Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Απουσία και κενά ελέγχων στο Ταχ. Ταμιευτήριο

Δεν μπόρεσε να εξηγήσει ο Γιώργος Προβόπουλος την ουσιαστική απουσία ελέγχων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο από το 2006 και μετά, όταν πήρε άδεια λειτουργίας τραπεζικού ιδρύματος ενόψει της εισόδου του στο Χρηματιστήριο

Δεν μπόρεσε να εξηγήσει ο Γιώργος Προβόπουλος την ουσιαστική απουσία ελέγχων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο από το 2006 και μετά, όταν πήρε άδεια λειτουργίας τραπεζικού ιδρύματος ενόψει της εισόδου του στο Χρηματιστήριο. Ο διοικητής της ΤτΕ επικαλέσθηκε το ότι από τον έλεγχο που άσκησε η ΤτΕ προέκυψε η έρευνα της Αρχής κατά του "ξεπλύματος 'μαύρου' χρήματος" και οι διώξεις της Δικαιοσύνης. Όμως η ουσία είναι ότι υπήρξε κενό ελέγχων την περίοδο 2006 - 2009, καθυστέρηση ενός έτους (2009 - 2010) στην απαγόρευση χορήγησης επιχειρηματικών δανείων και κενό ελέγχου από την ΤτΕ την περίοδο 2010 - τέλη 2012.

Ο Γ. Προβόπουλος επέρριψε τις ευθύνες στη διοίκηση Φιλιππίδη ισχυριζόμενος ότι το 33,2% των δανείων που χορήγησε ήταν επισφαλή, όπως και για τη διοίκηση Παπαδόπουλου.

Σύμφωνα με όσα είπε, η ΤτΕ το 2006 ξεκαθάρισε ότι το Τ.Τ. θα έπρεπε να την ενημερώσει αν ήθελε να επεκταθεί πέραν της καταναλωτικής πίστης, γιατί υπήρχαν αδυναμίες στην εταιρική διακυβέρνηση και τα πληροφοριακά συστήματα. Ο ίδιος υποχρέωσε το Τ.Τ. να έχει υψηλότερο δείκτη κινδύνου (αντί για 100 να είναι 150) και ζήτησε να γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Από το 2006 μεσολαβεί ένα κενό μέχρι τις αρχές του 2009 που η ΤτΕ διαπίστωσε ότι το Τ.Τ. χρηματοδοτεί επιχειρήσεις χωρίς να ενημερώνει. Τον Απρίλιο του απαγόρευσε τις χορηγήσεις χωρίς να προσαρμοστεί. Τον Ιούλιο το Τ.Τ. ενημέρωσε ότι είχε κάνει διορθωτικές ενέργειες και ζητούσε να επεκταθεί στη χορήγηση επιχειρηματικών δανείων. Η ΤτΕ έκανε έλεγχο και διαπίστωσε αδυναμίες. Το 2010 (ένα χρόνο αφού διαπίστωσε το πρόβλημα) επέβαλε περιορισμό τα επιχειρηματικά δάνεια να δίνονται μόνο σε εταιρείες με υψηλή πιστοληπτική διαβάθμιση.

Μετά "ανέλαβε" η BlackRock, η οποία βρήκε ως "επιθετική" την πολιτική του Τ.Τ., οπότε "αποσύρθηκε" η ΤτΕ, η οποία επανήλθε τέλη του 2012, πραγματοποιώντας τον έλεγχο που έφθασε στη Δικαιοσύνη.

Δείτε όλα τα σχόλια