Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Μια μόνο λέξη επαναλαμβάνουν οι Ρώσοι: "Νιέτ"!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μια μόνο λέξη επαναλαμβάνουν οι Ρώσοι: "Νιέτ"!

Ανταπόκριση από το Ελσίνκι: ΧΡΗΣΤΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΔΗΣ

Η επίσημη θέση του Κρεμλίνου για το ζήτημα της Συρίας και συγκεκριμένα για την επικείμενη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ με τη συνδρομή και άλλων Δυτικών χωρών, ενέργεια η οποία μπορεί να ληφθεί μονομερώς εκτός του ΟΗΕ, είναι γνωστή. Ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στα παρασκήνια της συνόδου των ηγετών της ομάδας G20 που πραγματοποιήθηκε στην Πετρούπολη, δήλωσε πως «σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, εξουσιοδότηση για τη χρήση όπλων εναντίον κυρίαρχου κράτους μπορεί να δώσει μόνο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ». Αυτή η δήλωση εκφράζει και την επίσημη θέση όλων των Ρώσων επισήμων καθώς και της ρωσικής κυβέρνησης για τη συριακή κρίση.

Εκτός όμως από τις επίσημες θέσεις των αξιωματούχων, και οι Ρώσοι πολίτες καταδικάζουν κατηγορηματικά οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία απο τις ΗΠΑ και του συμμάχους τους. Σύμφωνα με το κέντρο πολιτικών ερευνών "Λεβάντα" που πραγματοποιεί δημοσκοπήσεις, αναλύσεις και έρευνες για θέματα επικαιρότητας -το οποίο, αξίζει να σημειωθεί, έχει χαρακτηριστεί από το ρωσικό κράτος ως «ξένος πράκτορας» λόγω χρηματοδότησής του από το εξωτερικό- η ρωσική κοινή γνώμη τάσσεται κατά μιας στρατιωτικής επέμβασης με στόχο το Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Φταίει η συριακή αντιπολίτευση...

Με βάση δημοσκόπηση, που έγινε το διάστημα 6-10 Ιουνίου σε δείγμα 1.601 ενηλίκων πολιτών σε 45 περιοχές της Ρωσίας, στο ερώτημα «εάν θα υποστηρίζατε μια διεθνή στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία με σκοπό την προστασία του άμαχου πληθυσμού όπως ακριβώς έγινε πριν δύο χρόνια στη Λιβύη», το 18% των ερωτηθέντων απάντησε «απολύτως όχι», ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των υποστηρικτών της επέμβασης ήταν μόλις 4%. «Μάλλον όχι» απάντησε το υπόλοιπο 22% ενώ το 18% ψήφισε «μάλλον ναι». Το 38% των ερωτηθέντων δήλωσε πως «δυσκολεύεται να δώσει ξεκάθαρη απάντηση», με το στατιστικό σφάλμα να μην υπερβαίνει το 3,4%.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (Μάρτιος του 2012) υπήρξε μια μικρή αύξηση των ψήφων υπέρ μιας στρατιωτικής επέμβασης, όμως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πως μετά τα τελευταία γεγονότα και τις ραγδαίες εξελίξεις οι οποίες επηρεάζουν και τις ήδη τεταμένες ρωσοαμερικανικές σχέσεις, δεν είναι δεδομένο πως η τάση αυτή θα συνεχιστεί.

Άλλη μεγάλη έρευνα για την κρίση στη Συρία πραγματοποίησε το Κέντρο Vox Populi (www.vox-populi.ru) την περίοδο 30 Αυγούστου με 1 Σεπτεμβρίου, σε πολλές χώρες, βασιζόμενο στους χρήστες κοινωνικών δικτύων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, στο ερώτημα «ποιον θεωρείτε υπεύθυνο για την κατάσταση στη Συρία;" η συντριπτική πλειονότητα των Ρώσων χρηστών υπέδειξε τις δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης, ενώ μόλις το 4% των χρηστών θεωρεί υπεύθυνο τον Άσαντ.

"Ο νομπελίστας της ειρήνης κάνει πόλεμο"

Στο συγκεκριμένο ερώτημα, οι Αμερικανοί χρήστες έδειξαν τον πρόεδρο, Άσαντ ως τον κύριο ένοχο για την κρίση και το ξέσπασμα του εμφυλίου. Τέλος αναφορικά με την σχεδιαζόμενη «εισβολή των δυτικών δυνάμεων στην Συρία» το 94% των Ρώσων τάχθηκε κατά μιας στρατιωτικής επιχείρησης. Στην συγκεκριμένη έρευνα αξιοσημείωτο είναι πως η απόλυτη πλειοψηφία των χρηστών κοινωνικών δικτύων σε όλο τον κόσμο (συγκεκριμένα από 241 χώρες) δήλωσε πως εναντιώνεται σε στρατιωτική επέμβαση των δυτικών δυνάμεων στην Συρία.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο ραδιοφωνικός σταθμός "Ηχώ της Μόσχας" (www.echo.msk.ru), σε έρευνα που πραγματοποίησε με κεντρικό ερώτημα «εάν θα πρέπει να υπάρξει χτύπημα στη Συρία», η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε ποσοστό 61,8% τάχθηκε κατά. Αντίστοιχα στο ερώτημα εάν θα πρέπει να ανακληθεί το Νόμπελ Ειρήνης που έχει απονεμηθεί στον Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, η πλειοψηφία έδωσε καταφατική απάντηση.

Το παραπάνω ερώτημα έχει ενδιαφέρον καθώς στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης δίνεται έμφαση στον «νομπελίστα πρόεδρο», ο οποίος ηγείται δύναμης εισβολής και μάλιστα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προβεί μονομερώς σε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία παρακάμπτοντας τους μηχανισμούς του ΟΗΕ. Το ζήτημα της Συρίας εντάσσεται πάντως στα γενικότερα ζητήματα που ταλανίζουν τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις τα τελευταία χρόνια, όπως η υπόθεση του πρώην υπαλλήλου της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας Έντουαρντ Σνόουντεν που διέφυγε στην Ρωσία, η "λίστα Μαγκνίτσκι" καθώς και η ανάπτυξη της πυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και ιδιαίτερα κοντά στα ρωσικά εδάφη.

Κυβέρνηση του σκότους...

Γεγονός είναι πως, ενώ οι περισσότεροι Ρώσοι πολίτες τάσσονται κατά μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, όπως και σε πολλές άλλωστε δυτικές χώρες, ως υπεύθυνο για τον συριακό εμφύλιο δεν θεωρούν τον Άσαντ. Ο Αλεξάντρ Προχάνοβ, συγγραφέας, δημοσιογράφος και αρθρογράφος, μέλος της ένωσης συγγραφέων της Μόσχας, σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό "Ηχώ της Μόσχας", υποστήριξε αναφορικά με τη χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς «...πως τέτοια όπλα υπάρχουν, αλλά ο Άσαντ δεν θα κατέφευγε ποτέ στη χρήση τους, καθώς η πράξη του αυτή θα ισοδυναμούσε με κίνηση αυτοκτονίας». Ο Ρώσος συγγραφέας χαρακτήρισε μάλιστα την κυβέρνηση των ΗΠΑ ως «κυβέρνηση τους σκότους, στην οποία κανένας και τίποτα δεν μπορεί να εναντιωθεί και να αποτελέσει εμπόδιο ούτε όπλα ούτε τεχνολογία ούτε ηθική ούτε συνείδηση και προσευχή»...

Από τις προηγούμενες εβδομάδες, πάντως, η κατά τα άλλα σχετικά συντηρητική ρωσική κοινή γνώμη είναι στραμμένη στις εκλογές για την ανάδειξη δήμαρχου στη Μόσχα, οι οποίες πραγματοποιούνται σήμερα. Η εκλογική αναμέτρηση γίνεται μετά το αίτημα για πρόωρες εκλογές του πρώην δημάρχου Σεργκέι Σομπιάνιν, με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης να προειδοποιούν προκαταβολικά ότι θα απαντήσουν με μαζικές συγκεντρώσεις την επομένη κιόλας ημέρα των εκλογών σε περίπτωση που υπάρξει εκτεταμένη νοθεία κατά την ψηφοφορία ή την καταμέτρηση των αποτελεσμάτων.

Παρ' όλα αυτά το ζήτημα της συριακής κρίσης και της πιθανότητας επέμβασης των ΗΠΑ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας μονοπωλώντας μαζί με τις δημοτικές εκλογές το ενδιαφέρον της ρωσικής κοινής γνώμης αυτή την περίοδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL