Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Το Ισραήλ άνοιξε ένα ζωτικής σημασίας πέρασμα στη Γάζα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Ισραήλ άνοιξε ένα ζωτικής σημασίας πέρασμα στη Γάζα

Το Ισραήλ άνοιξε σήμερα και πάλι το μοναδικό συνοριακό πέρασμα για τη μεταφορά αγαθών προς τη λωρίδα της Γάζας, σε μια ένδειξη μιας προσωρινής τουλάχιστον χαλάρωσης των εντάσεων κατά μήκος του φράχτη με τα παλαιστινιακά εδάφη που τελούν υπό αποκλεισμό.

Δεκάδες φορτηγά, μεταφέροντας κυρίως καύσιμα, διέσχισαν τον τερματικό σταθμό Κέρεμ Σαλόμ (Κέρεμ Αμπού Σάλεμ στα αραβικά), το μοναδικό σημείο διέλευσης προϊόντων ανάμεσα στο Ισραήλ και στη λωρίδα της Γάζας. Το σημείο διέλευσης ήταν εν πολλοίς κλειστό από τον Ιούλιο, σε αντίποινα για εχθρικές πράξεις Παλαιστινίων που προέρχονταν από την περιοχή και για τις συγκρούσεις κατά μήκος του φράχτη.

Από τις 9 Ιουλίου, το Ισραήλ εμποδίζει τη διέλευση της πλειονότητας των προϊόντων στο Κέρεμ Σαλόμ περιλαμβανομένων κατά καιρούς και των παραδόσεων καυσίμων, που είναι αναγκαία για τον θύλακο.

Το Ισραήλ άφηνε να περάσουν από το σημείο μόνο τα λεγόμενα «ανθρωπιστικά» προϊόντα: τρόφιμα, φάρμακα και ιατρικό υλικό.

Το Ισραήλ είχε δηλώσει χθες ότι θα άνοιγε πλήρως το Κέρεμ Σαλόμ αν παρέμενε η ηρεμία που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες έπειτα από εβδομάδες εντάσεων. Εξέφρασε επίσης την πρόθεσή του να επαναφέρει στα εννέα ναυτικά μίλια την αλιευτική ζώνη ανοικτά της Γάζας στη Μεσόγειο. Η ζώνη αυτή είχε μειωθεί σε αντίποινα.

Οι εντάσεις με το Ισραήλ δεν έχουν σταματήσει να αυξάνονται στη λωρίδα της Γάζας και γύρω από αυτήν μετά την έναρξη, στις 30 Μαρτίου, μιας κινητοποίησης κατά του αποκλεισμού που επιβάλλει το Ισραήλ στον θύλακα εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια, αλλά και υπέρ του δικαιώματος της επιστροφής των Παλαιστινίων στη γη τους από τον οποία εκδιώχθηκαν ή διέφυγαν μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948.

Στο διπλωματικό επίπεδο, ο ΟΗΕ και η Αίγυπτος συνεχίζουν τις καλές τους υπηρεσίες προκειμένου να απομακρύνουν τις δύο πλευρές από το «χείλος του γκρεμού», όπως το χαρακτήρισε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Νικολάι Μλάντενοφ και να εργαστούν για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός.

Οι εκπρόσωπος της Χαμάς και άλλων οργανώσεων της Γάζας κλήθηκαν προς αυτό τον σκοπό στο Κάιρο τις τελευταίες ημέρες, δήλωσε μια πηγή του ισλαμικού κινήματος που διοικεί τη Γάζα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL