Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C15.5°C
1 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
1 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C13.2°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 71%
Φορολογικά επώδυνο το 2014
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φορολογικά επώδυνο το 2014

Παρά τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης πως δεν λαμβάνει νέα μέτρα, οι Έλληνες πολίτες -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- θα δουν ένα ακόμη σκληρότερο πρόσωπο της εφορίας τον καινούργιο χρόνο

Μπορεί η κυβέρνηση να δηλώνει εδώ και πολλούς μήνες πως δεν λαμβάνει νέα μέτρα, η πραγματικότητα όμως που θα βιώσουν από την Ιανουαρίου 2014 εκατομμύρια ελληνικά νοικοκυριά είναι εντελώς διαφορετική.

Από την επιβολή για πρώτη φορά φορολόγησης και στη μικρή ιδιοκτησία (τυπικά τώρα θεσμοθετείται η φορολόγησή της, μιας και το περιβόητο "χαράτσι" που αποφάσισε πρόπερσι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών, υποτίθεται πως επιβλήθηκε "εκτάκτως" και πάντως αμιγώς για δημοσιονομικούς λόγους) μέχρι το νέο "ποινολόγιο" της εφορίας που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2014 και τις προληπτικές κατασχέσεις καταθέσεων και ακινήτων, η εικόνα που διαμορφώνεται είναι πως πως οι Έλληνες πολίτες -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- θα δουν ένα ακόμη σκληρότερο πρόσωπο της εφορίας τον καινούργιο χρόνο.

Βέβαια, δεν υπάρχει ανάγκη να περιμένει κάποιος το 2014 για να πιστοποιήσει την αδιαφορία της κυβέρνησης για τα φοροδοτικά προβλήματα των πολιτών και την αναλγησία της ασκούμενης φορολογικής πολιτικής.

Ενδεικτικά, έχοντας μπει τυπικώς από τις 21 Δεκεμβρίου στον χειμώνα, η ελληνική κοινή γνώμη έχει γίνει μάρτυρας της πολιτικής αυτής μέσα από το καθεστώς του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Είτε με τα δυστυχήματα που είδαν το φως της δημοσιότητας επειδή οικογένειες επιχείρησαν να ζεσταθούν με άλλα -εκτός του πετρελαίου- μέσα (π.χ. μαγκάλια) είτε με την τοξική αιθαλομίχλη που επιβαρύνει ασθματικούς, άτομα με γενικότερα αναπνευστικά προβλήματα και όχι μόνο αυτούς στην υγεία (ήδη ξεπέρασε τα όρια του συναγερμού σε Ιωάννινα και Λάρισα) είτε ακόμη με την επίπτωση των αυξημένων συντελεστών ΕΦΚ και στα ίδια τα δημόσια οικονομικά, επίπτωση που όχι μόνο μαρτυρά την προχειρότητα που χαρακτηρίζει τη λήψη των αποφάσεων των αρχών, αλλά που επιπλέον θα απαιτήσει άλλα μέτρα για να κλείσει η σχετική "τρύπα".

Η επίπτωση αυτή κατοπτρίζεται ανάγλυφα στα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τα οποία αποτελούν "κόλαφο" για την κυβέρνηση όσον αφορά τις εξελίξεις γύρω από τις εισπράξεις από έμμεσους φόρους στα πετρελαιοειδή: του μεν ΦΠΑ πετρελαιοειδών τα έσοδα μειώθηκαν στο 11μηνο σε 2.004 εκατ. ευρώ από 2.350 εκατ. ευρώ πέρυσι (-346 εκατ. ευρώ), του δε Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης μειώθηκαν κατά 238 εκατ. ευρώ (3.821 εκατ. ευρώ από 4.059 εκατ. ευρώ) και έτσι, συνολικά, μειώθηκαν κατά 584 εκατ. ευρώ.
Η εξέλιξη αυτή πιστοποιεί και την εισπρακτική αποτυχία της εξίσωσης των φόρων σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, η οποία έχει προκαλέσει μείζον πρόβλημα σε εκατομμύρια νοικοκυριά, αποτυχία η οποία βεβαίως δεν είναι η μοναδική ανάμεσα στους πειραματισμούς των τροϊκανών και την εκτέλεση των εντολών τους αυτά τα τριάμισι χρόνια από τις μνημονιακές ελληνικές κυβερνήσεις.

"Έμμεση δήμευση ακινήτων"


Το πιο "καυτό" μέτωπο στα της φορολογίας υπήρξε η φορολόγηση ακινήτων. Η κυβέρνηση σπατάλησε σχεδόν δύο χρόνια και εφηύρε τον ληστρικό τρόπο με τον οποίο θα επιβληθεί ο ενιαίος φόρος στην ακίνητη περιουσία. Αυτός σχεδιάσθηκε κατά τέτοιον τρόπο ώστε να επιβάλλεται όχι μόνο με αμιγώς εισπρακτικά κριτήρια, αλλά και με μικροκομματικές σκοπιμότητες όπως αποδεικνύουν οι εξαιρέσεις στην περιφέρεια, η οποία είχε δώσει συγκριτικά υψηλότερα ποσοστά στα δύο μνημονιακά κόμματα.

Οι μεγαλύτερες αδικίες του φόρου ακινήτων είναι συνοπτικά ο υπολογισμός του με βάση παρωχημένες αντικειμενικές αξίες οι οποίες ίσχυσαν την εποχή των... Ολυμπιακών Αγώνων (!), η επιβολή του από το πρώτο ευρώ, χωρίς αφορολόγητο που να προστατεύει τους αδύναμους, οι περιπτώσεις αντίστροφης προοδευτικότητας και κυρίως η εισαγωγή του καινοφανούς για την ελληνική πραγματικότητα χαρατσώματος της ιδιοκτησίας.

Η υπερφορολόγηση της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας τεκμαίρεται και εκ του ότι το κράτος θα εισπράξει το 2014 ποσά 8 φορές μεγαλύτερα από το 2009, ενώ ευνοούνται όσοι έχουν τα ακίνητά τους σε off shore και όσοι έχουν συνολική ακίνητη περιουσία πάνω από 5 εκατ. ευρώ αφού έτυχαν μείωσης φορολογικού συντελεστή από 2% σε 1%, δηλαδή μείωση φόρου στο ήμισυ.

Συν τοις άλλοις, ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ο ΕΝΦΙΑ, όπως καθιερώθηκε) αναμένεται να παγώσει τις συναλλαγές των ακινήτων αλλά και κάθε δυνατότητα των ιδιοκτητών να διεκδικήσουν οποιοδήποτε δικαίωμά τους σε οποιαδήποτε κρατική αρχή, αν δεν φέρουν πιστοποιητικό ΔΟΥ ότι δήλωσαν όλα τα ακίνητά τους και πλήρωσαν τον φόρο για όλα. Επιπλέον, δεν δίνει καμιά διέξοδο και καμιά δυνατότητα επιβίωσης σε όσους θα αντιμετωπίσουν την κατάσχεση και τον πλειστηριασμό της περιουσίας τους και την πόρτα της φυλακής, λόγω πλήρους αδυναμίας εξόφλησης των χρεώσεών του, όπως χαρακτηριστικά τονίζει η ΠΟΜΙΔΑ.

Νέα πρόστιμα

Στο μεταξύ "ληστρικά" χαρακτηρίζονται από τους ενδιαφερόμενους φορείς τα νέα πρόστιμα. Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση που ήλθε από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) για τα πρόστιμα - φωτιά που θεσμοθετούνται μέσα από το νομοσχέδιο για την παράταση του προστατευτικού καθεστώτος στους πλειστηριασμούς:

"(...) Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά τις έντονες αντιδράσεις, να προχώρησε σε αλλαγή, σύμφωνα με την οποία η προσαύξηση του φόρου 10% υπολογίζεται μετά την πάροδο εξαμήνου και όχι διμήνου που προβλεπόταν στην αρχική διάταξη, ωστόσο το ποινολόγιο - καταπέλτης της εφορίας, που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2014 για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, είναι δεδομένο. Θα αποτελέσει βρόχο τόσο για επιχειρηματίες όσο και για πολίτες, οι οποίοι εκ των πραγμάτων αδυνατούν να καταβάλουν τις υποχρεώσεις τους... Με τα νέα πρόστιμα οι οφειλές θα αυξηθούν περαιτέρω".

Κατασχέσεις καταθέσεων

Άλλο δυσμενές μέτρο που θεσμοθετήθηκε είναι οι προληπτικές κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων φορολογουμένων, στις οποίες θα προχωρεί η εφορία για οφειλές φόρων που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, και μάλιστα χωρίς να έχει προηγηθεί δικαστική απόφαση. Μόνη δικαιολογία που θα μπορεί να χρησιμοποιήσει ο έφορος για τις εξπρές κατασχέσεις θα είναι η υποψία ότι ο φορολογούμενος μπορεί να αφήσει απλήρωτα τα χρέη του στο Δημόσιο.

Όταν οι φορολογικές αρχές θεωρούν ότι επίκειται κίνδυνος μη είσπραξης καταλογισθέντων φόρων, θα μπορεί να επιβάλει, πριν από τη λήξη των προθεσμιών πληρωμής και χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια δικαστική απόφαση, τη συντηρητική κατάσχεση των κινητών και των ακινήτων περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη του Δημοσίου, καθώς επίσης και των απαιτήσεών του, είτε βρίσκονται στα χέρια του είτε στα χέρια τρίτου.

Όσον αφορά τη φορολόγηση εισοδημάτων της χρήσης 2013 (φορολογικές δηλώσεις 2014) αλλάζει ο τρόπος φορολόγησης και πλέον δεν επιβάλλεται φορολόγηση με κατάταξη σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, αλλά ανάλογα με την πηγή του εισοδήματός τους, που είναι:

* από μισθωτή εργασία και συντάξεις,
* από επιχειρηματική δραστηριότητα,
* από κεφάλαιο,
* από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου.

Ακόμη παρέχεται η δυνατότητα σε επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες με σχέση εξαρτημένης εργασίας με τους εργοδότες τους να φορολογηθούν με την κλίμακα της μισθωτής εργασίας και των συντάξεων.

Οι προϋποθέσεις για να θεωρηθεί το εισόδημα από ατομική εμπορική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, αφαιρουμένων των ασφαλιστικών εισφορών, είναι οι ακόλουθες, και ισχύουν εφ' όσον συντρέχουν σωρευτικά:

Πρώτον: Να έχουν έγγραφη σύμβαση µε τα φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες τους.

Δεύτερον: Τα φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες δεν υπερβαίνουν τα τρία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL