Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Μεξικό: Πλειοψηφία και στο Κογκρέσο για τον ΑΜΛΟ

ΑΜΠΕ

Tην απόλυτη πλειοψηφία, στο μεξικανικό Κογκρέσο εξασφάλισε ο εκλεγμένος πρόεδρος του Μεξικού, ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, με βάση τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της 1ης Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά μετά το 1994 που πρόεδρος του Μεξικού διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία και στα δύο σώματα του μεξικανικού Κογκρέσου.

Σύμφωνα με το Εθνικό Εκλογικό Ινστιτούτο (INE) επί του συνόλου των 500 εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων, το κόμμα του Λόπες Ομπραδόρ, Κίνημα Εθνικής Αναγέννησης (MORENA), μαζί με τους συμμάχους του, το συντηρητικό Κόμμα Κοινωνικής Ένωσης (Partido Encuentro Social, PES) και το Κόμμα Εργασίας (Partido del Trabajo, PT) καταλαμβάνουν 307.

Στη Γερουσία, θα καταλάβουν τις 69 από τις 128 έδρες, κατά τους υπολογισμούς του INE.

Τα αποτελέσματα για τις 200 έδρες της Βουλής και τις 32 της Γερουσίας, που κατανέμονται με βάση τις ψήφους των κομμάτων σε εθνικό επίπεδο, μένει να επικυρωθούν από το εκλογοδικείο.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, το κυβερνών Επαναστατικό Θεσμικό Κόμμα (PRI) υπέστη συντριπτική ήττα: από τις 241 έδρες στη Βουλή, εξασφάλισε μόλις 62 στην επόμενη.

Δεύτερη πολιτική δύναμη παραμένει η συμμαχία υπό το Κόμμα Εθνικής Δράσης (PAN, κεντροδεξιά) που, μαζί με τους συμμάχους του, το Κόμμα Δημοκρατικής Επανάστασης (PRD, κεντροαριστερά) και το Κίνημα Πολιτών, εξασφάλισαν 131 έδρες στη Βουλή και 38 στη Γερουσία.

Ο Λόπες Ομπραδόρ κέρδισε τις προεδρικές εκλογές συγκεντρώνοντας 53,19% των ψήφων, με τεράστια διαφορά από τον Ρικάρδο Ανάγια (PAN), που έλαβε 22,27%, και τον Χοσέ Αντόνιο Μιντ (PRI), ο οποίος δεν ξεπέρασε το 16,40%.

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Χάιμε Ροδρίγκες Καλδερόν έλαβε 5,23% των ψήφων.

Δείτε όλα τα σχόλια