Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
17.5°C21.8°C
2 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.1°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.4°C
4 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.0°C19.9°C
2 BF 40%
"Μπλόκο" της εφορίας σε γονικές παροχές οφειλετών Δημοσίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Μπλόκο" της εφορίας σε γονικές παροχές οφειλετών Δημοσίου

"Μπλόκο" βάζει το υπουργείο Οικονομικών στις μεταβιβάσεις ακινήτων με γονική παροχή ή δωρεά στην περίπτωση κατά την οποία ο ιδιοκτήτης του ακινήτου διατηρεί χρέη στο Ελληνικό Δημόσιο, ακόμη κι αν αυτά έχουν ρυθμιστεί. Διέξοδος κάθε ενδιαφερόμενου, προκειμένου να μπορέσει να μεταβιβάσει το ακίνητό του, απομένει η λύση τού να το υποθηκεύσει υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου. Μετά τη διαδικασία αυτή ο μεταβιβάζων θα λαμβάνει φορολογική ενημερότητα και θα μπορεί να μεταβιβάσει το ακίνητο με γονική παροχή ή μέσω δωρεάς.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται ώστε ο φόρος υπεραξίας ακινήτων να υπολογίζεται από την εφορία και όχι από τους συμβολαιογράφους, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Πριν την υπογραφή των συμβολαίων, οι πωλητές ακινήτων θα προσέρχονται την εφορία προκειμένου να υποβάλουν δήλωση φόρου υπεραξίας

Το νέο "αλαλούμ" συνίσταται στο ότι στην περίπτωση αυτή απαγορεύονται οι μεταβιβάσεις ακόμα και σε όσους οφειλέτες έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών και εξοφλούν τα χρέη τους κανονικά. Έτσι, προκύπτει ένα νέο "παράλογο". Και αυτό είναι το ότι η νέα διαδικασία που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να αποτρέψει πολλούς φορολογούμενους να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών απαντούν ότι αυτό γίνεται για να διασφαλισθούν τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου έναντι μελλοντικού κινδύνου απώλειας των οφειλομένων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL