Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C25.1°C
4 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.5°C20.1°C
4 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.0°C
4 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C22.2°C
5 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
3 BF 26%
Οι "χάρες" σε επιχειρηματίες και οι... δήθεν λόγοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι "χάρες" σε επιχειρηματίες και οι... δήθεν λόγοι

Το βασικό κεφάλαιο του πορίσματος πάντως αποτελούν οι δανειοδοτήσεις επιχειρηματιών. Ειδικότερα, τα δάνεια δίνονταν χωρίς εγγυήσεις, σύμφωνα με το πόρισμα, για επιχειρηματικούς δήθεν λόγους, αλλά δεν διατέθηκαν ποτέ για τους σκοπούς για τους οποίους εκταμιεύθηκαν, ενώ οι κυριότερες υποθέσεις αφορούν:

* Το ζεύγος Γριβέα - Βάτσικα, στο οποίο =δόθηκε δάνειο ύψους 17 εκατ. ευρώ.

* Τον προφυλακισμένο επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, στον οποίο δόθηκε δάνειο 100 εκατ. ευρώ.

* Τον επιχειρηματία Δ. Κοντομηνά, στον οποίο χορηγήθηκε δάνειο ύψους 110,5 εκατ. ευρώ.

Η "πράσινη ανάπτυξη", η οικογένεια Παπανδρέου και η... λειψή περιουσία των Γριβέα - Βάτσικα

Η εισαγγελέας αναφέρεται στο πόρισμά της και στη δανειοδότηση επιχείρησης του Κυριάκου Γριβέα και της συζύγου του Αναστασίας Βάτσικα, σε βάρος των οποίων εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εισαγγελικής έρευνας, το ζεύγος Γριβέα - Βάτσικα έλαβε τον Μάρτιο και τον Ιούλιο του 2009 συνολικό ποσό 17 εκατ. ευρώ για τη νεοσύστατη, όπως τονίζει η κ. Παπανδρέου, εταιρεία C&C International Ανώνυμος Εμπορική Ξενοδοχειακή και Εταιρεία Συμμετοχών. Για την εν λόγω εταιρεία, όπως αναφέρει το πόρισμα, τα χρήματα του δανείου προς το ζεύγος Γριβέα - Βάτσικα χορηγήθηκαν αμέσως, χωρίς να υπάρχουν εγγυήσεις, καθώς, όπως τονίζει η εισαγγελέας, η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων του ζεύγους, με δυσκολία έφτανε τα 3 εκατ. ευρώ.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή... Σύμφωνα με πόρισμα, το 2009 η διοίκηση του Φιλιππίδη, λαμβάνει απόφαση για την ίδρυση τριών θυγατρικών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Η μία εξ αυτών συστάθηκε άμεσα τον Αύγουστο και έλαβε την επωνυμία Post Bank Green Institute Α.Ε. για να δραστηριοποιηθεί στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης.

Η ίδρυση της νέας εταιρείας γνωστοποιήθηκε στο επενδυτικό κοινό τον Νοέμβριο του 2009, δηλαδή τρεις μήνες μετά τη σύστασή της, όταν το Τ.Τ. ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου. Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας ήταν 500.000 ευρώ, με τη συμμετοχή του Τ.Τ. να ορίζεται σε 50%. Το υπόλοιπο 50% των μετοχών απέκτησε τότε ένα νομικό πρόσωπο, την εταιρεία C&C International, συμφερόντων του επιχειρηματία Κυριάκου Γριβέα. Ο ίδιος επιχειρηματίας ορίστηκε και διευθύνων σύμβουλος με αποκλειστικό δικαίωμα υπογραφής για τα πάντα. Ως έδρα της νέας εταιρείας ορίστηκε η Μεταμόρφωση της Αττικής, που αποτελεί έδρα και των άλλων επιχειρήσεων του Κ. Γριβέα. Την ίδια εποχή η εταιρεία C&C λαμβάνει και δύο ομολογιακά δάνεια από το Τ.Τ. Στη συνέχεια όμως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κατήγγειλε τις δανειακές συμβάσεις που είχε με τη C&C International, καθώς της είχε χορηγήσει δάνεια πολλών εκατομμυρίων (σχεδόν 19.000.000 ευρώ) χωρίς επαρκείς εγγυήσεις και η όλη συνεργασία διεκόπη.

Η διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου προχώρησε στην εξαγορά του 50% της Post Bank Green Institute, ποσοστό το οποίο κατείχε ο Κυριάκος Γριβέας. Στις 11 Νοεμβρίου του 2011 ανακοινώνεται η εξαγορά του 50% των μετοχών της «Post Bank Green Institute Α.Ε.», η οποία καθίσταται πλέον θυγατρική κατά 100% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και ο κ. Γριβέας φέρεται..., κερδισμένος. Παράλληλα, την ίδια περίοδο ο κ. Γριβέας φέρεται να ξεκινά συνεργασία με μέλη της οικογένειας Παπανδρέου.

Οι "ζημιές" Κοντομηνά και οι... κάρτες

Η τράπεζα, σύμφωνα με την εισαγγελέα, χορήγησε στον επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά, σε βάρος του οποίου εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης και θα βρεθεί ενώπιον του ανακριτή της υπόθεσης την Τρίτη, δάνεια συνολικού ύψους 110,5 εκατομμυρίων ευρώ. Τα δάνεια χορηγήθηκαν σε εταιρείες συμφερόντων του από τον Οκτώβριο του 2008 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2012.

Στο πόρισμα αναφέρεται και η υπόθεση της Postcredit εταιρείας πιστωτικών καρτών που δημιούργησε το Τ.Τ. σε συνεργασία με τον κ. Κοντομηνά, η οποία κατά την εισαγγελική λειτουργό ζημίωσε συνολικά την τράπεζα με τουλάχιστον 130 εκατ. ευρώ! Η υπόθεση της Postcredit ξεκίνησε επί διοίκησης του κ. Φιλιππίδη, οπότε το Τ.Τ. αποφάσισε να επεκταθεί στην αγορά πιστωτικών καρτών. Από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε ότι στο πλαίσιο υλοποίησης της απόφασης αυτής το Τ.Τ. προχώρησε στην απόκτηση του 50% της εταιρείας Best line, θυγατρικής της Demco Επενδυτική και Εμπορική, ιδιοκτησίας του κ. Κοντομηνά, με τίμημα περίπου 19 εκατ. ευρώ.

Η κ. Παπανδρέου στο πόρισμά της τονίζει ότι οι ορκωτοί ελεγκτές αποτίμησαν τότε την εμπορική αξία της εταιρείας, βάση της καθαρής της θέσης, στα 2,8 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με την εκτίμησή τους η αξία της εταιρείας θα ανερχόταν στα 18,1 και στα 21,6 εκατ. ευρώ αν συνυπολογίζονταν τα μελλοντικά αποτελέσματα που θα προέκυπταν από τις συνέργειες με το ΤΤ. Επομένως, κατά το εισαγγελικό πόρισμα, η τράπεζα κατέβαλε τίμημα προεξοφλώντας μελλοντικά οφέλη εξαγοράς, ουσιαστικά για απόκτηση της μισής και όχι ολόκληρης εταιρείας. Επίσης, με την επίμαχη συμφωνία το Ταμιευτήριο αναλάμβανε το σύνολο του πιστωτικού κινδύνου από τις επισφάλειες στις κάρτες, ο οποίος, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, αποδείχτηκε εξαιρετικά σημαντικός και σχεδόν διπλασιάστηκε από το 2010 έως και τον Μάιο του 2012.

Και πάλι στο προσκήνιο ο Λαυρεντιάδης

Για την περίπτωση του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, που είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση, αναφέρεται δάνειο ύψους 100 εκατ. ευρώ που δόθηκε, σύμφωνα με την εισαγγελέα, τον Οκτώβριο του 2009 μετά από αίτημα της εταιρείας Alapis προκειμένου να αναχρηματοδοτηθούν «υφιστάμενες τραπεζικές υποχρεώσεις της εταιρείας» και προκειμένου «να πραγματοποιήσει στοχευμένες εξαγορές εταιρειών στρατηγικά σημαντικών για την περαιτέρω ανάπτυξή της». Στο πόρισμα αναφέρεται ότι η εταιρεία του κ. Λαυρεντιάδη είχε συνάψει από το 2007 κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο πενταετούς διάρκειας, συνολικού ύψους 640 εκατ. ευρώ «πληρωτέου ολοσχερώς άμα τη λήξει του». Η εισαγγελέας περιγράφει στο πόρισμά της τη διαδρομή του δανείου από το ΤΤ, το οποίο κατέληξε τελικώς σε εταιρεία που ανήκει κατά 100% στον ήδη κρατούμενο για την υπόθεση της Proton Bank επιχειρηματί

"Ανοίγουν" και άλλοι φάκελοι;

Οι υποθέσεις και οι ευθύνες Προβόπουλου

Μετά το σκάνδαλο με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε με τα εντάλματα σύλληψης, έχει προκληθεί μεγάλη αναστάτωση στο τραπεζικό σύστημα. Πληροφορίες αναφέρουν πως το αμέσως προσεχές διάστημα θα έρθουν στο φως πορίσματα της δικαιοσύνης που θα αφορούν τις περιπτώσεις του Λαυρεντιάδη στα δάνεια που είχε συνάψει η Alapis και του επιχειρηματία Καρούζου. Άλλωστε, εφόσον ενεπλάκη το Τ.Τ. σε μια τέτοια υπόθεση, αναρωτιούνται πολλά στελέχη της αγοράς τι έχει να γίνει με τις συστημικές, καθώς τα «κόκκινα» δάνεια ανά τράπεζα είναι ως εξής:

* Η Εθνική εμφανίζει προβληματικά δάνεια ύψους 15,8 δισ., από τα οποία 12,5 δισ. στην Ελλάδα. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων (Non performing loans / NPLs) στην Ελλάδα είναι 27,1%.

* Η Alpha Bank εμφανίζει προβληματικά δάνεια ύψους 20,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 18,3 δισ. στην Ελλάδα και 2,6 δισ. στο εξωτερικό. Το NPLs διαμορφώνεται στο 33% των δανείων.

* Η Πειραιώς εμφανίζει 26,3 δισ. ευρώ προβληματικά δάνεια ή NPLs 35%.

* Η Eurobank εμφανίζει NPLs 27,7%.

Πάντως, αναπόφευκτα, η υπόθεση του Τ.Τ. εμπεριέχει και ευθύνες "εποπτικού χαρακτήρα" τουλάχιστον και στον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο, καθώς ήταν ο καθ' ύλην αρμόδιος για τους ελέγχους όλων των υποθέσεων και δη πολλών "ηχηρών", αλλά και επισφαλών χρηματοδοτήσεων.

Τα "αμαρτωλά" CDS

Ακανθώδες παραμένει και το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με τη γνωστή υπόθεση με τα CDS, η οποία, σύμφωνα με εργαζόμενους του Τ.Τ., με τους οποίους συνομίλησε η "Αυγή", αγγίζει τόσο την περίοδο διοίκησης Φιλιππίδη όσο και αυτήν του Κλέωνα Παπαδόπουλου.

Ειδικότερα, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι οι δύο διοικήσεις είχαν στα χέρια τους ασφάλιστρα κινδύνου από τον Μάρτιο του 2009 έως και περίπου τα τέλη της ίδιας χρονιάς λίγο πάνω από το 900 εκατ. ευρώ. Εκτός από το γεγονός ότι φαίνεται πως κάποιοι "πόνταραν" στη χρεωκοπία της χώρας, έναν χρόνο πριν έρθει το Μνημόνιο πωλήθηκαν, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη "χασούρα" στο Δημόσιο. Ειδικότερα, εργαζόμενος στο Τ.Τ. ανέφερε στην "Αυγή" πως εάν δεν είχε υπάρξει η πώλησή τους, τότε δεν θα δημιουργούνταν καμιά "τρύπα" μετέπειτα στην τράπεζα και θα ήταν αυτάρκης!

Το δάνειο στους συγγενείς του Βενιζέλου

Ερωτηματικά προκαλεί και το γεγονός ότι, όπως ανέφεραν εργαζόμενοι του Τ.Τ. στην εφημερίδα μας, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ενέκρινε το 2011 ομολογιακό δάνειο 1 εκατ. ευρώ, πενταετούς διάρκειας, σε εταιρεία ειδών υγιεινής (Υιοί Δ. Μπακατσέλου Α.Ε.) εξ αγχιστείας συγγενών τού τότε υπουργού Οικονομικών και νυν αντιπροέδρου της κυβέρνησης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου και μάλιστα σε μια περίοδο που οι ελληνικές τράπεζες είχαν σταματήσει τις χορηγήσεις δανείων.

Αξίζει να σημειωθεί πως η επιχείρηση των υιών Μπακατσέλου δεν τα... κατάφερε εν τέλει και υπέβαλε αίτηση υπαγωγής στο γνωστό άρθρο 99 το καλοκαίρι του 2012 και δεύτερη αίτηση το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου, που περιλάμβανε αίτηση διατήρησης των μέτρων προστασίας από τους πιστωτές της, αίτημα το οποίο απέρριψε το δικαστήριο, καθώς έκρινε ότι δεν υφίστανται βάσιμες προσδοκίες επιτυχίας της προτεινόμενης εξυγίανσης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΟΥΡΙΔΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL