Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Ολοκληρώνεται εντός του μήνα η έκθεση αξιολόγησης του ΤΧΣ / "Αγκάθι" οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ολοκληρώνεται εντός του μήνα η έκθεση αξιολόγησης του ΤΧΣ / "Αγκάθι" οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών

Τις επόμενες μέρες ολοκληρώνεται η έκθεση του ΤΧΣ για τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των τραπεζών, ούτως ώστε να εκπληρωθούν τα αυστηρά κριτήρια που προβλέπει ο σχετικός νόμος.

Ήδη οι τράπεζες έχουν ενημερωθεί από το ΤΧΣ για όλα τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και έτσι θα κληθούν οι διοικήσεις να προχωρήσουν, όπου χρειάζεται, στις σχετικές αντικαταστάσεις των μελών (επιχειρηματίες, νομικοί, συνδικαλιστές). Σύμφωνα πάντα με έγκυρες τραπεζικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε η "Αυγή", "η συγκεκριμένη διαδικασία θα είναι χρονοβόρα και ενδέχεται να 'τραβήξει' μέχρι τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο", καθώς οι τράπεζες θα θέσουν κάποιες ενστάσεις σε ορισμένα ζητήματα. Επίσης, είναι πιθανό να υπάρξουν και νομοθετικές παρεμβάσεις στο θέμα των μελών των Δ.Σ., σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην "Αυγή" πριν από 10 μέρες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης για το σχετικό νόμο. "Ήταν αποτέλεσμα επιβολής σε συνθήκες που η ανάγκη έγκαιρης ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δεν επέτρεπε καμία καθυστέρηση. Τώρα όμως που επιχειρείται η εφαρμογή τους στην πράξη, αποκαλύπτονται σοβαρά προβλήματα και στρεβλώσεις που επιβάλλουν την επαναξιολόγησή τους. Τόσο τα κριτήρια λοιπόν όσο και οι διαδικασίες της αξιολόγησης, αναγκαίας σε κάθε περίπτωση, των διοικήσεων των τραπεζών πρέπει να επανεξεταστούν και να αλλάξουν, και προς αυτήν τη κατεύθυνση εργάζεται ήδη η κυβέρνηση".

Ποιοι μένουν εκτός

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, εκτός του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας αναμένεται να βρεθούν, οι δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων που υπάρχουν σήμερα, "σπάζοντας" μια παράδοση πολλών δεκαετιών. Πάντως γίνεται προσπάθεια να υπάρχει ένας εκπρόσωπος από εδώ και στο εξής, ο οποίος θα πληροί τα κριτήρια.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκτός Δ.Σ. τραπεζών αναμένεται να βρεθούν, εφόσον δεν αλλάξει κάτι στον νόμο, ηχηρά ονόματα, όπως η πρόεδρος της Εθνικής Λούκας Κατσέλη, αλλά και βαριά επιχειρηματικά ονόματα, όπως οι κ. Βασίλειος Φουρλής (Fourlis), Ευτύχιος Βασιλάκης (Aegean), Σπύρος Θεοδωρόπουλος (Chipita).

Γ.Α.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL