Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Πέντε "γρήγορα κλειδιά" στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πέντε "γρήγορα κλειδιά" στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής

Πέντε "κλειδιά" στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, τα οποία προϋποθέτουν εισαγωγή νέων ηλεκτρονικών προγραμμάτων, σύγχρονων εφαρμογών και μεγαλύτερη φορολογική συνείδηση εκ μέρους των πολιτών, θέτει άμεσα σε λειτουργία ο φοροελεγκτικός μηχανισμός και ειδικότερα το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Τα "κλειδιά" αυτά συνίστανται:

* Στον έλεγχο των αποδείξων μέσω κινητού τηλεφώνου.

* Στον έλεγχο μέσω ειδικών διασταυρώσεων των ροών εσόδων και εισπράξεων μέσω άυλου χρήματος.

* Σε νέο ελεγκτικό σώμα που θα ελέγχει το οικονομικό έγκλημα το οποίο εμπεριέχει και ποινική διάσταση.

* Στην ηλεκτρονική τιμολόγηση μεταξύ των επιχειρήσεων.

* Στις κληρώσεις της φορολοταρίας από τον επόμενο μήνα.

Αναλυτικότερα, τα πέντε αυτά "κλειδιά" αναμένεται να χρησιμοποιηθούν ως εξής:

1. Ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή η οποία θα είναι συνδεδεμένη με τους πολίτες μέσω κινητού τηλεφώνου θα μπορεί να ελέγχει άμεσα τις αποδείξεις οι οποίες έχουν εκδοθεί από παράνομη ταμειακή μηχανή. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων διαθέτει εδώ και δύο χρόνια την αντίστοιχη εφαρμογή στον διαδικτυακό της τόπο πλέον προωθείται ο έλεγχος και μέσω κινητού τηλεφώνου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα μπορούν να γράψουν σε ειδικά πεδία της εφαρμογής στοιχεία που εμφανίζονται στην απόδειξη που παραλαμβάνουν και το σύστημα θα τους ενημερώνει αμέσως εάν η ταμειακή μηχανή από τον οποία εκδόθηκε η εν λόγω απόδειξη είναι νόμιμη και δηλωμένη στο υπουργείο Οικονομικών, ή "ιμιτασιόν".

Η ανάγκη διάδοσης της εφαρμογής αυτής φάνηκε μετά και την αποκάλυψη ότι στο Γαϊδουρονήσι λειτουργούσε επιχείρηση με οκτώ καντίνες που διέθεταν ταμειακές μηχανές οι οποίες ανήκαν σε σουβλατζίδικο το οποίο είχε κλείσει πριν από δέκα χρόνια και είχαν εκδοθεί με τον τρόπο αυτό 22.100 αποδείξεις - "φαντάσματα" μέσα σε δύο μήνες. Πλέον, οι φορολογούμενοι οι οποίοι θα διαπιστώνουν ότι έχουν λάβει απόδειξη από αδήλωτη ταμειακή μηχανή θα μπορούν στη συνέχεια να καταγγέλλουν τη σχετική παρανομία στην ΑΑΔΕ ή την οικονομική αστυνομία. Βέβαια, αυτό προϋποθέτει ισχυρότερη φορολογική συνείδηση εκ μέρους των καταναλωτών οι οποίο πρέπει να ξεπεράσουν αναστολές και ηθικοφανείς ιδεοληψίες, κάτι στο οποίο θα βοηθούσε μια εκτεταμένη καμπάνια εκ μέρους των αρχών.

2. Μέσα στις επόμενες κινήσεις του φοροελεγκτικού μηχανισμού περιλαμβάνεται και το σύστημα ελέγχου μέσω ειδικών διασταυρώσεων των ροών των εσόδων και των εισπράξεων μέσω πλαστικού χρήματος. Οι εν λόγω έλεγχοι προσδοκάται ότι θα διευκολύνουν σημαντικά το έργο των ελεγκτών, καθώς θα μπορούν να παρακολουθούν, για παράδειγμα, τον τζίρο που έχει μια επιχείρηση την ημέρα που εμφανίστηκε στο μαγαζί το ελεγκτικό συνεργείο και να γίνουν αμέσως συγκρίσεις με τον τζίρο άλλων ημερών.

3. Παράλληλα, οι αρμόδιοι ετοιμάζονται για τη δημιουργία και λειτουργία μιας νέας ελεγκτικής δομής η οποία θα δραστηριοποιείται σε συνεργασία με τον οικονομικό εισαγγελέα. Αυτή θα έχει ως αντικείμενο τον έλεγχο υποθέσεων οικονομικού εγκλήματος, από φοροδιαφυγή έως διαφθορά με ποινική διάσταση. Όπως αποκάλυψε η υπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου με συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η νέα αυτή ελεγκτική υπηρεσία θα έχει ως αποκλειστική αρμοδιότητα την εκτέλεση φορολογικών εισαγγελικών παραγγελιών. "Στόχος μας είναι η δομή αυτή να στελεχωθεί επαρκώς με ικανό προσωπικό και να στοχεύσει αποδοτικά και αποτελεσματικά στις υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής" σημείωσε η υφυπουργός.

Η Κατερίνα Παπανάτσιου κάλεσε ακόμη τις τράπεζες να μειώσουν τις χρεώσεις στις συναλλαγές που διενεργούνται μέσω των POS, καθώς "σε πολλές περιπτώσεις παραμένουν ακόμη χρεώσεις και προμήθειες άλλων εποχών". Κατέστησε, δε, σαφές ότι δεν υφίσταται κίνδυνος παραγραφής των μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής, αφού η νομοθεσία προβλέπει μια σειρά από περιόδους παραγραφής πέραν της πενταετίας. Στις περιπτώσεις αυτές υπάγονται όλες οι λίστες του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων και η λίστα Λαγκάρντ.

4. Η Κ. Παπανάτσιου προανήγγειλε την εφαρμογή συστήματος ηλεκτρονικής τιμολόγησης μεταξύ των επιχειρήσεων. «Προχωρούμε με ταχείς ρυθμούς στην ηλεκτρονική τιμολόγηση, που αφορά τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει αρκετά γρήγορα και θα περιορίσει σημαντικά, μεταξύ άλλων, το πρόβλημα των πλαστών τιμολογίων. Θετική 'παρενέργεια' είναι ότι θα απαλλάξει τα λογιστήρια από την ανάγκη για την κατάρτιση των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών - προμηθευτών» πρόσθεσε. Αναφορικά με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το taxisnet, επισήμανε ότι είναι πιο σύνθετο ζήτημα τεχνικά, αλλά το υπουργείο Οικονομικών θα μπορέσει σύντομα να προχωρήσει και στην εφαρμογή αυτού του μέτρου, με την απαραίτητη περίοδο προσαρμογής των επιχειρήσεων.

5. Η υφυπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι στόχος του υπουργείου είναι να προχωρήσει ακόμη και τον επόμενο μήνα στην έναρξη των κληρώσεων χρηματικών ποσών στους φορολογούμενους για τις συναλλαγές που πραγματοποιούν με ηλεκτρονικά μέσα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL