Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Έως και 8 διΣ. ευρώ ενδέχεται να...καταλήξουν οι κεφαλαιακές ανάγκες / Ανοίγει η...ψαλίδα του "κενού" των τραπεζών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έως και 8 διΣ. ευρώ ενδέχεται να...καταλήξουν οι κεφαλαιακές ανάγκες / Ανοίγει η...ψαλίδα του "κενού" των τραπεζών

"Άνοιγμα" ως και 8 δισ. ευρώ ενδέχεται να προκύψει για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, μετά από αλλαγές που ζητάει η τρόικα στον τρόπο αποτίμησης της έκθεσης της BlackRock. Αν και αρχικά η ανακοίνωση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στα τέλη του μήνα, εν τέλει μετατέθηκε για τα μέσα Ιανουαρίου, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις μεταξύ της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη μέθοδο που θα υιοθετηθεί στον υπολογισμό των κεφαλαίων.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως η BlackRock έχει καταθέσει από τις 6 Δεκεμβρίου τα ευρήματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests) για τις αναμενόμενες ζημίες πιστωτικού χαρτοφυλακίου της τριετίας 2014-16. Η μελέτη προβλέπει τις ζημίες ανά τράπεζα, με το βασικό και το δυσμενές σενάριο για την εξέλιξη της οικονομίας και βασικών δεικτών. Σύμφωνα με τα ευρήματα της BlackRock , η ΤτΕ θα υπολογίσει τις πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες ανά τράπεζα, προσμετρώντας, όμως, τους υφιστάμενους κεφαλαιακούς δείκτες, το απόθεμα των προβλέψεων και τις στρατηγικές διαχείρισης των "κόκκινων δανείων" και τη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, υπάρχουν ακόμη κρίσιμα ανοικτά ζητήματα για τον υπολογισμό των τελικών κεφαλαιακών αναγκών και προκύπτει αύξηση σε σχέση με τους αρχικούς υπολογισμούς της τάξης των 3 δισ. ευρώ! Έτσι, ενώ αναμένονταν κεφαλαιακές ανάγκες στην περιοχή των 5 δισ. ευρώ, η ΕΚΤ φαίνεται να "ανεβάζει" το εν λόγω ποσό στα 8 δισ. ευρώ.

Τα αίτια και η Eurobank

Ο πιο σημαντικός λόγος είναι να κάνει με τoν ελάχιστο απαιτούμενο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας και ειδικότερα, αν θα διατηρηθεί στο 9% (EBA Core Tier I 9%) ή αν θα προσαρμοσθεί στα όρια που θα ισχύσουν για όλα τα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα στα προσεχή stress tests, ήτοι στο 8%.

Σημειώνεται ότι ελληνικές τράπεζες ζητούν να εξομοιωθεί ο ελάχιστος EBA Core Tier I, για το βασικό σενάριο, στα επίπεδα του 8%, που ισχύει για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Στηρίζουν, δε, τα επιχειρήματά τους στην καλή πορεία προσαρμογής τους στα κριτήρια της ΕΚΤ (μείωση του δανεισμού από το ευρωσύστημα σε ποσοστό χαμηλότερο του 15% του συνολικού ενεργητικού) αλλά και στο γεγονός ότι δεν κατέχουν, πλέον, ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Πάντως, το κλίμα που αναδύεται από τις μέχρι τώρα συζητήσεις δεν αφήνει περιθώρια μεγάλης αισιοδοξίας, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιμένει στη διατήρηση του ελάχιστου Core Tier I στο 9% για το βασικό σενάριο.

Άλλο κρίσιμο ζητούμενο είναι οι παραδοχές με τις οποίες θα ληφθούν υπ' όψιν στον υπολογισμό των κεφαλαιακών αναγκών τα business plans των τραπεζών, όπως για παράδειγμα ο τρόπος συνυπολογισμού από την ΤτΕ τα προ προβλέψεων κέρδη της τριετίας 2014-16.

Σύμφωνα με τραπεζίτες, η ΕΚΤ πιέζει να υπάρξει μεγαλύτερο "ψαλίδισμα" στα προ προβλέψεων κέρδη, κάτι που εφόσον περάσει θα οδηγήσει στην αύξηση των τελικών κεφαλαιακών αναγκών.

Το εν λόγω ζήτημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς το "κενό" που θα προκύψει αναμένεται να καλυφθεί από τα... αποθεματικά του ΤΧΣ, τα οποία είναι στα 10,3 δισ. ευρώ και τα οποία αποτελούν επί της ουσίας χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Επίσης, οι εν λόγω εξελίξεις ενδιαφέρουν τη Eurobank γιατί θα κριθεί τόσο το ύψος της αύξησης κεφαλαίου στην οποία θα πρέπει να προχωρήσει, όσο και τον χρόνο που θα διενεργηθεί.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΟΥΡΙΔΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL