Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
Έσπασε όλα τα ρεκόρ η ταλαιπωρία στις εφορίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έσπασε όλα τα ρεκόρ η ταλαιπωρία στις εφορίες

H καθιερωμένη πια τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρία των πολιτών στις εφορίες, με τις "ατέλειωτες" ουρές, τις εντάσεις, τους διαπληκτισμούς και όλα τα σχετικά φαινόμενα που απάδουν προς σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες, όχι απλώς επαναλήφθηκε και φέτος, αλλά επιπλέον ήταν χειρότερη από ποτέ.

Όλες τις τελευταίες ημέρες, και ακόμη περισσότερο χθες, έγινε το αδιαχώρητο αφενός στις εφορίες όλης της χώρας και αφετέρου στις τράπεζες, καθώς σήμερα λήγουν κανονικά (και ενώ αναμένεται έστω και την τελευταία στιγμή να δοθεί από τις φορολογικές αρχές παράταση) οι προθεσμίες για τα τέλη κυκλοφορίας του 2014, η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος, οι δόσεις του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) για τα έτη 2011 έως 2013, ενώ επίσης θα πρέπει να σπεύσουν έως σήμερα και όσοι θέλουν είτε να καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους (ήδη έχουν ξεπεράσει τους 100.000 ιδιοκτήτες) είτε ακόμη να παραλάβουν κλειδάριθμο. Ειδικά δε οι τελευταίοι, εφόσον είναι παλαιοί χρήστες του Taxisnet και υποχρεούνται να αποκτήσουν κλειδάριθμο, εάν δεν προσέλθουν στις εφορίες, θα αναγκαστούν να υποβάλουν νέα αίτηση, να ξαναπιστοποιηθούν ως χρήστες κ.λπ., διαφορετικά δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στον ηλεκτρονικό λογαριασμό τους. Η ένταση και ο συνωστισμός από νωρίς χθες το πρωί ήταν εμφανείς στις περισσότερες ΔΟΥ της χώρας και σε πολλές τράπεζες, καθώς οι πολίτες έσπευδαν να καταθέσουν πινακίδες κυκλοφορίας Ι.Χ. αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, καθώς και να εξοφλήσουν τέλη κυκλοφορίας και λοιπές φορολογικές υποχρεώσεις.

Ενδεικτικό της ταλαιπωρίας που υπέστησαν οι φορολογούμενοι είναι ότι οι ουρές άρχισαν να σχηματίζονται από νωρίς χθες το πρωί, με τους πολίτες να υπομένουν την ορθοστασία και τις εντάσεις που φέρνουν τέτοιου είδους φαινόμενα παρ' ότι εκτιμάτο -και αναμενόταν από τους περισσότερους- ότι καθώς θα αποδεικνυόταν αδύνατο να εξυπηρετηθούν όλοι οι φορολογούμενοι της τελευταίας στιγμής, θα χορηγείτο παράταση, τουλάχιστον για την καταβολή των τελών. Υπήρξαν, σύμφωνα με μαρτυρίες, περιπτώσεις όπου παρατηρήθηκαν έξω από εφορία ουρές μεγαλύτερες των 100 πολιτών με το που άνοιξαν οι πόρτες της ΔΟΥ στις 8.00 το πρωί, ενώ οι επικεφαλής στις ουρές είχαν προσέλθει ακόμη και από τις 6.30 τα ξημερώματα!

Σημειώνεται ότι περίπου 1,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων δεν είχαν ακόμα τυπώσει το σχετικό ειδοποιητήριο για την πληρωμή των τελών, η οποία πραγματοποιείται είτε στα ταμεία των τραπεζών είτε μέσω web banking. Μεγάλος αριθμός από αυτούς αναμένεται να παραδώσει πινακίδες, καθώς οι απανωτές φορολογικές επιδρομές, σε συνδυασμό με τις μειώσεις μισθών και την ανεργία έχουν αναγκάσει μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών Ι.Χ. αυτοκινήτων να παραδώσουν τις πινακίδες τους. Μάλιστα, μόνο στο πρόσφατο δίμηνο εκτιμάται ότι περισσότερα από 90.000 οχήματα τέθηκαν εκτός κυκλοφορίας επειδή οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούσαν ή δεν ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν τα τέλη για το 2014. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής των τελών, το πρόστιμο είναι ισόποσο της αξίας του σήματος. Οι ουρές στις ΔΟΥ ξεκίνησαν από την προηγούμενη εβδομάδα, την ίδια ώρα που περισσότερες από 250.000 πινακίδες θα έχουν κατατεθεί τα χρόνια της κρίσης, από το 2009 μέχρι τις τελευταίες μέρες του 2013 σε όλη την Ελλάδα (100.000 την τριετία 2009-2011, 50.000 το 2011 και 100.000 φέτος).

Και, βεβαίως, σε όλες τις παραπάνω φοροδοτικές υποχρεώσεις θα πρέπει - τουλάχιστον για μια μερίδα των πολιτών - να συνυπολογισθεί και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, ο οποίος πάντως θα πρέπει να καταβληθεί ώς το τέλος του Ιανουαρίου του 2014.

Σημειώνεται ακόμη ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι εφορίες θα είναι κλειστές για το κοινό στις 2 και στις 3 Ιανουαρίου, όμως σύμφωνα με την ΠΟΛ 1101/2002, οι προθεσμίες εκπλήρωσης υποχρεώσεων των πολιτών παρατείνονται αυτομάτως σε περιπτώσεις αργιών για τις επόμενες δύο εργάσιμες ημέρες.

Από τη μεριά του, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης τόνισε απαντώντας σε ερωτήματα του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με το ενδεχόμενο χορήγησης παράτασης ότι η απόφαση για τυχόν παράταση εναπόκειται στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ενώ πρόσθεσε ότι δεν παρατηρούνται προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του συστήματος και οι φορολογούμενοι εξυπηρετούνται κανονικά.

Ταλαιπωρία του κοινού στις εφορίες παρατηρήθηκε σε όλη τη χώρα. Ανταποκρίσεις τοπικών ΜΜΕ έδειχναν ότι εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ανάλογα φαινόμενα παρατηρήθηκαν στη Λαμία, την Κρήτη και αλλού. Σύμφωνα με δηλώσεις κατά τόπους εφοριακών που είδαν το φως της δημοσιότητας, παρατηρήθηκαν σωρηδόν παραδόσεις πινακίδων Ι.Χ. αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.

Σε κάποιες εφορίες η κατάσταση είχε φτάσει στα όρια του πανικού, με αποτέλεσμα το τμήμα αυτοκινήτου σε αρκετές εφορίες, το οποίο "κανονικά" στη διάρκεια του έτους λειτουργούσε με μόλις έναν υπάλληλο, ενισχύθηκε με δύο και τρία άτομα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL