Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
Ντράγκι: Σας δίνουμε ρευστότητα μόνο υπό επιτήρηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ντράγκι: Σας δίνουμε ρευστότητα μόνο υπό επιτήρηση

Μόνο όσο η Ελλάδα παραμένει υπό επιτήρηση θα αγοράζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενυπόθηκους τίτλους (ABS) των ελληνικών τραπεζών, ώστε να μπορούν αυτές με τη σειρά τους να ανοίξουν τη στρόφιγγα του δανεισμού προς την πραγματική οικονομία.

Με την κίνησή του αυτή ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, συνδυάζει το καρότο με το μαστίγιο. Κλείνει προσωρινά τα στόματα όσων επέμεναν ότι η ΕΚΤ δεν επιτρέπεται να αγοράζει «σκουπίδια», διαβεβαιώνοντάς τους ότι η κεντρική τράπεζα λειτουργεί με «φρόνηση».

Μετά την μηνιαία συνεδρίαση του διευθυντηρίου της ΕΚΤ, στην ιταλική Νάπολη, ο Ντράγκι είπε ότι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα αγοράς ενυπόθηκων τίτλων και καλυμμένων ομολόγων και χώρες με αξιολόγηση ΒΒΒ-, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος με δύο προϋποθέσεις: «Πρώτον, ότι θα υπάρξουν μια σειρά μέτρα που θα περιορίσουν το ρίσκο, και δεύτερον, ότι οι χώρες θα παραμείνουν σε πρόγραμμα της Ε.Ε.».
Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει εντός του Οκτωβρίου και το εύρος του αναμένεται να κυμανθεί γύρω στο ένα τρισεκατομμύριο ευρώ.

Για την Ελλάδα αυτό σημαίνει δύο τινά. Είτε θα παραμείνει υπό επιτήρηση και μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος – που θεωρητικά λήγει στο τέλος του 2014- και θα αντλήσει ρευστότητα μέσω της ΕΚΤ, είτε στο τέλος της χρονιάς θα αποκλειστεί από την αγορά ενυπόθηκων τίτλων. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, ο Ντράγκι στέλνει το μήνυμα, ότι, χωρίς επιτήρηση, η εμπιστοσύνη των αγορών στην Ελλάδα δεν είναι δεδομένη.

Το μήνυμα αυτό το στέλνει και στις υπόλοιπες χώρες, αντικαθιστώντας απλά την έννοια της στενής επιτήρησης μέσω της τρόικας, με την πιστή τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας. Καλεί όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επιταχύνουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, εκτιμώντας ότι μόνο έτσι θα επιστρέψει η ανάπτυξη και η εμπιστοσύνη των αγορών στην Ευρωζώνη: «οι χώρες της Ευρωζώνης δεν πρέπει να αντιστρέψουν την πρόοδο που έχει γίνει και πρέπει να προχωρήσουν σύμφωνα με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αυτό πρέπει να αντανακλάται στα σχέδια του προϋπολογισμού για το 2015, τα οποία θα παραδώσουν τώρα οι κυβερνήσεις», προειδοποίησε ο Ντράγκι.
Εννοείται, ότι η ΕΚΤ άφησε τα επιτόκια του ευρώ αμετάβλητα, οριακά πάνω από το μηδέν, στο 0,05%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL