Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Κογκρέσο: Λευκοντυμένες γυναίκες πολιτικοί ύψωσαν το ανάστημά τους στον Τραμπ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κογκρέσο: Λευκοντυμένες γυναίκες πολιτικοί ύψωσαν το ανάστημά τους στον Τραμπ

Η αντίθεση ήταν έντονη χθες Τρίτη στο Κογκρέσο με πολλές βουλεύτριες των Δημοκρατικών ντυμένες στα λευκά προς τιμή του κινήματος των σουφραζετών να στέκονται δίπλα στους άνδρες συναδέλφους τους που ήταν ντυμένοι με σκουρόχρωμα κοστούμια στη διάρκεια της ομιλίας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την Κατάσταση του Έθνους.

Από τον Ιανουάριο στο Κογκρέσο υπηρετεί ένας αριθμός ρεκόρ γυναικών (131) και πολλοί βουλευτές που προέρχονται από μειονότητες.

Πολλές βουλεύτριες επέλεξαν να φορέσουν λευκά για να τιμήσουν τα εκατό χρόνια από το κίνημα των σουφραζετών, που πολέμησαν για το δικαίωμα των γυναικών να ψηφίζουν και σε αρκετές περιπτώσεις δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους για τα όσα έλεγε ο Τραμπ.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι καθόταν πίσω από τον Αμερικανό πρόεδρο φορώντας ένα λευκό κοστούμι. Στη διάρκεια της ομιλίας του κουνούσε το κεφάλι της ή κοιτούσε με αποδοκιμασία τον Τραμπ όταν επέκρινε τους Δημοκρατικούς ή όταν περιέγραφε πώς οι παράτυποι μετανάστες επιτίθενται στις ΗΠΑ.

Η βουλεύτρια Αλεξάντρια Οκάζιο-Κορτές, η νεαρότερη που εισέρχεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων και έχει αναχθεί σε σταρ των μέσων ενημέρωσης, κοιτούσε κάτω ή μακριά όταν διαφωνούσε με τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, ενώ έριχνε φαρμακερά βλέμματα στους συναδέλφους της που όρθιοι χειροκροτούσαν τον Τραμπ.

Όταν ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό των γυναικών που εισέρχονται στην αγορά εργασίας, η ατμόσφαιρα άλλαξε προς στιγμή: όλες οι βουλεύτριες τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικάνων σηκώθηκαν όρθιες και χειροκρότησαν, όπως και οι επίσημοι καλεσμένοι εκτός του ημικυκλίου.

«Δεν έπρεπε να το κάνετε αυτό. Σας ευχαριστώ πολύ», σχολίασε χαμογελώντας ο Τραμπ, ενώ τους είπε να μην κάτσουν ακόμη διότι έχει και άλλα καλά νέα να τους πει, αναφερόμενος στον αριθμό ρεκόρ των γυναικών που υπηρετούν στο Καπιτώλιο.

Οι τρεις γερουσιάστριες των Δημοκρατικών που έχουν δηλώσει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 2020 --η Ελίζαμπεθ Γουόρεν, η Καμάλα Χάρις και η Κίρστεν Γκίλιμπραντ—όρθιες χειροκρότησαν και ενώθηκαν με τους υπόλοιπους κοινοβουλευτικούς που φώναζαν: «ΗΠΑ, ΗΠΑ!».

Τα παιδιά του Τραμπ, μεταξύ των οποίων και η κόρη του Τίφανι επίσης ντυμένη στα λευκά, χειροκρότησαν θερμά.

Επίσης όταν ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τους βουλευτές να υιοθετήσουν τις αρχές του συμβιβασμού η Νάνσι Πελόζι σηκώθηκε όρθια και χειροκρότησε θερμά. Ο Τραμπ γύρισε την κοίταξε και της έγνεψε.

Πριν την έναρξη της ομιλίας του και προτού ο Ντόναλντ Τραμπ εισέλθει στην αίθουσα πολλές βουλεύτριες των Δημοκρατικών τραβούσαν φωτογραφίες εν μέσω γέλιων και χειροκροτημάτων. Ανάμεσά τους και οι νεοεκλεγείσες Ρασίντα Τλάιμπ και Ίλχαν Όμαρ, οι πρώτες μουσουλμάνες που εκλέγονται στο Κογκρέσο. Μάλιστα η Όμαρ, μια 37χρονη Σομαλή πρόσφυγας που εξελέγη στη Μινεσότα, φορούσε μπλε μαντίλα και ρούχα στα χρώματα της αμερικανικής σημαίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ- AFP -Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL