Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.3°C20.4°C
2 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.6°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.6°C18.8°C
2 BF 81%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
6 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.4°C
0 BF 100%
Νέα επίθεση Τραμπ εναντίον χωρών του ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέα επίθεση Τραμπ εναντίον χωρών του ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες

Νέα επίθεση για τις αμυντικές δαπάνες εναντίον των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ εξαπέλυσε εκ νέου ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια συνάντησης κεκλεισμένων των θυρών σήμερα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Αμερικανός πρόεδρος χρησιμοποίησε πιο σκληρή γλώσσα σήμερα και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας, του Βελγίου και της Ισπανίας.

Μάλιστα επανέλαβε σε έντονο τόνο τη θέση του ότι οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να πετύχουν τον στόχο του 2% για τις αμυντικές τους δαπάνες σύντομα, ενώ το πρακτορείο σημειώνει οι πληροφορίες περί απειλής απόσυρσης των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ διαψεύστηκαν.

Νωρίτερα το DPA μετέδωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ απείλησε με αποχώρηση της χώρας του από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, αν οι χώρες δεν αυξήσουν αμέσως τις αμυντικές τους δαπάνες.

Μάλιστα ο πρόεδρος των ΗΠΑ σπάζοντας το διπλωματικό πρωτόκολλο απευθύνθηκε στη Γερμανίδα καγκελάριο με το μικρό της όνομα και της είπε: «Άνγκελα, πρέπει να κάνεις κάτι για αυτό».

«Είχαμε μια πολύ έντονη συζήτηση», παραδέχθηκε από την πλευρά της η Ά.Μέρκελ μετά τη συνάντηση και δεσμεύτηκε το Βερολίνο να κάνει περισσότερα για την αύξηση των αμυντικών δαπανών .

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, στη συνέχεια, ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ «συγκάλεσε συνεδρίαση».

Οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ ζήτησαν από την Ουκρανία και τη Γεωργία, χώρες που δεν ανήκουν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, να αποχωρήσουν από την αίθουσα για μια μη προγραμματισμένη συζήτηση μεταξύ μόνο των μελών, εξήγησαν οι πηγές αυτές.

«Πιστεύω στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την έκτακτη συνεδρίαση που διεξήχθη με θέμα τις αμυντικές δαπάνες των χωρών μελών στο περιθώριο της συνόδου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

«Το ΝΑΤΟ είναι πολύ πιο ισχυρό τώρα από όσο ήταν πριν από δύο ημέρες», τόνισε ο Ντ.Τραμπ στους δημοσιογράφους χαρακτηρίζοντας την έκτακτη συνεδρίαση των 29 χωρών μελών σήμερα «φανταστική και «με εκπληκτικό συναδελφικό πνεύμα», καθώς τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας αύξησαν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες τον τελευταίο χρόνο, κατά 33 δισ. δολάρια.

Ωστόσο, μένει να ξεκαθαριστεί το θέμα με τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Strem 2 που θα συνδέει τη Ρωσία με την Ευρώπη.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι μπορεί να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ χωρίς την έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου, αν και ότι δεν εκτιμά ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο. Η δέσμευση των ΗΠΑ στη βορειοατλαντική Συμμαχία «παραμένει πολύ ισχυρή» έπειτα από την έκτακτη συνεδρίαση».

Οι χώρες μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας θα αυξήσουν στο 2% του ΑΕΠ τους τις αμυντικές τους δαπάνες. Αφού όμως επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ο Τραμπ πιστεύει ότι θα πρέπει να αρχίσουν να συζητούν για την περαιτέρω αύξηση του ποσοστού αυτού.

«Πιστεύω ότι το 4% είναι ο σωστός αριθμός». Ο ίδιος επεσήμανε μάλιστα ότι το γεγονός ότι αυξάνεται το ΑΕΠ των ΗΠΑ, σημαίνει ότι η χώρα του πληρώνει περισσότερα στο ΝΑΤΟ, «κάτι που δεν είναι δίκαιο».

Υπενθυμίζεται ότι το 2014 οι νατοϊκοί σύμμαχοι συμφώνησαν να σταματήσουν τις περικοπές και να αρχίσουν να αυξάνουν τις αμυντικές τους δαπάνες προς το 2% του ΑΕΠ, εντός μιας δεκαετίας.

«Αναμένουμε 8 συμμάχους να δαπανήσουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ για άμυνα φέτος, σε σύγκριση με μόλις 3 συμμάχους το 2014», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

Παράλληλα, οι Σύμμαχοι επενδύουν σε νέο εξοπλισμό και ενισχύουν τις συνεισφορές τους σε αποστολές και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, εκτιμάται ότι οι Ευρωπαίοι Σύμμαχοι και ο Καναδάς θα προσθέσουν πρόσθετα $266 δισεκατομμύρια δολάρια στην άμυνα μέχρι το 2024".

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε την ΕΕ ότι οι ΗΠΑ θα περιορίσουν τις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων, αν η Ένωση δεν συμπεριφερθεί σωστά στη χώρα του σε ό,τι αφορά το εμπόριο.

Ο Ντ.Τραμπ, που αναμένεται να υποδεχθεί μέσα στην Ιούλιο τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επανέλαβε τη θέση του ότι η ΕΕ δεν αντιμετωπίζει δίκαια τις ΗΠΑ στο εμπόριο, αποκλείοντας τους Αμερικανούς γεωργούς.

«Αυτό επίσης θα αλλάξει και πιστεύω ότι θα το δούμε διότι στις 25 Ιουλίου έρχονται για να αρχίσουν διαπραγματεύσεις μαζί μου. Θα δούμε», επεσήμανε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Κι αν δεν διαπραγματευθούν καλή τη πίστει, θα κάνουμε κάτι σχετικά με τα εκατομμύρια αυτοκίνητα που έρχονται στη χώρα μας και έχουν σχεδόν μηδενική φορολογία, φορολογία σε πολύ χαμηλό επίπεδο (...) Πιστεύω ότι είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος διαπραγματεύσεων, αλλά εγώ δεν διαπραγματεύομαι, θέλω απλώς δικαιοσύνη για τις ΗΠΑ», υπογράμμισε.

«Η μετανάστευση είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα και τους είπα σήμερα, στην ΕΕ, ότι καλό θα είναι να προσέξουν, διότι η μετανάστευση παίρνει το πάνω χέρι στην Ευρώπη και καλό θα ήταν να δώσουν πολλή, πολλή προσοχή. Το είπα ξεκάθαρα», σημείωσε ο ίδιος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL