Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Ανησυχίες για την επικείμενη ΑΜΚ της Eurobank / Το ΤΧΣ καλεί την τρόικα να επισπεύσει τα stress tests για τις τράπεζες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανησυχίες για την επικείμενη ΑΜΚ της Eurobank / Το ΤΧΣ καλεί την τρόικα να επισπεύσει τα stress tests για τις τράπεζες

Την ανησυχία τους ότι οι μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τα stress tests των ελληνικών τραπεζών μπορεί να αποθαρρύνουν τους επενδυτές που θέλουν να συμμετάσχουν στην ιδιωτικοποίηση της Eurobank εκφράζουν οι επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μιλώντας στο Reuters, δείχνοντας έτσι ότι επιθυμούν διακαώς να προχωρήσουν άμεσα στο "ξεπούλημα" της τράπεζας.

Για να μπορέσει το ΤΧΣ να επιτύχει τη διατήρηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών θα πρέπει να κλείσουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα με τον νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα stress test, ανέφερε χαρακτηριστικά η διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ Αναστασία Σακελλαρίου.

Για να διευκολυνθεί το έργο του ΤΧΣ, πρέπει η τρόικα να προχωρήσει στην αναθεώρηση του υφιστάμενου πλαισίου ανακεφαλαιοποίησης και στην προώθηση των stress tests που θα ορίσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες οι οποίες θα προκύψουν για τις συστημικές τράπεζες, ανέφερε η κ. Σακελλαρίου.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΤΧΣ, Χρήστος Σκλαβούνης, δεν έκρυψε τις ανησυχίες τους για τις καθυστερήσεις στα αποτελέσματα των stress tests, από τα οποία εξαρτάται το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν για τις ελληνικές τράπεζες. Μάλιστα, δεν έκρυψε την εκτίμησή του ότι η έκβαση της προσπάθειας για την κεφαλαιακή ενίσχυση της Eurobank θα αποτελούσε ψήφο εμπιστοσύνης για τον κλάδο. Θα πρέπει να ξεκαθαριστούν άμεσα τα ζητήματα του κλάδου ώστε να ενισχυθεί η διάθεση και το ενδιαφέρον των επενδυτών να τοποθετηθούν στην Ελλάδα.

Η επιστολή

Εν τω μεταξύ, επιστολή - προειδοποίηση για τις επιπτώσεις στις τράπεζες εξαιτίας της δυστοκίας στον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών και της ψήφισης του νέου νομικού πλαισίου για τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών απέστειλε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην τρόικα, σύμφωνα με την εφημερίδα "Καθημερινή".

Στην επιστολή του ΤΧΣ εκφράζεται η έντονη ανησυχία του Ταμείου αναφορικά με την καθυστέρηση στην υλοποίηση των εκκρεμοτήτων που αφορούν τις τράπεζες, υπογραμμίζοντας την ευθύνη της τρόικας για την αδυναμία ολοκλήρωσης των σχετικών συζητήσεων. Στην επιστολή του ΤΧΣ υπενθυμίζεται πως αποστολή του Ταμείου είναι η αναδιάρθρωση των τραπεζών και η όσο το δυνατόν ταχύτερη επιστροφή τους στον ιδιωτικό τομέα.

Γ.Α.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL