Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
"Χάνονται" φόροι από αδήλωτες καταθέσεις στην Ελβετία που καλύπτουν το δημοσιονομικό κενό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Χάνονται" φόροι από αδήλωτες καταθέσεις στην Ελβετία που καλύπτουν το δημοσιονομικό κενό

"Άνθρακες" κινδυνεύει να αποδειχθεί εν τέλει ο "θησαυρός" της περιβόητης φορολόγησης των καταθέσεων "μαύρου χρήματος" Ελλήνων μεγαλοκαταθετών σε ελβετικές τράπεζες. Η κυβέρνηση αδυνατεί να πιέσει την ελβετική πλευρά για χειροπιαστά αποτελέσματα που σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις θα σήμαιναν δημοσιονομικό όφελος -με φορολόγηση των αδήλωτων κεφαλαίων με συντελεστή 20% - 30%- ικανό να κλείσει ακόμη και το δημοσιονομικό κενό του 2014-2015 (υπολογίζεται έως τώρα στα 5,85 δισ. ευρώ).

Όλα δείχνουν ότι ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες ευόδωσης των ελληνικών προσδοκιών. Απαισιόδοξη είναι και η πρόβλεψη παραγόντων της τραπεζικής αγοράς με ειδική γνώση του αντικειμένου, καθώς προεξοφλούν πως, ακόμη και σε περίπτωση σύναψης τυχόν συμφωνίας, αυτή δεν θα έχει άμεσο εισπρακτικό αποτέλεσμα. Αντιθέτως, τονίζουν, θα χρειαστούν ίσως και χρόνια προκειμένου να καταφέρει η Ελλάδα να εισπράξει τα πρώτα χρήματα από φόρους των καταθέσεων των Ελλήνων στην Ελβετία, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει πως η Αθήνα έχει κάνει "μια τρύπα στο νερό".

Από πλευράς υπουργείου Οικονομικών η ευθύνη για την ανυπαρξία προόδου αποδίδεται σε κωλυσιεργία των ελβετικών αρχών, που υποστηρίζουν αφενός πως είναι αδύνατη η σύναψη μιας συμφωνίας αντίθετης με άλλες διμερείς συμφωνίες που έχουν υπογράψει (κάτι που ωστόσο δεν ισχύει, αφού οι ελβετικές τράπεζες έχουν ήδη συμφωνήσει για την απόδοση φόρων στο Δημόσιο άλλων χωρών, όπως λ.χ. της Γερμανίας) και αφετέρου ότι δεν συζητούν θέμα αναδρομικότητας στη φορολόγηση παρά μόνο (εάν και εφόσον υπάρξει συμφωνία) από τούδε και στο εξής.

Το όλο θέμα ανακινήθηκε με δημοσίευμα στην γερμανική ιστοσελίδα «FinanzNachrichten.de», όπου αναφέρεται πως η Ελβετία δεν πρόκειται συνάψει συμφωνία είσπραξης φόρων από καταθέσεις «μαύρου» χρήματος Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες, επικαλούμενη δηλώσεις της υπουργού Οικονομικών Έβελιν Βίντμερ - Σλουμπφ στο Νταβός. Το εν λόγω δημοσίευμα "θορύβησε" την Αθήνα. Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης δέχτηκε πρόσκληση για την Ελβετία προκειμένου να προετοιμάσει και το έδαφος για την προγραμματισμένη επίσκεψη της Ελβετίδας υπουργού Οικονομικών στην Αθήνα στις 4 Φεβρουαρίου προκειμένου να συναντηθεί με τον Γ. Στουρνάρα (η Ελλάδα ασκεί την προεδρία στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ελβετία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με Ε.Ε. για συμφωνία φορολόγησης των τόκων).

Θ.Π.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL