Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Νέος ισχυρότερος σεισμός στις Φιλιππίνες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέος ισχυρότερος σεισμός στις Φιλιππίνες

Νέος, πιο ισχυρός σεισμός σημειώθηκε σήμερα στις Φιλιππίνες, την ώρα που τα σωστικά συνεργεία έδιναν μάχη με το χρόνο για να εντοπίσουν περισσότερους από 20 ανθρώπους που πιστεύεται ότι βρίσκονται παγιδευμένοι στα συντρίμμια τετραώροφου εμπορικού κτιρίου κοντά στην πρωτεύουσα Μανίλα, το οποίο κατέρρευσε από τον χθεσινό σεισμό.

Την ίδια ώρα οι αρχές ανακοίνωσαν νέο απολογισμό, σύμφωνα με τον οποίο οι νεκροί από τον χθεσινό σεισμό ανέρχονται μέχρι στιγμής σε τουλάχιστον 16.

Το αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής USGS διευκρίνισε ότι ο σημερινός σεισμός 6,5 βαθμών σημειώθηκε στις 13:37 τοπική ώρα (08:37 ώρα Ελλάδος) στην περιοχή Τουτουμπιγκάν, στο νησί Σαμάρ, στις κεντρικές Φιλιππίνες και το επίκεντρό του εντοπίστηκε σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων νότια αυτού του χθεσινού σεισμού.

Εξάλλου περισσότεροι από 400 μετασεισμοί έχουν ήδη καταγραφεί μετά τον σεισμό των 6,1 βαθμών που σημειώθηκε χθες στο νησί Λουζόν και προκάλεσε σημαντικές ζημιές στις επαρχίες που βρίσκονται βόρεια της πρωτεύουσας των Φιλιππίνων.

Ο σημερινός σεισμός, ο οποίος ήταν ισχυρότερος από τον χθεσινό, έσπειρε τον πανικό στους κατοίκους του Σαμάρ, οι περισσότεροι από τους οποίους βγήκαν από τα σπίτια τους. Εικόνες που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ρωγμές στους δρόμους, τοίχους που έχουν πέσει και σπασμένα τζάμια.

Την ίδια ώρα σε περισσότερους από 100 υπολογίζονται οι τραυματίες από την πτώση αντικειμένων και συντριμμιών, κυρίως στην Μανίλα, σύμφωνα με την αστυνομία, ενώ η εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών ανακοίνωσε ότι οι καταγεγραμμένοι τραυματίες από τον χθεσινό σεισμό ανέρχονται σε 81 και ότι εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη 14 ανθρώπων. Επίσης διευκρίνισε ότι 29 κτίρια στο Λουζόν έχουν υποστεί ζημιές.

Ωστόσο ο απολογισμός αυτός μπορεί να αυξηθεί. 

Ο χθεσινός σεισμός προκάλεσε επίσης σημαντικές ζημιές στο διεθνές αεροδρόμιο Κλαρκ, το δεύτερο μεγαλύτερο της πρωτεύουσας, το οποίο έχει φτιαχτεί σε πρώην βάση του αμερικανικού στρατού.

Μάχη με τον χρόνο δίνουν εξάλλου σήμερα τα σωστικά συνεργεία στην πόλη Πόρακ, που βρίσκεται περίπου 100 χλμ βορειοδυτικά της Μανίλα, για τον εντοπισμό εγκλωβισμένων στα συντρίμμια τετραώροφου εμπορικού κτιρίου με καταστήματα.

Ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι 24 άνθρωποι που πιστεύεται ότι βρισκόντουσαν μέσα στο κτίριο αγνοούνται ακόμη.

Από τον χθεσινό σεισμό υπέστησαν επίσης ζημιές παλιές εκκλησίες αιώνων, οι οποίες είχαν δεχθεί τις τελευταίες μέρες πολλούς πιστούς για τη λειτουργία του Πάσχα των καθολικών στο αρχιπέλαγος αυτό, το 80% του πληθυσμού του οποίου είναι καθολικοί.

Οι Φιλιππίνες βρίσκονται στον "Δακτύλιο της Φωτιάς", όπως ονομάζεται η σεισμογενής περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου τέμνονται τεκτονικές πλάκες με αποτέλεσμα να προκαλείται και ηφαιστειακή δραστηριότητα. Ο πιο πολύνεκρος σεισμός στην περιοχή είχε σημειωθεί το 1976 στοιχίζοντας τη ζωή σε σχεδόν 8.000 ανθρώπους.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL