Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Το "αλαλούμ" με τις αποδείξεις και τα "δρακόντεια" πρόστιμα / Φοροδιαφυγή: Μηδέν εις το πηλίκο από την κυβέρνηση!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το "αλαλούμ" με τις αποδείξεις και τα "δρακόντεια" πρόστιμα / Φοροδιαφυγή: Μηδέν εις το πηλίκο από την κυβέρνηση!

Του ελάχιστου ακατανόητες είναι οι πράξεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, το οποίο έχει βαλθεί να καταφέρει... μηδενικό πλήγμα στη φοροδιαφυγή. Ξεπερνώντας τις γνωστές υποθέσεις με τη λίστα Λαγκάρντ και γενικότερα με τα πρόστιμα που... δεν έχουν έρθει από τις off-shore, το υπουργείο Οικονομικών από τη μια επιβάλλει εξοντωτικά πρόστιμα για ληξιπρόθεσμες οφειλές τα οποία δεν είναι δυνατόν να εξοφληθούν, ενώ από την άλλη αφήνει σε... αχρηστία, επί της ουσίας, ένα μέτρο το οποίο θα μπορούσε να συμβάλει στην πάταξη της φοροδιαφυγής: το μέτρο των αποδείξεων!

Είναι πασιφανές ότι ο σχεδιασμός έχει πραγματοποιηθεί πρόχειρα. Μετά το ανεπανάληπτο "αλαλούμ" σχετικά με το τι θα γίνει με τη συλλογή αποδείξεων για τη φετινή χρονιά (σ.σ ακόμη δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις), κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι η αξία των αποδείξεων από σούπερ μάρκετ και βενζινάδικα θα προσμετράται στο 50% (πέρυσι στο 100%), προκειμένου να μαζευτούν από μισθωτούς και συνταξιούχους αποδείξεις ίσες με το 10% του εισοδήματός τους, με μέγιστο απαιτούμενο όριο τα 10.500 ευρώ, όταν πέρυσι το ποσοστό ήταν στο 25%. Την ίδια ώρα, τα "bonus" που είχαν εξαγγελθεί από το ΥΠΟΙΚ, για κάποιον που θα μάζευε περισσότερες αποδείξεις, πλέον παραπέμπονται σε... μεταγενέστερο χρονικό διάστημα.

H φοροδιαφυγή

Όπως είναι επόμενο, η μείωση του απαιτούμενου ποσοστού από το 25% στο 10% συνεπάγεται συγκέντρωση των αποδείξεων με μεγαλύτερη ευκολία από όλους, κάτι το οποίο θα έπρεπε να συμβαίνει σε μικρού και μεσαίου εισοδήματος μισθωτούς και συνταξιούχους, καθώς λόγω του Μνημονίου έχουν δει το διαθέσιμο εισόδημά τους να τείνει στο μηδέν. Όμως τι γίνεται σε μεγαλύτερες κλίμακες;

Για παράδειγμα, μισθωτός με εισόδημα 20.000 ευρώ πρέπει να συλλέξει αποδείξεις 2.000 ευρώ. Αν υποθέσουμε ότι ο συγκεκριμένος φορολογούμενος δαπανά 333 ευρώ τον μήνα σε σούπερ μάρκετ και βενζίνη, άρα κατ' έτος 4.800 ευρώ και μετράνε στο 50%, απευθείας υπερκαλύπτει το απαιτούμενο ποσό κατά 400 ευρώ. Μόνο και μόνο από το σούπερ μάρκετ και τα βενζινάδικα -τα οποία επί το πλείστον εκδίδουν αποδείξεις, άρα δε "χτυπιέται η φοροδιαφυγή"- έχει συγκεντρώσει τις απαιτούμενες αποδείξεις.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΟΥΡΙΔΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL