Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
Καζάνι που βράζει η Βενεζουέλα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καζάνι που βράζει η Βενεζουέλα

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στη Βενεζουέλα μετά την απόπειρα ανατροπής του Νικολάς Μαδούρο. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, δεκατρείς άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Ο Νικολάς Μαδούρο, καταγγέλλει αμερικανοκίνητη απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος. Στο μεταξύ ο Μαδούρο διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ που αναγνώρισαν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Γκουαϊδό, ως πρόεδρο της χώρας.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την αμέριστη στήριξη και την αλληλεγγύη του στον νόμιμο Πρόεδρο της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο», σημειώνει ο γραμματέας της ΚΕ του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, μετά την αυτοανακήρυξη του Χ.Γκουάιδο ως προσωρινός πρόεδρος της χώρας.

Η Βραζιλία αναγνώρισε τον Γκουαϊδό ως τον πρόεδρο της Βενεζουέλας αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε στρατιωτική επέμβαση για την ανατροπή του Μαδούρο.

Η ΕΕ τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής «ελεύθερων» εκλογών, και απηύθυνε έκκληση να ακουστεί η «φωνή» του λαού της Βενεζουέλας και να προκηρυχθούν «ελεύθερες» εκλογές.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ευρώπη, ενωμένη, θα στηρίξει τις "δημοκρατικές δυνάμεις" στην Βενεζουέλα. Ωστόσο γράφει στο twitter του ότι "σε αντίθεση με τον Μαδούρο, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση, συμπεριλαμβανομένου του Γκουαϊδό έχουν  δημοκρατική εντολή από τους πολίτες της Βενεζουέλας".

https://twitter.com/eucopresident/status/1088184788622761997?ref_src=twsrc^tfw

«Την 23η Ιανουαρίου, ο λαός της Βενεζουέλας απαίτησε μαζικά δημοκρατία και τη δυνατότητα να αποφασίσει ελεύθερα για το μέλλον του. Η φωνή του δεν μπορεί να αγνοηθεί», ανέφερε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, η Φεντερίκα Μογκερίνι, εξ ονόματος των 28.

«Η ΕΕ απευθύνει έκκληση να αρχίσει αμέσως μια πολιτική διαδικασία που θα οδηγήσει σε ελεύθερες και αξιόπιστες εκλογές, όπως προβλέπει η συνταγματική τάξη», πρόσθεσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας σε ανακοίνωσή της.

Την ίδια ώρα, η Κομισιόν, αρνήθηκε μεν να αναγνωρίσει ρητά τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό ηγέτη της Βενεζουέλας ωστόσο απηύθυνε έκκληση για διεξαγωγή νέων εκλογών. «Υποστηρίζουμε τις δημοκρατικές δυνάμεις στη χώρα», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαικής Επιτροπής στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

«Σκοπός μας είναι να εστιάσουμε στις εξελίξεις επί του εδάφους στη Βενεζουέλα... υποστηρίζουμε την Εθνοσυνέλευση, θα επιθυμούσαμε μια πολιτική διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκλογές».

Από την πλευρά της, η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε σήμερα πως η Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας έχει να διαδραματίσει έναν ειδικό ρόλο προκειμένου να διασφαλίσει ένα ελεύθερο μέλλον για τη χώρα.

«Ο λαός της Βενεζουέλας είναι θαρραλέα δεσμευμένος σε ένα μέλλον για τη χώρα», έγραψε στο Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. «Αυτό απαιτεί μια πολιτική διαδικασία που οδηγεί σε ελεύθερες και αξιόπιστες εκλογές. Η δημοκρατικά εκλεγμένη Εθνοσυνέλευση έχει να διαδραματίσει έναν ειδικό ρόλο εδώ.»

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Βρετανία η οποία υποστηρίζει τον Χ.Γκουαϊδό ως ηγέτη της δημοκρατικά εκλεγμένης Εθνοσυνέλευσης.

«Οι προεδρικές εκλογές του 2018 δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες, άρα η βάση εξουσίας του καθεστώτος είναι βαθιά προβληματική. Υποστηρίζουμε πλήρως τη δημοκρατικά εκλεγμένη Εθνοσυνέλευση με τον Χουάν Γκουαϊδό ως πρόεδρο», είπε εκπρόσωπος της Τ.Μέι.

«Σε σχέση με τις ΗΠΑ, νομίζουμε πως είναι εντελώς απαράδεκτο για τη Βενεζουέλα να διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις. Η επίλυση της κρίσης αυτής βρίσκεται στην εργασία για την εξεύρεση μιας ειρηνικής και διπλωματικής επίλυσης και όχι στις απελάσεις».

Ο Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε σήμερα «το θάρρος εκατοντάδων χιλιάδων Βενεζουελάνων που διαδηλώνουν για την ελευθερία τους» απέναντι στην «παράνομη εκλογή του Νικολάς Μαδούρο» και είπε πως η Ευρώπη «υποστηρίζει την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα».

«Μετά την παράνομη εκλογή του Νικολάς Μαδούρο τον Μάιο του 2018, η Ευρώπη υποστηρίζει την αποκατάσταση της δημοκρατίας∙ χαιρετίζω το θάρρος εκατοντάδων χιλιάδων Βενεζουελάνων που διαδηλώνουν για την ελευθερία τους» έγραψε ο Μακρόν σε τουίτ.

Η Γαλλία θα αναγνωρίσει ως πρόεδρο της Βενεζουέλας οποιονδήποτε κερδίσει δημοκρατικές εκλογές, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος μετά τη δήλωση Μακρόν ο οποίος χαιρέτισε το «θάρρος των Βενεζουελάνων που διαδηλώνουν για την ελευθερία».

Ο ίδιος αξιωματούχος αρνήθηκε να σχολιάσει αν η Γαλλία επιδιώκει αυστηρότερες ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Βενεζουέλας.

Στο μεταξύ, κυβερνητική πηγή που επικαλείται το Reuters ανέφερε πως ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σχεδιάζει να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Χ.Γκουαϊδό, έπειτα από συνομιλίες που είχε με ηγέτες χωρών της Λατινικής Αμερικής στο Νταβός.

Νωρίτερα, σύμφωνα με το Reuters, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέπ Μπορέλ δήλωσε πως η χώρα του αναμένει μια κοινή ευρωπαϊκή στάση για τον Γκουαϊδό.

Πληροφορίες για τουλάχιστον 13 νεκρούς στα επεισόδια των τελευταίων 48 ωρών

Σύμφωνα πάντα με το Γαλλικό πρακτορείο, οι 13 θάνατοι, στην πλειονότητά τους από πυρά, καταγράφηκαν στην πρωτεύουσα Καράκας, καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας, ανέφερε το Παρατηρητήριο Κοινωνικών Συγκρούσεων της Βενεζουέλας (OVCS), μια ΜΚΟ προσκείμενη στην αντιπολίτευση στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

Κατά μια δεύτερη πηγή, τον ειδησεογραφικό ιστότοπος El Pitazo, που επίσης πρόσκειται στην αντιπολίτευση, οι νεκροί μόνο την Τετάρτη ήταν 16 σε βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στις επαρχίες Αμασόνας, Μπαρίνας, Μπολίβαρ, Ταχίρα, Πορτουγκέσα, καθώς και στην πρωτεύουσα της χώρας, το Καράκας.

Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν την απόφαση του Μαδούρο να διακόψει τις διμερείς διπλωματικές σχέσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί πως ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο δεν έχει δικαίωμα να διακόψει τις διμερείς διπλωματικές σχέσεις, ούτε να διώξει τους Αμερικανούς διπλωμάτες από τη λατινοαμερικάνικη χώρα, μετά την ανακοίνωση του Καράκας ότι η Ουάσινγκτον έχει στη διάθεσή της 72 ώρες για να διευθετήσει την αποχώρησή τους από την επικράτεια.

«Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν το καθεστώς του Μαδούρο ως την κυβέρνηση της Βενεζουέλας», ανέφερε ο Πομπέο σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του, μερικές ώρες μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον να αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας αυτής τον Χουάν Γκουαϊδό, πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, του μοναδικού θεσμού υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης.

«Κατά συνέπεια οι ΗΠΑ δεν θεωρούν ότι ο πρώην πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο έχει τη νομική δικαιοδοσία να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις (...) ή να κηρύξει τους διπλωμάτες μας personae non gratae», πρόσθεσε ο Πομπέο.

«Οι ΗΠΑ διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με τη Βενεζουέλα, και θα τις διεξάγουν με την κυβέρνηση του μεταβατικού προέδρου Γκουαϊδό, ο οποίος προσκάλεσε την αποστολή μας να παραμείνει στη Βενεζουέλα», ανέφερε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ - AFP - TASS

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL