Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ο Ερντογάν καλεί Μόσχα και Τεχεράνη να εμποδίσουν μία ανθρωπιστική καταστροφή στην Ιντλίμπ

EPA

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλεί με άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην Wall Street Journal την Ρωσία και το Ιράν, συμμάχους της Δαμασκού, να εμποδίσουν μία «ανθρωπιστική καταστροφή» στην υπό τον έλεγχο των σύρων ανταρτών επαρχία Ιντλίμπ.

«Η υποχρέωση παρεμπόδισης της επόμενης αιματοχυσίας δεν είναι υποχρέωση μόνο της Δύσης...Το Ιράν και η Ρωσία έχουν ανάλογη ευθύνη να προλάβουν αυτήν την ανθρωπιστική καταστροφή», γράφει ο τούρκος πρόεδρος.

Η επαρχία Ιντλίμπ βρίσκεται στην βορειο-δυτική Συρία και συνορεύει με την Τουρκία. Τα εδάφη της συριακής επαρχίας έγιναν τις τελευταίες ημέρες στόχος βομβαρδισμών του πυροβολικού του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ και ρωσικών αεροπορικών επιδρομών.

Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι μετακινήθηκαν τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας των βομβαρδισμών, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει σήμερα για το θέμα.

Η Τουρκία, η οποία υποστηρίζει του σύρους αντάρτες, φοβάται νέες ροές προσφύγων προς τα σύνορά της, την στιγμή που έχει υποδεχθεί ήδη περισσότερα από 3 εκατομμύρια σύρους πρόσφυγες.

Περί τα 3 εκατομμύρια άνθρωποι, ανάμεσά τους εκτοπισμένοι από άλλες περιοχές της Συρίας, ζουν σήμερα στην επαρχία Ιντλίμπ και στους γειτονικούς θύλακες που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των σύρων ανταρτών.

Κατά την διάρκεια της τριμερούς συνόδου κορυφής της Παρασκευής με την συμμετοχή των ομολόγων του της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ιράν Χασάν Ροχανί, ο Ερντογάν απέτυχε να επιβάλει κατάπαυση του πυρός.

«Αντικείμενο μίας επίθεσης του καθεστώτος κατά της Ιντλίμπ θα ήταν τυφλές επιθέσεις για την εξουδετέρωση της αντιπολίτευσης - και όχι μία αυθεντική ή αποτελεσματική εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας», γράφει ο Ερντογάν, περιγράφοντας την επαρχία Ιντλίμπ ως τον τελευταίο ασφαλή τόπο για τους εκτοπισμένους.

Η περιοχή ελέγχεται κυρίως από την τζιχαντιστική οργάνωση Hayat al-Cham, που προέρχεται από την πρώην πτέρυγα της Αλ Κάιντα στην Συρία, ενώ και άλλες τζιχαντιστικές οργανώσεις είναι παρούσες εκεί.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον συριακό λαό στο έλεος του Μπασάρ αλ Ασαντ», γράφει ο Ερντογάν, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει επανειλημμένως «δολοφόνο» τον Ασαντ. Παράλληλα επικρίνει την αμερικανική θέση, αφού η Ουάσινγκτον έκανε γνωστό πριν από λίγες ημέρες ότι θα επέμβει μόνο σε περίπτωση χρήσης χημικών όπλων.

«Είναι σημαντικό οι Ηνωμένες Πολιτείες, που επικεντρώνονται στα χημικά όπλα, να απορρίψουν την αυθαίρετη ιεράρχηση του θανάτου», γράφει ο πρόεδρος της Τουρκίας,. «Τα συμβατικά όπλα ευθύνονται για πολύ περισσότερους νεκρούς».

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Δεν θα γυρίσουμε πίσω

Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογικές αναμετρήσεις, υπάρχει η ανάγκη να συνειδητοποιήσει ο κόσμος της Αριστεράς κάποια πολύ βασικά πράγματα. Το πρώτο: η κυβέρνηση έφτασε ώς εδώ δίνοντας την πιο δύσκολη...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο