Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Έρχονται πρόστιμα έως και 30% / "Βαριές" καμπάνες για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα στο Δημόσιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έρχονται πρόστιμα έως και 30% / "Βαριές" καμπάνες για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα στο Δημόσιο

Συνεχίζει ακάθεκτα την τακτική της... ακατάσχετης φορολόγησης των πάντων η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της τρόικας, αλλά και να συλλέξει όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα. Μια από τις διατάξεις που δεν... αποσύρθηκαν από το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς (μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές) περιλαμβάνει μεγάλα πρόστιμα για όσους χρωστούν στο Δημόσιο. Ειδικότερα, από τον δεύτερο κιόλας μήνα, που μια οφειλή προς το Δημόσιο θα γίνει ληξιπρόθεσμη, το υπουργείο Οικονομικών καθιερώνει "τσουχτερά πρόστιμα". Από την Ιανουαρίου 2014, σε κάθε ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το Δημόσιο θα επιβάλλεται τόκος αλλά και πρόστιμα τα οποία θα ξεκινούν από 10% και θα φτάνουν έως και 30%, αντί της μηνιαίας προσαύξησης 2,5% που ισχύει σήμερα.

Την ίδια ώρα προειδοποιητική επιστολή προς όλους όσοι χρωστούν στην εφορία για να τακτοποιήσουν τα χρέη τους, μπαίνοντας στις ρυθμίσεις που τρέχουν, θα στέλνει η εφορία προτού κινήσει τις διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης. Αυτό θα ισχύει στην περίπτωση που η κατάσχεση αφορά ακίνητο. Αν πρόκειται για καταθέσεις, μισθούς ή ενοίκια εις χείρας τρίτων, τότε θα μπορεί να προχωρήσει η κατάσχεση χωρίς καμία προειδοποιητική ενημέρωση!

Τα "βαριά" πρόστιμα

Αναλυτικότερα οι οφειλές προς το Δημόσιο που θα βεβαιωθούν από την 1.1.2014 και θα καταστούν ληξιπρόθεσμες θα επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 8,5% (όπως έχει οριστεί με παλαιότερο νομοσχέδιο), αλλά, εφόσον παραμείνουν ληξιπρόθεσμες για διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών, θα επιβαρύνονται και με πρόστιμο 10% επί της αρχικής οφειλής. Εφόσον παραμείνουν ληξιπρόθεσμες για περισσότερο από 12 μήνες, επιβάλλεται πρόστιμο 30% επί της αρχικής οφειλής. Από τους τόκους και τα πρόστιμα γλιτώνουν εκτός από τους στρατευμένους (ισχύουν ήδη σχετικές διατάξεις) και οι ανήλικοι για όσο διάστημα στερούνται εκπροσώπηση και επί ένα εξάμηνο μετά την απόκτηση αυτής.

Όλες οι παραπάνω διατάξεις εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2014. Τώρα, σε περίπτωση οφειλέτη με πολλές ληξιπρόθεσμες οφειλές, εφόσον γίνεται κατάσχεση ή αυτεπάγγελτος συμψηφισμός, αυτός δεν μπορεί να διαλέξει ποιο χρέος εξοφλεί με την κατάσχεση. Επιλέγει η φορολογική διοίκηση, αλλά μπορεί να διαλέξει τη σειρά εξόφλησης στην περίπτωση ρύθμισης.

Και χωρίς ειδοποίηση οι κατασχέσεις

Σε αυτό το πλαίσιο είναι υποχρεωτική η κοινοποίηση ατομικής ειδοποίησης (ταχυδρομικά, με ηλεκτρονικά μέσα ή με επίδοση μέσω δικαστικού κλητήρα), για τη λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη. Με άλλη διάταξη στο νομοσχέδιο για τον φόρο ακινήτων, πάντως, καταργείται η υποχρέωση ειδοποίησης προκειμένου για κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, ενώ αποφάσεις δικαστηρίου ή διοικητικού οργάνου για αναστολή δεν μπλοκάρουν τους συμψηφισμούς.

Αλλαγές στις αποδείξεις

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή, μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσιες αποδοχές έως 105.000 ευρώ, θα πρέπει να μαζέψουν αποδείξεις ίσες με το 10% του ετήσιου εισοδήματος, αντί 25% για αποδοχές έως 42.000 ευρώ που ισχύει μέχρι σήμερα. Σε περίπτωση μη κάλυψης των 10.500 ευρώ (δηλαδή το 10% των 105.000 ευρώ) για όσους έχουν ετήσιες αποδοχές μεγαλύτερες των 105.000 ευρώ, τότε το απομένον ποσό θα φορολογείται με 22%. Όσοι δεν έχουν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες (αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, έμποροι) δεν υποχρεούνται να μαζέψουν κάποιο ποσοστό αποδείξεων για το 2014, όπως ίσχυε και φέτος.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΟΥΡΙΔΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL