Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Η βόμβα των "κόκκινων" δανείων έτοιμη να εκραγεί

Στα πρόθυρα “ανάφλεξης” έχει φτάσει η ελληνική κοινωνία από τις πολιτικές του Μνημονίου, όπως δείχνουν τα στοιχεία εξέλιξης των "κόκκινων" δανείων από την εφαρμογή του Μνημονίου μέχρι σήμερα, ενώ όσο ακολουθείται απρόσκοπτα η πολιτική Σαμαρά κατ' εντολήν της τρόικας η κατάσταση διαγράφεται...

Στα πρόθυρα "ανάφλεξης" έχει φτάσει η ελληνική κοινωνία από τις πολιτικές του Μνημονίου, όπως δείχνουν τα στοιχεία εξέλιξης των "κόκκινων" δανείων από την εφαρμογή του Μνημονίου μέχρι σήμερα, ενώ όσο ακολουθείται απρόσκοπτα η πολιτική Σαμαρά κατ' εντολήν της τρόικας η κατάσταση διαγράφεται ολοένα και χειρότερη. Άλλωστε, ο ίδιος ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος, μιλώντας σε ημερίδα του ΣΕΒ, κατά τις προηγούμενες ημέρες, δήλωσε ότι στην τετραετία των Μνημονίων έχουν αποσυρθεί από τις τράπεζες 90 δισ. ευρώ, τα οποία οδηγήθηκαν είτε στο εξωτερικό , είτε στα πάσης φύσεως χαράτσια και κάτω από τα... στρώματα. Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει και να μη διαγράφεται καμία προοπτική τόνωσης της ρευστότητας.

Παράλληλα, σύμφωνα με την εταιρεία PWC, τα "κόκκινα" δάνεια εντός του 2014 θα εκτιναχθούν από τα 70 δισ. ευρώ (32%) στα 87 δισ. ευρώ (40%), εξέλιξη που μαρτυρά ότι νοικοκυριά και επιχειρήσεις βρίσκονται εντός της ζώνης της χρεοκοπίας, η απαρχή της οποίας είναι το Μνημόνιο.

Πράγματι, μέχρι το 2010 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παρουσίαζαν ελεγχόμενο ρυθμό επιβάρυνσης σε σχέση με το 2008. Όμως από το 2010 που έρχεται το Μνημόνιο και μετά ο ρυθμός «ξεφεύγει», καθώς αυξάνεται κατά 50% και 30% (μέχρι το τέλος του 2012), δημιουργώντας νέες στρατιές ανθρώπων που, εκτός των άλλων, αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.  Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία (Τράπεζα της Ελλάδος), τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έφθασαν το 2012 στο 19,6%, όταν στο τέλος του 2011 ήταν 15,9% και στο τέλος του 2010 10,5%.

Γ.Α

Δείτε όλα τα σχόλια