τομείς:

Ηλεκτρονικό εμπόριο, κατασκευές (οικοδομές), μέσα ενημέρωσης (Media), χονδρικό εμπόριο και κάποιους τομείς της μεταποιητικής βιομηχανίας όπως τα χημικά και φαρμακευτικά προϊόντα.

Οι τομείς αυτοί εκφράζουν συνολικά το 11,2% του ΑΕΠ και το 16,7% των θέσεων εργασίας στην Ελλάδα.

Οι κυριότερες συστάσεις του ΟΟΣΑ για τον καθένα από τους τομείς συνοψίζονται ως εξής:

Ηλεκτρονικό εμπόριο

Εξαπλούστευση, εξορθολογισμό και κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών, προκειμένου να αρθεί η νομική αβεβαιότητα. Καλύτερη κάλυψη των αναγκών των χρηστών του ηλεκτρονικού εμπορίου, των οποίων η δραστηριότητα βασίζεται σε αυτοποιημένες και τυποποιημένες διαδικασίες. Εξασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού για τους ξένους προμηθευτές.

Οι εταιρείες, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν προσφορά για έναν διαγωνισμό, εφ' όσον πληρούν τα κριτήρια που ορίζονται από τον διαγωνισμό, ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία έχουν καταταχθεί στα μητρώα.

Θα πρέπει να αποσαφηνισθούν οι κανόνες που ρυθμίζουν τους ραδιοφωνικούς σταθμούς και να χαλαρώσουν οι κανόνες για τις άδειες, τη διάρθρωση των επιχειρήσεων και τις σταυροειδείς συμμέτοχες στον τομέα της συνδρομητικής τηλεόρασης.

Ο ορισμός της έννοιας των ανεξάρτητων παραγωγών του οπτικοακουστικού περιεχομένου θα πρέπει να επανεξεταστεί κάτω από το πρίσμα της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας.

Χονδρικό εμπόριο

Κατάργηση των εμποδίων εισόδου στην αγορά, όπως αυτών που προκαλούνται από το αυστηρό σύστημα αδειών για το χονδρικό εμπόριο καυσίμων. Να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός ανάμεσα στους χονδρέμπορους αλλάζοντας τη ρύθμιση των αποκλειστικών συμβάσεων ανάμεσα σε χονδρέμπορους και λιανοπωλητές καύσιμων ώστε να μη μπορούν να επεκταθούν πέρα από την ημερομηνία λήξης τους.

Φαρμακευτικά προϊόντα

Οι κανόνες θα πρέπει ν' αλλάξουν ώστε να γίνουν τα γενόσημα φάρμακα ακόμα πιο φθηνότερα απ' ότι ορίζουν οι ισχύοντες κανόνες. Θα ενισχυθεί έτσι ο ανταγωνισμός και θα επιτευχθεί η μεγαλύτερη διείσδυση των γενόσημων στην αγορά.

Σύμφωνα με την έκθεση ανάμεσα στα οφέλη που απορρέουν από τον ανταγωνισμό είναι η μείωση των τιμών για τους καταναλωτές, περισσότερες επιλογές, καλύτερη ποιότητα σε υπηρεσίες και προϊόντα, δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας και αύξηση επενδύσεων στην καινοτομία.

«Οι συστάσεις αφήνουν ένα αναπτυξιακό αποτύπωμα»

Ένα αναπτυξιακό αποτύπωμα αφήνουν στην ελληνική οικονομία οι συστάσεις του ΟΟΣΑ, όπως αναφέρθηκε από τους ομιλητές στην εκδήλωση τελετής παράδοσης από τον ΟΟΣΑ στην ελληνική κυβέρνηση της Έκθεσης Αξιολόγησης Συνθηκών Ανταγωνισμού στην Ελλάδα-2017.

Το κόστος του έργου ήταν 1,3 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χωρίς την συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτή τη χρηματοδότηση. Όπως είπε στην εκδήλωση ο νέος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, (πρώην υπουργός Οικονομίας), η τρίτη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ είναι μία από τις πολλές παρακαταθήκες θεμάτων που κλείνουν στο υπουργείο Οικονομίας και συγκριτικά με τις δύο προηγούμενες οι συστάσεις αφορούν μεγαλύτερο εύρος νομοθεσίας.

Για τις 356 συστάσεις συνεργάστηκαν 15 ερευνητές και πλήθος από στελέχη 5 υπουργείων, έγιναν 120 συναντήσεις με 34 φορείς , οι συστάσεις αφορούν σε πέντε τομείς της οικονομίας, αξιολογηθήκαν 1290 νομοθετήματα, βρέθηκαν 577 εμπόδια και 356 από αυτά κατέληξαν σε συστάσεις. «Χρειάζεται τιτάνια προσπάθεια για να εφαρμοστούν οι συστάσεις του ΟΟΣΑ εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών και να συμβάλλουν έτσι στην έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση» σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι το κείμενο αποτελεί κομβική μεταρρύθμιση σε τομείς όπως το ηλεκτρονικό και χονδρικό εμπόριο οι κατασκευές, η μεταποίηση και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στη σημασία της συμμετοχής των φορέων της αγορά στη διαμόρφωση των συστάσεων με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η ένταση που υπήρχε στις προηγούμενες εργαλειοθήκες.

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ριντάρο Ταμάκι ανέφερε ότι η έκθεση θα βοηθήσει την πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη και έχει δώσει ώθηση σε έργα σε πολλούς τομείς της οικονομίας αλλά και σε τομείς όπως η εκπαίδευση και η καταπολέμηση της διαφθοράς. «Η νομοθεσία που αφορά στον ανταγωνισμό είναι σημαντικό εργαλείο για να βοηθήσει στην ανθεκτικότερη ανάπτυξη» είπε ο ίδιος και συνέχισε: «η χώρα πέρασε βαθιά και επώδυνη πορεία και οι συνέπειες της κρίσης είναι ακόμη ορατές, με τους πολίτες να βιώνουν ακόμη στοιχεία της, όμως η πλήρης ανάκαμψη θα πάρει κι αυτή το χρόνο της».

Σημείωσε ότι αν εφαρμοστούν οι συστάσεις θα υπάρξει όφελος για την ελληνική οικονομία, τουλάχιστον, 414 εκατ. ευρώ. Ως παράδειγμα ανέφερε ότι αρκετές από τις συστάσεις που έγιναν για τον κατασκευαστικό τομέα στοχεύουν στην αύξηση της συμμετοχής στους διαγωνισμούς δημοσίων έργων και μελετών. Οι χαμηλότερες τιμές συνδέονται με υψηλότερη συμμετοχή. Αναλύθηκαν οι διαγωνισμοί στην Ελλάδα από το 2010 έως το 2015 και βρέθηκε ότι κατά μέσο όρο μια επιπλέον προσφορά σε διαγωνιστική διαδικασία οδηγεί σε μεγαλύτερες εκπτώσεις κατά έναν μέσο όρο του 30-34% με όφελος που ανέρχεται στα 18 εκατ. ευρώ ετησίως.

Αντίστοιχα και για τη νομοθεσία στον τομέα του χονδρεμπορίου νωπών τροφίμων επισημάνθηκε ότι ο περιορισμός πρέπει να χαλαρώσει ώστε να επιτρέπει στους χονδρέμπορους να εγκαταστήσουν ανταγωνιστικές αγορές, ενώ στο φαρμακευτικό κλάδο η αλλαγή της ρύθμισης για τα γενόσημα, αυξάνει το όφελος για τους καταναλωτές κατά 34 εκατ. ευρώ ετησίως και τέλος, αναφέρθηκε ότι «ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στην ισοπροπυλική αλκοόλη εφαρμόζεται κατά περίπλοκο τρόπο που αλλοιώνει τις επιλογές και αυξάνει αδικαιολόγητα το κόστος των επιχειρήσεων. Η άρση του φόρου αυτού θα εξαλείψει αυτό το κόστος και θα οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές, αυξάνοντας το όφελος για τους καταναλωτές κατά 3,6 εκατ. ευρώ ετησίως». Ακόμη, ανέφερε ότι οι συστάσεις του ΟΟΣΑ αφορούν το 11% του ΑΕΠ και το 16% της απασχόλησης.

Ο Κάσπαρ Ρίχτερ, από την ΕΕ, ανέφερε από την πλευρά του ότι, η ελληνική οικονομία ανακάμπτει αργά αλλά γίνονται βήματα για βιώσιμη ανάπτυξη και πρόσθεσε: «ο ανταγωνισμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι για την ευημερία των καταναλωτών. Όσο πέφτουν οι τιμές οι επιχειρήσεις θα οδηγούνται σε ανάπτυξη και επέκταση και οι πολίτες σε ευημερία».

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας Ηλίας Ξανθάκος ανέφερε ότι οι συστάσεις πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους οπότε η μεταρρυθμιστική πίεση ή κόπωση σε συνδυασμό με τα λιγότερα στελέχη στη δημόσια διοίκηση δημιουργεί προβληματισμό καθώς πρέπει να ολοκληρωθεί ολοένα και μεγαλύτερο έργο. «Αλλά η δημόσια διοίκηση νομίζω ότι θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων» συμπλήρωσε ο ίδιος. Έργα τέτοιου τύπου, ανέφερε ο κ. Ξανθάκος, θα έπρεπε να πραγματοποιούνται ανεξάρτητα από τη δανειακή σύμβαση. Σχετικά με την αποτίμηση των δύο παλαιότερων εκθέσεων, για την πρώτη εκτιμάται ότι άνω του 72% μετατράπηκαν σε νομοθεσία και σχεδόν έχουν ολοκληρωθεί οι αλλαγές, ενώ και για τη δεύτερη εργαλειοθήκη, έχουν υλοποιηθεί οι συστάσεις σε μεγάλο βαθμό.

Υπάρχουν στοιχεία για ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων με μείωση των τιμών για τα αρτοποιήματα, για βιβλία ( πτώση τιμής 14% ) και για τα διατροφικά συμπληρώματα και βιταμίνες για τα οποία υπάρχει διαθεσιμότητα και σε σούπερ μάρκετ όπου πωλούνται φθηνότερα από άλλα σημεία πώλησης.

Για να φανούν τα οφέλη των συστάσεων στην πραγματική οικονομία, όπως ανέφεραν τα στελέχη του ΟΟΣΑ, θα πάρει χρόνο και επειδή οι συστάσεις αφορούν σε συγκεκριμένο εύρος της οικονομίας - δηλαδή εστιάζουν μόνο στον ανταγωνισμό και τις τιμές των προϊόντων - απαιτούνται και άλλες πολιτικές για να επεκταθούν τα αποτελέσματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL