Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ο Γ. Πιτσιλής για τις κατασχέσεις και τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής (Video)

«Οι διατάξεις για τους πλειστηριασμούς δεν φέρνουν κάτι καινούργιο», δεν έχει αλλάξει ο Κώδικας είσπραξης δημοσίων εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.) εξήγησε ο διοικητής Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής στην ΕΡΤ.

Με αυτή την εγκύκλιο ενημερώσαμε για τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας δηλαδή στο νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει για τις αναγκαστικές κατασχέσεις του κοινού δικαίου όχι τις διοικητικές. Έχουν συμπληρωματική εφαρμογή, όπου δεν ισχύουν οι διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε. εξήγησε ο κ. Πιτσιλής προσθέτοντας «προφανώς δεν είναι κάτι καινούργιο, ενημερώσαμε τις υπηρεσίες μας να τις γνωρίζουν» «δεν έχει αλλάξει ο Κ.Ε.Δ.Ε., οι κατασχέσεις κινητών δεν είναι πρακτική που ακολουθούμε, είναι δαπανηρή πρακτική και δεν μας αποφέρει τίποτα».

Ο κ. Πιτσιλής δήλωσε ότι υπήρξε ανταπόκριση στην εθελοντική αποκάλυψη εσόδων. Επίσης ενημέρωσε για τα πρώτα βήματα της φορολογικής αρχής κατά της φοροδιαφυγής όπως η έκδοση της απόφασης για την φετινή προτεραιοποίηση όπου υπάρχουν ειδικά κριτήρια ανά φορολογική μονάδα π.χ. για τον μεγάλο πλούτο, τις μεγάλες επιχειρήσεις, τις Α.Ε. κ.α.

Αξιοποιείται τέλος ένα αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου των καταθέσεων όπου όπως είπε ο διοικητής της ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων: «έχουμε συγκεντρώσει με ενιαίο κωδικολόγιο τις καταθέσεις φορολογουμένων, συσχετίζονται οι πληροφορίες ηλεκτρονικά και γίνεται σύγκριση με δηλωθέντα έσοδα των φορολογουμένων για τις ελεγχόμενους περιόδους».

Κατ. Μπρέγιαννη

 

Δείτε όλα τα σχόλια