Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
16.6°C19.6°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.2°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
15.5°C16.0°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.8°C19.1°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C18.0°C
0 BF 63%
Στο μικροσκόπιο της εφορίας 2.500 ξενοδοχεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο μικροσκόπιο της εφορίας 2.500 ξενοδοχεία

Συστηματικούς ελέγχους και διασταυρώσεις στους τζίρους και στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας που εμφανίζουν στις φορολογικές αρχές περίπου 2.500 ξενοδοχεία τα οποία δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη την Ελλάδα έχει ξεκινήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Βασικός στόχος των εν λόγω ελέγχων και διασταυρώσεων είναι να διαπιστωθεί το εάν οι υπόχρεοι δηλώνουν τους αληθινούς τζίρους που πραγματοποιούν κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν και, βεβαίως, εάν καταβάλλουν και τον οφειλόμενο ΦΠΑ στην εφορία.

Το ελεγκτικό σχέδιο, το οποίο εκπόνησε και έθεσε σε εφαρμογή η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προβλέπει τη διασταύρωση στοιχείων, καθώς και τη διενέργεια συνολικά επιτόπιων ελέγχων επί ενός δείγματος 2.500 ξενοδοχειακών μονάδων σε όλη τη χώρα από το σύνολο των 25.000 μονάδων που περιλαμβάνεται στον κατάλογο των αρμόδιων υπηρεσιών.

Από τους ελέγχους αυτούς πάντως θα εξαιρεθούν τα ξενοδοχεία εκείνα τα οποία λειτουργούν στη Λέσβο και στην Κω, δηλαδή στα δύο νησιά τα οποία επλήγησαν από τους πρόσφατους σεισμούς. Ήδη έχουν συγκεντρωθεί τα στοιχεία τα οποία αφορούν στους κύκλους εργασιών των ξενοδοχείων (με βάση τις τιμές των δωματίων από το Διαδίκτυο ή τηλεφωνικά) των ξενοδοχείων και αυτοί με τη σειρά τους θα διασταυρωθούν με τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, οι οποίες θα υποβληθούν έως και την ερχόμενη Δευτέρα 31 Ιουλίου. Η διαδικασία αυτή θα επαναληφθεί και κατά τους επόμενους τρεις μήνες, δηλαδή τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Το ελεγκτικό αυτό σχέδιο προβλέπει τη διενέργεια ελέγχων σε 4 επιμέρους στάδια και αυτά είναι τα εξής:

- Από τις συνολικά 25.000 ξενοδοχειακές μονάδες θα επιλεγεί ένα δείγμα σε ποσοστό 10%, δηλαδή 2.500 επιχειρήσεις, οι οποίες θα τεθούν στο ελεγκτικό μικροσκόπιο. Η επιλογή του δείγματος αυτού γίνεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου τα οποία έχει ήδη καταρτίσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Ελέγχων (ΑΑΔΕ). Στα εν λόγω κριτήρια περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και το ύψος των ακαθάριστων εσόδων των ξενοδοχείων, τα χρόνια λειτουργίας της ξενοδοχιεακής μονάδας, το εάν δραστηριοποιείται σε τόπο που χαρακτηρίζεται από μεγάλη τουριστική προσέλευση ή ακόμη και το εάν έχει διαπράξει φορολογικές παραβάσεις στο παρελθόν.

- Σε δεύτερη φάση ακολούθως, η ομάδα των ελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα συγκεντρώνει τα απαραίτητα στοιχεία για τις τιμές και για τις πληρότητες των ξενοδοχείων αυτών από τα ηλεκτρονικά sites των κρατήσεων καθώς και μέσω τηλεφωνημάτων που κάνουν οι ελεγκτές προσποιούμενοι τους πελάτες.

- Σε τρίτη φάση, θα ακολουθεί ο επιτόπιος έλεγχος στο ξενοδοχείο, όπου οι ελεγκτές θα ζητούν όλα τα προβλεπόμενα στοιχεία για τις κρατήσεις, για τις τιμές και για τα προκύψαντα έσοδα. Στην ίδια αυτή φάση θα λάβει χώρα και μια πρώτη διασταύρωση με τα στοιχεία εκείνα τα οποία έχουν συλλέξει σχετικά οι ελεγκτές από τα ηλεκτρονικά sites.

- Στην τέταρτη φάση η οποία αποτελεί και το τελικό στάδιο του ελέγχου, περιλαμβάνει τη διασταύρωση των στοιχείων των περιοδικών δηλώσεων Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, όπως αυτή που λήγει τώρα την ερχόμενη Δευτέρα 31 Ιουλίου, με τα στοιχεία τα οποία έχουν αποκομίσει από τους ελέγχους τους οι ελεγκτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL