Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.6°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.3°C
4 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.0°C
6 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C21.8°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.1°C
0 BF 59%
Ιρανός ΥΠΕΞ: Κανένας δεν μπορεί να εμπιστεύεται πλέον τις ΗΠΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιρανός ΥΠΕΞ: Κανένας δεν μπορεί να εμπιστεύεται πλέον τις ΗΠΑ

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ

«Κανένας δεν μπορεί να εμπιστεύεται πλέον τις Ηνωμένες Πολιτείες» δήλωσε σήμερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, σημειώνοντας πως είναι δύσκολο να φανταστεί διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μία ημέρα μετά την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης.

«Φανταστείτε να γίνονταν τώρα διαπραγματεύσεις, πώς μπορούμε να τους δείξουμε εμπιστοσύνη;», δήλωσε ο Ιρανός ΥΠΕΞ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο IRINN και πρόσθεσε ότι «η Αμερική κάνει διαρκώς ζιγκ-ζαγκ, κανένας δεν μπορεί να της έχει εμπιστοσύνη».

Εν τω μεταξύ, σε συνέτνευξή του σε ιρανική εφημερίδα, ο ίδιος δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι η πιθανότητα συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν δεν είναι ένα θέμα ταμπού, όμως δεν θα έχουν νόημα χωρίς μια ξεκάθαρη ατζέντα.

«Δεν θέλουμε να μετατρέψουμε τις συνομιλίες σε θέμα ταμπού, όμως θα πρέπει να έχουν αποτέλεσμα και να μην είναι σπατάλη χρόνου», επεσήμανε ο Μ.Ζαρίφ

Ο Ιρανός υπουργός επεσήμανε ότι η χώρα του ποτέ δεν έχει απορρίψει τις διαπραγματεύσεις, ούτε καν με τις ΗΠΑ, όμως πάντα τις διεξήγαγε με μια προϋπάρχουσα ξεκάθαρη ατζέντα και με στόχο να επιτευχθούν ξεκάθαρα αποτελέσματα.

Η Ουάσινγκτον αποσύρθηκε τον Μάιο από τη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, θέλοντας να ασκήσει «τη μέγιστη πίεση» επί του Ιράν μέσω νέων κυρώσεων.

Ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα αφήσει ανοικτή την πόρτα για συνομιλίες.

Όμως για τον Μ.Ζαρίφ, «πριν, κανένας δεν υποστήριζε το Ιράν. Τώρα, όλες οι χώρες του κόσμου το υποστηρίζουν».

Οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι έχουν συνυπογράψει τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, έχουν δηλώσει αποφασισμένοι να τη διασώσουν και να «προστατεύσουν» τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με το Ιράν.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με την ηγεσία του Ιράν, περιλαμβανομένου του προέδρου Χασάν Ροχανί, οποιαδήποτε στιγμή και χωρίς προϋποθέσεις.

Ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο προσπάθησε να μετριάσει τις δηλώσεις του Ντ.Τραμπ λίγο αργότερα, θέτοντας όρους για τις συνομιλίες περιλαμβανομένου του όρου ότι «αξίζει να συναφθεί μια πυρηνική συμφωνία η οποία θα αποτρέπει ουσιαστικά την εξάπλωση» των πυρηνικών όπλων.

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ του Ιράν, οι αντικρουόμενες αυτές δηλώσεις αποδεικνύουν «το χάος που επικρατεί στην αμερικανική εξωτερική πολιτική».

Στο μεταξύ, ο Ιρανός υπουργός εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ δεν θα καταφέρουν να εμποδίσουν τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν. «Αν οι Αμερικανοί θέλουν να διατηρήσουν αυτή την απλοϊκή και αδύνατη ιδέα στο μυαλό τους, θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν τις επιπτώσεις της», επεσήμανε χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, προειδοποίησε σήμερα ότι η απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν εκ νέου κυρώσεις μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της αστάθειας στην περιοχή.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Passauer Neue Presse, ο Γερμανός ΥΠΕΞ αποκάλεσε «λάθος» την απόφαση των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την πυρηνική συμφωνία με την Τεχεράνη επειδή η συμφωνία είναι πολύ καλύτερη από οποιαδήποτε εναλλακτική επιλογή.

«Δίνουμε μάχη για τη συμφωνία επειδή είναι προς το συμφέρον της ασφάλειάς μας να φέρουμε ασφάλεια και διαφάνεια στην περιοχή», τόνισε ο ίδιος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL