Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.6°C20.7°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.8°C15.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.6°C18.2°C
4 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C14.9°C
2 BF 58%
Κατόπιν... ενεργειών του
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κατόπιν... ενεργειών του

Ακούσαμε χθες τον κ. Μιχάλη Σάλλα να παινεύει τον όμιλο του οποίου ηγείται λέγοντας πως το ύψος των ιδίων κεφαλαίων κατατάσσει πλέον την Τράπεζα Πειραιώς στην 30η θέση μεταξύ των τραπεζών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έχει απόλυτο δίκιο να πανηγυρίζει ο κ. Σάλλας αν σκεφτεί κανείς που ήταν και που έφτασε. Να θυμίζουμε ότι πριν τρία χρόνια, έγινε αντικείμενο χλεύης όταν ζητούσε δανεικά, για να αγοράσει την ΑΤΕ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ).
Σήμερα ο κ. Σάλλας χωρίς να έχει βάλει χρήματα από την τσέπη του, κατέχει εκτός από την μικρή τράπεζα Πειραιώς, την ακρωτηριασμένη αλλά πολύ μεγαλύτερη ΑΤΕ, αλλά και τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών, την Γενική, την Μιllenium και ετοιμάζεται να απορροφήσει και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, που οποίο έμεινε και εκτός ανακεφαλαιοποίησης.
Είναι να μην πανηγυρίζει ο κ. Σάλλας, που από εκεί που δεν είχε μαντήλι να κλάψει έγινε μεγαλοτραπεζίτης στην καμπούρα του ελληνικού λαούς
Πριν τρία χρόνια ο κ. Σάλλας είχε εκφράσει την πρόσθεση να εξαγοράσει το 77,31% της ΑΤΕ και το 33,04% του ΤΤ, που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο. Με αυτή την πρόταση, είχαν τότε αντιδράσει οι εργαζόμενοι των σωματείων και είχαν προχωρήσει και σε απεργία, ζητώντας από την κυβέρνηση να μην την κάνει δεκτή.
Μετά από πολλές μεθοδεύσεις, με πιο εξόφθαλμη την εξαίρεση της ΑΤΕ και του ΤΤ από την ανακεφαλαιοποίηση, με το "φάντασμα" της έκθεσης της BlackRock να λέει ότι η εν λόγω τράπεζα δεν πληρούσε τους όρους κεφαλαιακής επάρκειας, η ΑΤΕ σπάει και καλή και κακή και η πρώτη πωλείται στην Τράπεζα Πειραιώς έναντι 95 εκατ. ευρώ.
Με την χαριστική εξαγορά το ενεργητικό της Τράπεζας Πειραιώς ανεβαίνει στα 75 δισ. ευρώ, οι καταθέσεις στα 35 δισ. και οι χορηγήσεις στα 47 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, αυξάνεται το προσωπικό της Πειραιώς στους 17.000 εργαζόμενους και το σύνολο του δικτύου των καταστημάτων σε 1.230, με παρουσία σε εννέα ακόμη χώρες εκτός Eλλάδας.
Λίγους μήνες αργότερα, η Τράπεζα Πειραιώς στις 19/10/2012 ανακοινώνει την εξαγορά της Γενικής Τράπεζας (Societe Generale) έναντι 460 εκατ. ευρώ και το μπαράζ δεν σταματά εδώ.
Με το ξέσπασμα της κυπριακής κρίσης στα τέλη Μαρτίου του τρέχοντος έτους, όλοι θυμόμαστε τις διασφαλίσεις, που έδινε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ότι οι καταθέσεις σε κυπριακά υποκαταστήματα, που βρίσκονται στην Ελλάδα δεν κινδυνεύουν και έτσι αποφασίστηκε να πάρει η Τράπεζα Πειραιώς ένα δώρο...
Με πρόταση, που ενεκρίθη από την Τράπεζα της Ελλάδας, η Τράπεζα Πειραιώς αποκτά έναντι 524 εκατ. ευρώ όλες τις καταθέσεις, τα δάνεια και τα καταστήματα της Τράπεζας Κύπρου, της Cyprus Popular Bank (CPB) και της Ελληνικής Τράπεζας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των δανείων και καταθέσεων των θυγατρικών τους στην Ελλάδα (leasing, factoring και Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος - IBG). Τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών έχουν 15 δισ. ευρώ καταθέσεις, 20 δισ. ευρώ δάνεια (μαζί με τις προβλέψεις για τις επισφάλειες) και 5.000 εργαζόμενους. Έτσι, ο νέος όμιλος απέκτησε ενεργητικό ύψους 95 δισ. ευρώ και αυξάνει τα καταστήματα 1.660, και στις 24.000 οι εργαζόμενοι.
Επίσης, στα τέλη Απριλίου του τρέχοντος, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοινώνει και την εξαγορά της κεφαλαιοποιημένης MBG (Μillenium Bank) εναντι 1 εκατ. ευρώ.
Με αυτά και με αυτά ο κ. Σάλλας χτίζει μια επικοινωνιακή αυτοκρατορία με τα λεφτα του ελληνικου λαού...
Γ.Κ. - Η.Β.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL