Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Σκάνδαλο με... πρωθυπουργικές προεκτάσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκάνδαλο με... πρωθυπουργικές προεκτάσεις

Σε μείζον τραπεζικό σκάνδαλο με πολιτικό "άρωμα", το οποίο απλώνει τα... πλοκάμια του μέχρι και την τρέχουσα πολιτική περίοδο, εξελίσσεται η υπόθεση του Τ.Τ. ενώ οι παράγοντες της τραπεζικής αγοράς "βλέπουν" άνοιγμα και άλλων παραπλήσιων υποθέσεων μέσα στο προσεχές διάστημα. Όπως προκύπτει από το πολύκροτο εισαγγελικό πόρισμα "ελέγχονται" δανειοδοτήσεις και ροές χρημάτων που δόθηκαν από υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη του Τ.Τ. σε επιχειρηματίες. Πρόκειται για τις διοικήσεις φυσικά που όρισαν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κωνσταντίνος Καραμανλής και Γιώργος Παπανδρέου αλλά και ο νυν Αντώνης Σαμαράς. Οι επιλογές των εν λόγω διοικήσεων φέρονται να ζημίωσαν, σύμφωνα πάντα με το εν λόγω πόρισμα, το Τ.Τ. με το ποσό των 347 εκατ. ευρώ τουλάχιστον, δίνοντας θαλασσοδάνεια σε πρόσωπα τα οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, δε φαίνεται να τηρούσαν τις... προδιαγραφές, με τα πιο "βαριά" ονόματα να είναι οι επιχειρηματίες, "εμπλεκόμενοι" και στον χώρο του Τύπου, Δήμητρης Κοντομηνάς και Λαυρέντης Λαυρεντιάδης.

Από εκεί και πέρα, εγείρεται μεγάλο πολιτικό ζήτημα σχετικά με την άσκηση ποινικής δίωξης στη διευθύνουσα σύμβουλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αναστασία Σακελλαρίου, η οποία παρέμενε στη θέση της μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές και μάλιστα με τις... ευλογίες του Μεγάρου Μαξίμου Η υπόθεση είναι μεγάλη και το κατηγορητήριο περιλαμβάνει πλήθος τραπεζικών στελεχών, μεταξύ των οποίων και ο τελευταίος πρόεδρος του Τ.Τ. Χάρης Σιγανός και ο πρώην οικονομικός διευθυντής του Τ.Τ. Γιώργος Ξυφαράς, οι οποίοι επελέγησαν από την κυβέρνηση Σαμαρά και φέρονται να "έτρεξαν" την υπόθεση της συγχώνευσης Eurobank - Τ.Τ. Σύμφωνα με το πόρισμα, ευθύνη φέρουν και οι πρώην διοικητές της τράπεζας Άγγελος Φιλιππίδης και Κλεάνθης Παπδόπουλος, προσωπικές επιλογές των πρώην πρωθυπουργών Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου. Θέση στο κατηγορητήριο έχει και ο Σπύρος Παντελιάς, πρώην αντιπρόεδρος του Τ.Τ. και σημερινό στέλεχος της ΤτΕ, ο οποίος, κατά πληροφορίες, ήταν εις εκ των "ελεγκτών" του πορίσματος της Τράπεζας της Ελλάδος για το θέμα αυτό.

Μείζον ζήτημα με το ΤΧΣ και η... Eurobank

Τεράστιο θέμα για τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) δημιουργείται μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος της διευθύνουσας συμβούλου, Αναστασίας Σακελλαρίου για τραπεζική απιστία κατ' εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος, ενώ εγείρονται σοβαρές ενστάσεις από πολλές πλευρές σχετικά με το πώς θα κληθεί να λάβει σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, όπως η επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank. Η δίωξη αφορά το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και έχει σχέση με την αναχρηματοδότηση τον Ιανουάριο του 2012 των δύο ομολογιακών δανείων προς την επενδυτική και εμπορική εταιρεία Dεμκο, συμφερόντων του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά.

Οι κατηγορίες για τη Σακελλαρίου

Την εποχή εκείνη η κ. Σακελλαρίου ήταν μέλος της Επιτροπής Επιχειρηματικών Δανείων του Τ.Τ. και μαζί με τα άλλα μέλη της επιτροπής, σύμφωνα με το πόρισμα της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου, «... ζημίωσαν εν γνώσει τους την περιουσία του ανωτέρου τραπεζικού ιδρύματος, καθόσον, προέβησαν σε χρηματοδοτήσεις - υπέρογκο δανεισμό εταιρειών του Ομίλου Dεμκο...». Σύμφωνα με το πόρισμα φέρεται να εισηγήθηκε στην διοίκηση της τράπεζας στις 19 Ιανουαρίου του 2012 να εγκρίνει την αναδιάρθρωση δύο υφισταμένων δανείων της Demco του κ. Κοντομηνά, συνολικού ύψους 38,5 εκατ. ευρώ και η οποία κατηγορείται μαζί με άλλα 22 άτομα για «απιστία τελεσθείσα από κοινού κατ' εξακολούθηση και μη, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ».

Η παράλογη στήριξη Σαμαρά - Στουρνάρα και το... ιστορικό Αθανασόπουλου - Μέργου

Το εντυπωσιακό είναι ότι το Μέγαρο Μαξίμου παρείχε απόλυτη εμπιστοσύνη στο συγκεκριμένο πρόσωπο, δημιουργώντας πολλά ερωτηματικά αφού μάλιστα στο πρόσφατο παρελθόν και στην περίπτωση του πρώην επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ κ. Αθανασόπουλου, στον οποίο είχε ασκηθεί ποινική δίωξη (σ.σ.: θέμα με τη ΔΕΗ), είχε ζητηθεί από τον πρωθυπουργό η παραίτησή του, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει στην εν λόγω περίπτωση, ενώ είχε συμβεί και στην περίπτωση του κ. Μέργου, πρώην γ.γ. του ΥΠΟΙΚ, για το ίδιο ζήτημα.

Την απόλυτη εμπιστοσύνη του στην Αναστασία Σακελλαρίου εκδήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. «Εγώ έχω πλήρη εμπιστοσύνη και σεβασμό στη Δικαιοσύνη, αλλά έχω επίσης και πλήρη εμπιστοσύνη στην κ. Σακελλαρίου, στο ήθος της, στην επαγγελματική της κατάρτιση και κυρίως στη δουλειά που κάνει μέχρι τώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ το Ταμείο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε: "Το ΤΧΣ και η κ. Αν. Σακελλαρίου συνεχίζουν τις προσπάθειες για εξασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος".

Το... παρελθόν

Αναφορικά με την κ. Σακελλαρίου, η τρόικα και ο κ. Στουρνάρας την επέλεξαν τον Φεβρουάριο του 2013 μέχρι τον Ιούνιο του 2017 ως διευθύνουσα σύμβουλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αξίζει να σημειωθεί πως η Αναστασία Σακελλαρίου το 2009 επέστρεψε από το Λονδίνο όπου εργαζόταν και εντάχθηκε στον Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς ως ειδική σύμβουλος διοίκησης. Από τη θέση αυτή αποχώρησε στα μέσα του 2010 και το 2012 προσελήφθη ως σύμβουλος του τότε αντιπροέδρου και νυν επικεφαλής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Χάρη Σιγανού (έχει ασκηθεί και σε βάρος του ποινική δίωξη για το ίδιο αδίκημα και ήταν επιλογή Σαμαρά) για θέματα μεγάλων χρηματοδοτήσεων, θυγατρικών εταιρειών και επενδυτικών προγραμμάτων. Κατείχε τη θέση της Chief Risk Officer (επικεφαλής επιτροπής εγκρίσεων δανείων) όπου, μεταξύ άλλων, ήταν υπεύθυνη στο έργο απορρόφησης από το Τ.Τ. της Aspis Bank του Π. Ψωμιάδη και στο έργο του ελέγχου από την BlackRock, θεωρούμενη ως ένα από τα πρόσωπα που ήταν υπεύθυνα για την έγκριση χορήγησης δανείων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL