Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.3°C
4 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C18.8°C
6 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C20.2°C
2 BF 59%
ΕΕ: ΗΠΑ και Ρωσία να διασώσουν τη συνθήκη για τα πυρηνικά μέσου βεληνεκούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΕ: ΗΠΑ και Ρωσία να διασώσουν τη συνθήκη για τα πυρηνικά μέσου βεληνεκούς

Να συνεχίσουν το διάλογο προκειμένου να «διασώσουν τη συνθήκη για τα πυρηνικά μέσου βεληνεκούς (INF)», κάλεσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση τις ΗΠΑ και Ρωσία. Σημειώνεται ότι από την εν λόγω συνθήκη οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να αποσυρθούν καταγγέλλοντας, τη Μόσχα ότι την έχει παραβιάσει.

«Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία πρέπει να συνεχίσουν τον εποικοδομητικό διάλογο προκειμένου να διασώσουν τη συνθήκη και να διασφαλίσουν ότι θα εφαρμοστεί πλήρως», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η εφαρμογή της συνθήκης αυτής είναι «κρίσιμη για την ΕΕ και την παγκόσμια ασφάλεια», υπογράμμισε η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς και τόνισε ότι «αποτελεί έναν από τους θεμέλιους λίθους της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας».

Σημειώνεται ότι η συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς υπογράφτηκε το 1987. «Επέτρεψε την απόσυρση και την καταστροφή σχεδόν 3.000 πυραύλων με πυρηνική κεφαλή και αποτελεί μια σημαντική συνεισφορά στις υποχρεώσεις αφοπλισμού», προσέθεσε η εκπρόσωπος της Φ.Μογκερίνι.

Νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τους Ρώσους ότι την παραβιάζουν «εδώ και πολλά χρόνια».

«Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ εξέφρασαν πολλές φορές τις ανησυχίες τους για το θέμα του μη σεβασμού από τη Ρωσία των διεθνών υποχρεώσεών της, περιλαμβανομένης της συνθήκης για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς που συνήφθη το 1987 ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σοβιετική Ένωση», δήλωσε, απαντώντας σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, η εκπρόσωπος της Συμμαχίας Οάνα Λουνγκέσκου.

Το θέμα είχε συζητηθεί κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο και στη συνέχεια κατά τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας των 29 χωρών της Συμμαχίας τον Οκτώβριο, και «οι Σύμμαχοι συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις τους», προσέθεσε.

Η συμπεριφορά της Μόσχας εδώ και μερικά χρόνια «προκαλεί πολλές αμφιβολίες σε ό,τι αφορά τον σεβασμό από τη Ρωσία των υποχρεώσεών της», επέμεινε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ.

«Οι Σύμμαχοι ταυτοποίησαν ένα σύστημα ρωσικών πυραύλων, το 9M729, που προκαλεί μεγάλες ανησυχίες. Έπειτα από χρόνια αρνήσεων (...) η Ρωσία παραδέχθηκε πρόσφατα την ύπαρξη του συστήματος πυραύλων χωρίς να παρέχει την απαραίτητη διαφάνεια και τις απαραίτητες εξηγήσεις», διευκρίνισε.

«Ελλείψει αξιόπιστης απάντησης από τη Ρωσία για τον νέο αυτό πύραυλο, οι Σύμμαχοι εκτιμούν πως η πιο εύλογη εκτίμηση είναι πως η Ρωσία παραβιάζει τη συνθήκη INF», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, εξέφρασε τη λύπη της κυβέρνησης για την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη διμερή συνθήκη του 1987 με τη Ρωσία για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς.

«Οι εταίροι του ΝΑΤΟ πρέπει τώρα να μελετήσουν τις συνέπειες της αμερικανικής απόφασης», δήλωσε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL