Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.3°C14.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.5°C17.7°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.6°C11.6°C
0 BF 63%
Διπλωματικό ευρωπαϊκό ντόμινο αναγνώρισης του Γκουαϊδό ως προσωρινού προέδρου της Βενεζουέλας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διπλωματικό ευρωπαϊκό ντόμινο αναγνώρισης του Γκουαϊδό ως προσωρινού προέδρου της Βενεζουέλας

Η μία χώρα μετά την άλλη στην Ευρώπη αναγνωρίζει τον Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, ενώ το Κρεμλίνο καταγγέλλει για «ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις ξένης χώρας» τις ευρωπαϊκές χώρες που αναγνώρισαν τον Γκουαϊδό.

Τα ευρωπαϊκά κράτη είχαν "προειδοποιήσει" τον Μαδούρο ότι σήμερα θα αναγνωρίσουν τον Χουάν Γκουαϊδό εάν δεν προκηρυχθούν εκλογές. Έτσι, η Βρετανία , η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία Ολλανδία, Λετονία και Λιθουανία, αναγνώρισαν τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο αναγνωρίζουν τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο. Η Γαλλία θεωρεί ότι ο Γκουαϊδό έχει την νομιμοποίηση για να οργανώσει προεδρικές εκλογές

Η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνώρισαν τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, μετά την εκπνοή του ευρωπαϊκού τελεσιγράφου προς τον Νικολάς Μαδούρο για την προκήρυξη νέων προεδρικών εκλογών, με ανακοινώσεις του πρωθυπουργού της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και του βρετανού υπουργού Εξωτερικών Τζέρεμι Χάντ.

«Η ισπανική κυβέρνηση ανακοινώνει ότι αναγνωρίζει επισήμως τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας κ. Γκουαϊδό ως ασκούντα χρέη προέδρου της Βενεζουέλας», ανακοίνωσε ο ισπανός πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό του μήνυμα, καλώντας τον Χουάν Γκουαϊδό να προκηρύξει προεδρικές εκλογές το ταχύτερο δυνατόν, έπειτα από την εκπνοή του τελεσιγράφου που είχαν απευθύνει στις 26 Ιανουαρίου ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους η Γερμανία, η Γαλλία η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο προς τον Νικολάς Μαδούρο για να προκηρύξει εκλογές.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνωρίζει τον πρόεδρο του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό ως πρόεδρο της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ.

«Ο Νικολάς Μαδούρο δεν οργάνωσε προεδρικές εκλογές μέσα στην προθεσμία των οκτώ ημερών που είχαμε ορίσει. Συνεπώς το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί του αναγνωρίζουν πλέον τον @jguaido ως συνταγματικό προσωρινό πρόεδρο μέχρι να καταστεί δυνατό να οργανωθούν αξιόπιστες εκλογές», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

Η Γαλλία θεωρεί ότι ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό «έχει την νομιμοποίηση για να οργανώσει προεδρικές εκλογές», είχε δηλώσει λίγη ώρα πριν ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν μετά την εκπνοή του ευρωπαϊκού τελεσιγράφου προς τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

«Απέναντι στην άρνηση του προέδρου Μαδούρο να οργανώσει εκλογές για την αποσαφήνιση και τον κατευνασμό της κατάστασης στη Βενεζουέλα, θεωρούμε ότι ο κ. Γκουαϊδό έχει την ικανότητα, τη νομιμοποίηση, να οργανώσει αυτές τις εκλογές», πρόσθεσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του στο δίκτυο France Inter.

Ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν απέρριψε τις κατηγορίες που διατυπώνονται από χώρες όπως η Ρωσία, η οποία υποστηρίζει τον Νικολάς Μαδούρο, για ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας.

«Δεν πρόκειται για ανάμειξη, από την στιγμή που υπάρχει κρίση σε μία χώρα, υπάρχει έκκληση του προέδρου Γκουαϊδό για υποστήριξη με στόχο την αποκατάσταση της δημοκρατίας», δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

«Η χώρα αυτή είναι καθημαγμένη, υπάρχουν πάρα πολλοί πρόσφυγες, υπάρχει καταπίεση, υπάρχει φοβερός πληθωρισμός, οι άνθρωποι βρίσκονται στους δρόμους», πρόσθεσε.

Η Αυστρία και η Δανία αναγνωρίζουν τον Χουάν Γκουαϊδό ως νόμιμο προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς αναγνωρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό ως νόμιμο προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, σύμφωνα με ανακοίνωση που ανέβασε στο Twitter.

Το καθεστώς του Μαδούρο αρνήθηκε μέχρι στιγμής την οργάνωση ελεύθερων και δίκαιων εκλογών. Για τον λόγο αυτόν, θεωρούμε από αυτήν την στιγμή τον πρόεδρο Γκουαϊδό ως νόμιμο προσωρινό πρόεδρο σύμφωνα με το σύνταγμα της Βενεζουέλας», αναφέρεται στο κείμενο στα ισπανικά που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του αυστριακού καγκελάριου στο Twitter.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Αντερς Σάμουελσεν ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό αναγνωρίζεται ως προσωρινός πρόεδρος της χώρας μέχρι την διεξαγωγή ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών.

Η Σουηδία αναγνωρίζει τον Χουάν Γουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο

Η Σουηδία αναγνωρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, δήλωσε στο σουηδικό ραδιόφωνο η υπουργός Εξωτερικών της σουηδικής κυβέρνησης Μάργκοτ Βάλστρεμ.

Και το Βερολίνο αναγνωρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό

Το Βερολίνο αναγνωρίζει επισήμως τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Ολλανδία, Λετονία και Λιθουανία αναγνώρισαν τον Γκουαϊδό προσωρινό πρόεδρο

Η Ολλανδία αναγνώρισε τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό μεταβατικό πρόεδρο της χώρας, δήλωσε σήμερα ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Στεφ Μπλοκ.

«Η περίοδος των οκτώ ημερών για τη διοργάνωση δημοκρατικών και διαφανών εκλογών στη Βενεζουέλα εξέπνευσε σήμερα», έγραψε ο Μπλοκ στον λογαριασμό του στο Twitter στη διάρκεια συνάντησης των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες. «Θέλουμε η ελευθερία και η δημοκρατία να επιστρέψουν αμέσως στη Βενεζουέλα», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ και η Λετονία και η Λιθουανία ανακοίνωσαν ότι επίσης αναγνωρίζουν τον Γκουαϊδό.

«Η Λετονία αναγνωρίζει και στηρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό, πρόεδρο της δημοκρατικά εκλεγμένης Εθνοσυνέλευσης, μεταβατικό πρόεδρο της #Venezuela. Ζητάμε τη διεξαγωγή ελεύθερων, δίκαιων και δημοκρατικών προεδρικών εκλογών @jguaido», ανέφερε στο Twitter o Λετονός υπουργός Εξωτερικών Έντγκαρς Ρίνκεβιτς.

Ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Λίνας Λινκεβίτσιους έγραψε στον δικό του λογαριασμό ότι η ΕΕ λαμβάνει συλλογική δράση διότι το μπλοκ επιθυμεί να αποκατασταθεί «η δημοκρατία και το κράτος δικαίου» στη Βενεζουέλα.

Ιαπωνία: Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός επιθυμεί μια σταθερή, δημοκρατική και σύντομη λύση στην κατάσταση στη Βενεζουέλα

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δήλωσε σήμερα ότι επιθυμεί να υπάρξει μια σταθερή, δημοκρατική και σύντομη λύση στην κατάσταση στη Βενεζουέλα, λίγο μετά την αναγνώριση του προέδρου του κοινοβουλίου της χώρας Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικού προέδρου της Βενεζουέλας από αριθμό ευρωπαϊκών κρατών.

Το Κρεμλίνο καταγγέλλει για «ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις ξένης χώρας» τις ευρωπαϊκές χώρες που αναγνώρισαν τον Γκουαϊδό

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα πως οι κινήσεις ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών να αναγνωρίσουν τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας ισοδυναμούν με ανάμιξη σε εσωτερικές υποθέσεις ξένης χώρας και πως οι Βενεζουελανοί, και όχι ξένες χώρες, θα πρέπει να επιλύσουν τα εσωτερικά πολιτικά ζητήματά τους.

«Θεωρούμε τις απόπειρες να νομιμοποιηθεί ο σφετερισμός της εξουσίας ως άμεση και έμμεση ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πετρόφ.

Με πληροφορίες σπό ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP, DPA

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL