Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Ντ.Τραμπ: Η Γερμανία είναι όμηρος της Ρωσίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ντ.Τραμπ: Η Γερμανία είναι όμηρος της Ρωσίας

Καταπέλτης εναντίον της Γερμανίας ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος την κατηγόρησε για την υποστήριξή της στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην ΕΕ. Ο ίδιος χαρακτήρισε μάλιστα τη Γερμανία ως «όμηρο της Ρωσίας».

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε στη διάρκεια του προγεύματος που είχε με τον γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ότι είναι «ανάρμοστο» το γεγονός ότι «οι ΗΠΑ πληρώνουν για την ευρωπαϊκή άμυνα απέναντι στη Ρωσία, την ώρα που η Γερμανία, η πιο πλούσια ευρωπαϊκή χώρα, στηρίζει τις συμφωνίες για τη μεταφορά αερίου από τη Μόσχα».

Παράλληλα, ο ίδιος, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ αργότερα μέσα στην ημέρα, κατηγόρησε τη Γερμανία ότι δεν ξοδεύει περισσότερα για την ενίσχυση της άμυνας.

«Η Γερμανία είναι όμηρος της Ρωσίας διότι παίρνει μεγάλο μέρος της ενέργειάς της από αυτή. Πληρώνουν δισεκατομμύρια δολάρια στη Ρωσία και πρέπει να τους υπερασπιζόμαστε απέναντί της. Δεν είναι λογικό», πρόσθεσε πρόεδρος των ΗΠΑ.

Επιπλέον, ο Ντ.Τραμπ αναφέρθηκε στις προσπάθειες των ΗΠΑ ώστε και οι άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, τονίζοντας ωστόσο ότι ούτε αυτό αρκεί για να περιοριστεί το βάρος που έχουν αναλάβει οι ΗΠΑ.

«Τον τελευταίο χρόνο καταβλήθηκαν περίπου 40 δισ. δολάρια επιπλέον από τις άλλες χώρες μέλη για να βοηθήσουν το ΝΑΤΟ, όμως αυτό δεν είναι καν αρκετό», σημείωσε χαρακτηριστικά πριν την έναρξη της συνόδου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

«Οι ΗΠΑ ξοδεύουν πάρα πολλά χρήματα και οι άλλες χώρες δεν πληρώνουν αρκετά, ειδικά κάποιες. Αυτό συμβαίνει εδώ και δεκαετίες και είναι δυσανάλογο και άδικο για τους Αμερικανούς φορολογούμενους. Θα το κάνουμε δίκαιο. Θέλω να συγχαρώ τον γγ του ΝΑΤΟ καθώς έχει εργαστεί πολύ σκληρά πάνω σε αυτό το πρόβλημα», επεσήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χώρες της ΕΕ εισάγουν τα 2/3 του φυσικού αερίου που χρειάζονται για τις ενεργειακές τους ανάγκες.

Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στατιστικά στοιχεία, το 2017 αυτό αντιστοιχούσε σε 360 δισ. κυβικά φυσικού αερίου με κόστος 75 δισ. ευρώ. Μέχρι στιγμής το μισό φυσικό αέριο που αγοράζει η ΕΕ προέρχεται από τη Ρωσία, ωσόσο οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να σπάσουν αυτή την εξάρτηση.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ το 2017 εξήγαγαν 17,2 δισ. κυβικά, εκ των οποίων το 2,2% προς την ΕΕ.

«Η Γερμανία δεν είναι όμηρος της ρωσικής πολιτικής», τόνισε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απαντώντας στις κατηγορίες του Αμερικανού προέδρου.

"Αναμφίβολα έχουμε πολλά θέματα με τη Ρωσία", επεσήμανε η ίδια προσθέτοντας ότι «από την άλλη μεριά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα πρέπει να διατηρηθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των χωρών ή των συμμαχιών και των αντιπάλων τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL