Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.2°C
2 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.2°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.9°C17.3°C
3 BF 48%
«Απρόκλητη επίθεση» η κατάρριψη drone των ΗΠΑ από το Ιράν σύμφωνα με το Πεντάγωνο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Απρόκλητη επίθεση» η κατάρριψη drone των ΗΠΑ από το Ιράν σύμφωνα με το Πεντάγωνο

Ο στρατός των ΗΠΑ επιβεβαίωσε σήμερα ότι ένα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του καταρρίφθηκε, δηλώνοντας ωστόσο ότι το περιστατικό έλαβε χώρα σε διεθνή εναέριο χώρο, αμφισβητώντας την αναφορά του Ιράν σύμφωνα με την οποία το αμερικανικό αεροσκάφος πετούσε πάνω από ιρανικό έδαφος.

«Οι ιρανικές αναφορές πως το αεροσκάφος πετούσε πάνω από το Ιράν είναι ψευδείς», δήλωσε ο πλοίαρχος Μπιλ Έρμπαν, εκπρόσωπος της διοίκησης των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων αρμόδια για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (USCENTCOM).

«Ήταν μια απρόκλητη επίθεση σε ένα περιουσιακό στοιχείο επιτήρησης των ΗΠΑ στον διεθνή εναέριο χώρο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Συγκεκριμένα σημείωσε ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από το Στενό του Χορμούζ περίπου στις 11:35 μ.μ. ώρα Γκρίνουιτς τις 19ης Ιουνίου (02:35 της 20ής Ιουνίου, ώρα Ελλάδας).

Λίγη ώρα αργότερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο την κατάρριψη του αμερικανικού drone πάνω από τα Στενά του Χορμούζ.

«Το Ιράν έκανε ένα πολύ μεγάλο λάθος», σημείωσε με ανάρτησή του στο twitter ο ίδιος.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1141711064305983488?ref_src=twsrc^tfw

Επιπλέον, σύμφωνα με το Reuters, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ερωτηθείς αν θα βομβαρδίσει το Ιράν, απάντησε: «Σύντομα θα το μάθετε».

Επιπρόσθετα, ο ίδιος, σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο δήλωσε ότι η κατάρριψη του αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους από το Ιράν ενδέχεται να οφείλεται σε «ανθρώπινο λάθος».

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι το αεροσκάφος δεν έφερε οπλισμό και βρισκόταν σαφώς σε διεθνή εναέριο χώρο. Πρόσθεσε ότι «θα είχε μεγάλη διαφορά αν ήταν επανδρωμένο».

«Έχω την αίσθηση ότι ήταν ένα λάθος κάποιου που δεν θα έπρεπε να λάβει αυτήν την απόφαση», είπε, χαρακτηρίζοντας «ανεύθυνο και ανόητο» όποιον το έκανε.

«Νομίζω ότι το Ιράν πιθανότατα έκανε ένα λάθος -θα φανταζόμουν ότι ήταν κάποιος στρατηγός ή κάποιος που έκανε ένα λάθος καταρρίπτοντας αυτό το μη επανδρωμένο αεροσκάφος», συνέχισε.

Ν.Πελόζι: Οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία διάθεση να πάνε σε πόλεμο

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, (Δημοκρατικοί) δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία διάθεση να πάνε σε πόλεμο με το Ιράν.

Η ίδια πρόσθεσε ότι 20 βουλευτές θα λάβουν ενημέρωση για το περιστατικό.

«Πιστεύω ότι είναι μια επικίνδυνη κατάσταση», δήλωσε η Πελόζι και πρόσθεσε ότι «πρέπει να φανούμε δυνατοί και με στρατηγική για τον τρόπο που θα προστατέψουμε τα συμφέροντά μας. Παράλληλα δεν μπορούμε να είμαστε απερίσκεπτοι στο τι κάνουμε, οπότε θα είναι ενδιαφέρον να δούμε τι έχουν να πουν».

Η ίδια τόνισε ότι «δεν πιστεύω ότι ο πρόεδρος επιθυμεί να πάει σε πόλεμο. Δεν υπάρχει διάθεση στην χώρα μας να πάμε σε πόλεμο».

«Ένας λαθεμένος υπολογισμός από την μία ή την άλλη πλευρά μπορεί να προκαλέσει κάτι πολύ κακό» υπογράμμισε η Ν.Πελόζι.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL