Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής / Απαντήσεις και "απαντήσεις" σε άβολα ερωτήματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής / Απαντήσεις και "απαντήσεις" σε άβολα ερωτήματα

Γιατί, λοιπόν, αφού υπήρχε τέτοιος ενθουσιασμός για συμμετοχή στην ΑΜΚ (αύξηση μετοχικού κεφαλαίου) της Εθνικής στο πλαίσιο του βιβλίου προσφορών που έτρεξε για να μαζέψει 2,5 δισ. ευρώ (τα οποία είχε διαλαλήσει η διοίκησή της πως δεν χρειαζόταν μετά τα stress tests Προβόπουλου / BlackRock, πλην μετά το αρμόδιο κεφαλοκλείδωμα της DG Comp των Βρυξελλών ανακάλυψε ότι... τα χρειαζόταν μια χαρά), γιατί με τόσο καλές και ενθουσιώδεις προοπτικές δεν "άνοιξε" σε Έλληνες ενδιαφερόμενους η "μεγάλη μας φίλη"; Ενώ π.χ. το έκαναν η Πειραιώς προ καιρού και η Eurobank πιο πρόσφατα;

Η άμεση τεχνική απάντηση είναι ότι η επιλογή που έγινε, να έχουμε accelerated book - building, ώστε να επωφεληθεί (και) η Εθνική από την υπερ-ζωηρή ζήτηση για "ελληνικό χαρτί" στις διεθνείς αγορές, πείθει μόνον άμα δεν ξύσει κανείς παρακάτω. Η μη επιλογή Ελλάδας σημαίνει ταχύτητα, λιγότερες διατυπώσεις, λιγότερα prospectus, λιγότερα στοιχεία στους επενδυτές -τέτοια πράγματα.

Τότε γιατί Πειραιώς (και Eurobank, ακόμη) έκαναν την αντίθετη επιλογή; Θα σας απαντηθεί -αν το ρωτήσετε αυτό- ότι στην πρώτη περίπτωση σαν να πήγαν να παρηγορήσουν τους παλαιούς μετόχους για τη διάχυση των δικαιωμάτων τους (capital dilution), στη δεύτερη ότι "κάτι" έπρεπε να δοθεί στην κοινή γνώμη για το ότι η επανιδιωτικοποίηση έγινε όπως έγινε, στην τιμή που έγινε κ.ο.κ.

[Ακόμη και οι μη σκληροί θιασώτες του sell-and-get-the-money-in (πούλα τώρα και σήκωσε το χρήμα), δεν κατορθώνουν να εξηγήσουν γιατί δίπλα στα 3 δισ. που "πήραμε" από τις διάφορες Fairfax και Fidelity δεν μπήκε στην ΑΜΚ της Eurobank και το ΤΧΣ κατά 1-2 δισ. Οπότε και η δική του (η δική μας, των φορολογουμένων) διάχυση δικαιωμάτων θα ήταν πιο μετριοπαθής και η πολιτική οσμή σκανδάλου πιο περιορισμένη. Μαντεύουμε την απάντηση: "Η DG Comp" κ.λπ. Πάμε παρακάτω...).

Μάλλον -εκτός αν σας δουλεύουν- δεν θα σας πουν ότι πήγαν να προστατεύσουν τον εγχώριο μικροεπενδυτή από μια ζαλιστική υποχώρηση τιμής, όπως ζήσαμε στην Eurobank, πριν καλά - καλά εισαχθούν οι νέες μετοχές. Με τις "κινήσεις αγοράς", αυτά κανείς δεν τα σκέφτεται (κι άμα τα σκέφτεται, διάβολε, δεν τα λέει).

Οπότε; Οπότε μήπως η Εθνική πήγε να αφήσει αδιατάρακτα τα μεγάλα "μπλοκ" μετοχών που προέκυψαν μετά την ανακεφαλαιοποίησή της, όπως έγινε με το πακέτο Λάτση, Μυστακίδη και όποια άλλα; Αν θέσετε το ερώτημα, θα σας πουν πως όσοι πήραν μεγάλες θέσεις τότε έχουν φορτώσει τόσα warrants ώστε θα μπορούσαν -αν ήθελαν να μπουν / να πληρώσουν αληθινά- να σηκώσουν σχεδόν ολόκληρη την Εθνική. Εκτός αν, όπως έκαναν τα διάφορα επιθετικά funds που είχαν μπει εξαρχής, φρόντισαν να ξεπουλήσουν warrants τις ημέρες ενθουσιασμού (αυτά δεν δηλώνονται, οπότε είναι άκομψο να το ρωτήσει κανείς). Οπότε, άμα διαχεόταν εδώ η αγορά, θα μπορούσαν να αμφισβητηθούν οι θέσεις που έχουν αποκτηθεί (ενώ, μέσα από τα ισχυρά "σπίτια" που τρέχουν το accelerated book στο εξωτερικό, όλα βολεύονται πιο προβλεπτά).

Μπλεγμένο; Ίσως. Αλλά κάπως έτσι πάνε τα πράγματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL