Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Η Χιλή αποφάσισε να μην υπογράψει το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Χιλή αποφάσισε να μην υπογράψει το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση

Η Χιλή προστέθηκε στον κατάλογο των Κρατών οι κυβερνήσεις των οποίων αποφάσισαν να αποσυρθούν από το Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση, γνωστοποίησε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών της λατινοαμερικάνικης χώρας, γεγονός που προκάλεσε την οργή της αντιπολίτευσης, η οποία κατήγγειλε την κυβέρνηση του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα για «επαίσχυντη» συμπεριφορά και ροπή προς τον «αυταρχισμό».

Ο Ροδρίγο Ουμπίγια, υφυπουργός Εσωτερικών της Χιλής, τόνισε σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας El Mercurio ότι δεν θα είναι παρόντες αντιπρόσωποι της χώρας στην ειδική σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών όπου θα υιοθετηθεί το επίμαχο κείμενο, στο Μαρακές του Μαρόκου, σήμερα και αύριο.

«Η θέση μας είναι σαφής», δήλωσε. «Έχουμε πει ότι η μετανάστευση δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Οι χώρες έχουν το δικαίωμα να ορίζουν τις προϋποθέσεις εισόδου των αλλοδαπών», πρόσθεσε.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Χιλής δεν απάντησε αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς του ζήτησε να επιβεβαιώσει ότι αυτή είναι πράγματι η πολιτική της κυβέρνησης της χώρας.

Το Παγκόσμιο Σύμφωνο για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση, έκτασης 25 σελίδων, το πρώτο του είδους για το πρόβλημα, καταρτίστηκε με σκοπό να συμβάλλει στη ρύθμιση των παγκόσμιων μεταναστευτικών ροών. Αναφέρεται σε θεμελιώδεις αρχές -- προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών, των παιδιών, αναγνώριση της εθνικής κυριαρχίας -- και διατυπώνει περίπου είκοσι προτάσεις για να βοηθηθούν οι χώρες που καλούνται να διαχειριστούν τις μεταναστευτικές ροές, διευκολύνοντας την ανταλλαγή πληροφοριών, τις προσπάθειες κοινωνικής ένταξης των μεταναστών, τους όρους για την επιστροφή τους στις πατρίδες τους κ.ά..

Παρότι είναι μη δεσμευτικό από νομική άποψη, το κείμενο αυτό συναντά σφοδρή αντίσταση από πολλές κυβερνήσεις, ανάμεσά τους αυτές των ΗΠΑ, της Αυστρίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, οι οποίες ερίζουν ότι πρακτικά ενθαρρύνει την παράτυπη μετανάστευση.

Αν επιβεβαιωθεί, η άρνηση της Χιλής να υπογράψει το Σύμφωνο θα αποτελέσει ακόμη μια αντανάκλαση της σκλήρυνσης της στάσης που τηρεί το Σαντιάγο έναντι των μεταναστών, ο πληθυσμός των οποίων έχει πενταπλασιαστεί τα τελευταία τριάντα χρόνια εξαιτίας των ροών από τη Βενεζουέλα, την Αϊτή, τη Δομινικανή Δημοκρατία και την Κολομβία, μεταξύ άλλων.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Πινιέρα ανέλαβε την εξουσία τον Μάρτιο υποσχόμενη να επιβάλλει πιο σκληρά μέτρα. Τους τελευταίους μήνες, άρχισαν να εκτελούνται πτήσεις «επαναπατρισμού» μεταναστών από την Αϊτή που ήθελαν να επιστρέψουν στη φτωχή χώρα της Καραϊβικής, τέθηκαν σε εφαρμογή αυστηρότεροι έλεγχοι ως προς τη χορήγηση θεωρήσεων εισόδου και αδειών παραμονής, ενώ πολλαπλασιάστηκαν οι απελάσεις μεταναστών με ποινικό μητρώο.

Ο Ρικάρδο Λάγος Βέμπερ, πρόεδρος της επιτροπής διεθνών υποθέσεων της Γερουσίας της Χιλής, κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών Ρομπέρτο Αμπουέρο να δώσει εξηγήσεις για αυτή την απόφαση, που ελήφθη χωρίς επίγνωση του κοινοβουλίου.

«Αυτός δεν είναι σπουδαίος τρόπος να ενημερωνόμαστε για ένα ζήτημα τόσο μεγάλης σημασίας», δήλωσε στην Ελ Μερκούριο. «Αντιλαμβάνομαι ότι την εξωτερική πολιτική την ορίζει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά θα μπορούσαμε τουλάχιστον να το συζητήσουμε», πρόσθεσε.

Ο Ούγο Γκουτιέρες, δικηγόρος ειδικευμένος στα ανθρώπινα δικαιώματα και βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Χιλής, επισήμανε μέσω Twitter πως η Χιλή ακολουθεί τον «ακροδεξιό δρόμο που χάραξαν ο (Ντόναλντ) Τραμπ, ο (Βενιαμίν) Νετανιάχου και ο (Ζαΐχ) Μπολσονάρου», αναφερόμενος στον πρόεδρο των ΗΠΑ, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και τον πρόεδρο της Βραζιλίας αντίστοιχα.

Το Προοδευτικό Κόμμα της Χιλής χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης του προέδρου Πινιέρα «επαίσχυντη και αυταρχική».

Η Διεθνής Αμνηστία έκρινε από την πλευρά της πως η απόφαση αυτή προκαλεί «συναγερμό». «Η Χιλή πήρε ενεργά μέρος στη διαπραγμάτευση για το Σύμφωνο και θεωρείτο ένα από τα Κράτη που τάσσονταν υπέρ της εφαρμογής της», τόνισε η Άνα Πικέρ, εκτελεστική διευθύντρια του παραρτήματος της ΜΚΟ στη Χιλή, μιλώντας στην εφημερίδα La Tercera. «Η απόφαση της τελευταίας στιγμής να μη συμμετάσχει στη σύνοδο του Μαρόκου μοιάζει με υπαναχώρηση από τη δέσμευσή της να προστατεύσει τα δικαιώματα των μεταναστών», πρόσθεσε η Πικέρ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL