Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Στενότερο το "πρέσινγκ" από την εφορία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στενότερο το "πρέσινγκ" από την εφορία

Ορατό είναι πλέον το φάσμα των κατασχέσεων -και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες- των τραπεζικών τους υπολοίπων για χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας. Και τούτο καθώς από τέσσερις μεγάλες εφορίες της Αττικής ξεκινά το πρόγραμμα της έκδοσης και κοινοποίησης ηλεκτρονικών κατασχετηρίων στα χέρια τρίτων.

Πρόκειται ειδικότερα για τις εφορίες ΦΑΕ Πειραιά, Α' Αθηνών, Ηλιούπολης και Κηφισιάς. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι εκείνοι οι οποίοι υπάγονται σε αυτές τις εφορίες και διατηρούν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο θα είναι από τους πρώτους που θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις με συνοπτικές διαδικασίες των καταθετικών τους λογαριασμών.

Ο καθορισμός των τεσσάρων εφοριών ήλθε με απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη και σταδιακά το σύστημα των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων θα επεκταθεί σε όλες τις εφορίες.

Παράλληλα η εφορία θα μπορεί από 1.1.2014 να προβαίνει και σε προληπτικές κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, εισοδημάτων και καταθέσεων των φορολογουμένων για οφειλές φόρων που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και μάλιστα χωρίς καν να έχει προηγηθεί δικαστική απόφαση, στην περίπτωση κατά την οποία εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος να μην καταστεί δυνατή η είσπραξη των φόρων που έχουν βεβαιωθεί.

Συγκεκριμένα οι φορολογικές αρχές θα μπορούν, όταν θεωρούν ότι επίκειται κίνδυνος να μην εισπραχθούν φόροι που έχουν καταλογιστεί, να επιβάλουν, πριν από τη λήξη των προθεσμιών πληρωμής και χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια δικαστική απόφαση, τη συντηρητική κατάσχεση των κινητών και των ακινήτων περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη του Δημοσίου, καθώς επίσης και των απαιτήσεών του, είτε βρίσκονται στα χέρια του είτε στα χέρια τρίτου. Η συντηρητική κατάσχεση θα μετατρέπεται αυτόματα σε αναγκαστική από τη στιγμή που θα λήξει η προθεσμία καταβολής της οφειλής για την οποία επιβλήθηκε.

Στο μεταξύ, δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σε όλα τα στοιχεία για εισοδήματα, λοιπά έσοδα και δαπάνες επαγγελματιών αποκτούν πλέον οι φορολογικές αρχές. Το υπουργείο Οικονομικών θέτει απο 1ης Ιανουαρίου σε εφαρμογή νέες -"αμερικανικού" τύπου- μεθόδους ελέγχου για έμμεσο προσδιορισμό εσόδων, εισοδημάτων και εν τέλει υποχρεώσεων των φορολογουμένων. Οι φοροελεγκτές θα χρησιμοποιούν νέου τύπου "τεκμήρια προσδιορισμού των πραγματικών εισοδημάτων των φυσικών προσώπων καθώς θα λαμβάνουν υπόψη, για κάθε φορολογούμενο που θα ελέγχουν, στοιχεία που αφορούν:

* τις δαπάνες πληρωμής λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και τηλεφώνων,

* τις δαπάνες εξόφλησης δόσεων δανείων και πιστωτικών καρτών,

* τις δαπάνες αποπληρωμής υποχρεώσεων προς Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία,

* τα έξοδα είτε με την καταβολή μετρητών είτε μέσω χρεωστικών καρτών για την αποπληρωμή ασφαλιστικών συμβολαίων, διδάκτρων και νοσηλίων,

* όλα τα λοιπά έξοδα διαβίωσης (ταξίδια, επισκευή και συντήρηση ακινήτων, οχημάτων, σκαφών αναψυχής κ.λπ.),

* τις δαπάνες απόκτησης νέων περιουσιακών στοιχείων,

* το ύψος καταθέσεων στις τράπεζες καθώς και τις λοιπές αποταμιεύσεις των φορολογουμένων.

Σημειώνεται ότι όλα τα παραπάνω δεδομένα θα χρησιμοποιούνται για τον επαναπροσδιορισμό των εισοδημάτων των ελεγχομένων φορολογουμένων. Σε όσες περιπτώσεις τα τεκμαρτά εισοδήματα που θα προσδιορίζονται με τις μεθόδους αυτές θα είναι μεγαλύτερα από τα δηλωθέντα, τότε οι φορολογούμενοι θα υποχρεώνονται να πληρώνουν υπέρογκα ποσά πρόσθετων φόρων και προσαυξήσεων.

Με αυτές τις "έμμεσες τεχνικές ελέγχου" θα προσδιορίζονται με έμμεσο, τεκμαρτό τρόπο όχι μόνο τα καθαρά εισοδήματα, αλλά και τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιτηδευματιών, δηλαδή των ατομικών εμπορικών επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών. Παράλληλα όμως οι τεχνικές αυτές θα εφαρμόζονται και για τον έμμεσο προσδιορισμό των καθαρών φορολογητέων εισοδημάτων των μισθωτών, των συνταξιούχων, των εισοδηματιών και των αγροτών.

Εξάλλου, από 1ης Ιανουαρίου 2014, η εφορία θα μπορεί να συμψηφίζει τις επιστροφές φόρων τις οποίες οφείλει στους φορολογούμενους ακόμη και με μη φορολογικές οφειλές τους προς εκείνην, δηλαδή ακόμη και με χρέη τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τους δήμους αλλά και άλλους φορείς τόσο του στενού όσο και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL