Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Ιράν: Πολύνεκροί επίθεση ενόπλων σε στρατιωτική παρέλαση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιράν: Πολύνεκροί επίθεση ενόπλων σε στρατιωτική παρέλαση

Τουλάχιστον 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλα 53 τραυματίστηκαν στην επίθεση που σημειώθηκε σήμερα εναντίον στρατιωτικής παρέλασης στην πόλη Αχβάζ στο νότιο Ιράν, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Από την πλευρά του το πρακτορείο Irna ανέφερε ότι «πολλοί πολίτες σκοτώθηκαν», ενώ τουλάχιστον ακόμη είκοσι άνθρωποι, ανάμεσά τους μία γυναίκα και ένα παιδί, τραυματίστηκαν.

Οι δράστες, που σύμφωνα με το πρακτορείο Fars ήταν δύο και φορούσαν στρατιωτικές στολές, άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους. Στη συνέχεια προσπάθησαν να πυροβολήσουν εναντίον της εξέδρας των επισήμων, όμως τους εξουδετέρωσαν οι δυνάμεις ασφαλείας.

Αντίθετα άλλα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι δράστες ήταν τέσσερις, εκ των οποίων οι δύο έχουν σκοτωθεί, ενώ ακόμη δύο αναζητούνται. Το πρακτορείο Mehr μετέδωσε ότι υπήρξαν νέοι πυροβολισμοί την ώρα που οι δυνάμεις ασφαλείας κυνηγούσαν τους δράστες.

Η κρατική τηλεόραση κατηγόρησε «στοιχεία των απίστων» για την τρομοκρατική επίθεση, μια αναφορά σε σουνίτες αντάρτες. Η Αχβάζ βρίσκεται στην επαρχία Κουζεστάν, όπου έχουν πραγματοποιηθεί σποραδικές διαμαρτυρίες από την αραβική μειονότητα του Ιράν.

Ανώνυμος εκπρόσωπος των Φρουρών της Επανάστασης κατηγόρησε Άραβες εθνικιστές για την επίθεση, οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν τη στήριξη της Σαουδικής Αραβίας, μετέδωσε το Isna.

Η στρατιωτική παρέλαση πραγματοποιούνταν με την ευκαιρία της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων που γιορτάζεται σήμερα, 22 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία ξεκίνησε ο πόλεμος μεταξύ του Ιράν και του Ιράκ (1980-1988).

Η Τεχεράνη από την πλευρά της κατηγορεί για την επίθεση «ξένο καθεστώς» που στηρίζεται από τις ΗΠΑ.

«Τρομοκράτες που στρατολογήθηκαν, εκπαιδεύτηκαν και χρηματοδοτήθηκαν από ξένο καθεστώς επιτέθηκαν στην Αχβάζ (...) Το Ιράν θεωρεί ότι τους περιφερειακούς υποστηρικτές της τρομοκρατίας και τα αφεντικά τους, τους Αμερικανούς, υπεύθυνους για αυτές τις ενέργειες», έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

«Το Ιράν θα απαντήσει άμεσα και αποφασιστικά, υπερασπιζόμενο τις ζωές των Ιρανών», τόνισε ο ίδιος.

Αργότερα, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της οργάνωσης, Amaq.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL