Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Υεμένη / Υεμένη: Αθέατη γενοκτονία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υεμένη / Υεμένη: Αθέατη γενοκτονία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έκλεισε τα αυτιά στις προειδοποιήσεις για επικείμενη ανθρωπιστική καταστροφή απορρίπτοντας πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Χοντέιντα της Υεμένης. Η πολιορκία του λιμανιού θα μπορούσε να στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες κατοίκους, σύμφωνα με τις ίδιες τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, εντείνοντας παράλληλα τον λιμό και τις επιδημίες σε άλλες περιοχές της χώρας.

Έπειτα από τις προειδοποιήσεις διεθνών οργανώσεων αγωγής ότι η πολιορκία του στρατηγικής σημασίας λιμανιού από τις δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της θα διακόψει τα δίκτυα διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στο μεγαλύτερο μέρος της Υεμένης, η Σουηδία κατέθεσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ψήφισμα το οποίο ζητούσε την άμεση κατάπαυση του πυρός.

Οι αντιρρήσεις, ωστόσο, της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου δεν επέτρεψαν την έγκρισή του. Κάτι που υποδηλώνει ότι οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία μάλλον αποδέχονται το επιχείρημα της Σαουδικής Αραβίας και των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων ότι η εκδίωξη των σιιτών ανταρτών Χούτι από το λιμάνι αξίζει το ρίσκο που συνεπάγεται η "προσωρινή διακοπή" της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Έτσι, αντί για κατάπαυση του πυρός, το Συμβούλιο Ασφαλείας περιορίστηκε σε μια απλή έκκληση "προς όλες τις πλευρές να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους με βάση το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο". Ωστόσο, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο όταν αρχίσει η επίθεση για την κατάληψη της πόλης. Το λιμάνι της Χοντέιντα αποτελεί το βασικό σημείο εισόδου για τη διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια και εκτιμάται πως επτά στους δέκα κατοίκους της χώρας εξαρτούν την επιβίωσή τους από αυτήν.

Αλλά και η ίδια η μάχη για την κατάληψη της Χοντέιντα, μιας από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις της χώρας με μισό εκατομμύριο κατοίκους, θα μπορούσε να εξελιχθεί στο πιο αιματηρό κεφάλαιο του πολέμου στην Υεμένη. Ενός εμφυλίου πολέμου που πήρε διεθνείς διαστάσεις τον Μάρτιο του 2015 μετά την επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας και των δορυφόρων της με στόχο την εκδίωξη των σιιτών ανταρτών Χούτι, που θεωρήθηκαν ως ακόμη ένας "δάκτυλος" της Τεχεράνης.

Στα τρία χρόνια που μεσολάβησαν από την επέμβαση, τουλάχιστον 13.000 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους, στην πλειονότητά τους άμαχοι που σκοτώθηκαν από τους σαουδαραβικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Ακόμη μεγαλύτερο θανατικό έχει προκαλέσει η στέρηση του πληθυσμού της Υεμένης από τρόφιμα και φάρμακα καθώς και η καταστροφή βασικών υποδομών της. Τα περισσότερα νοσοκομεία στις περιοχές που ελέγχονται από τους Χούτι έχουν μετατραπεί σε συντρίμμια.

Σύμφωνα με την ανθρωπιστική οργάνωση Save the Children, η πολιορκία της Χοντέιντα θα θέσει άμεσα σε κίνδυνο τις ζωές 300.000 παιδιών. Σημειώνεται επίσης ότι περίπου 1 εκατομμύριο κάτοικοι της Υεμένης έχουν μολυνθεί παράλληλα από τη χολέρα, μια επιδημία που μέχρι τώρα έχει στοιχίσει τη ζωή σε 2.500 ανθρώπους.

Παρά την έκταση της καταστροφής, η πολιορκία εξασφαλίζει σήμερα ελάχιστη διεθνή προβολή. Ίσως επειδή τα πλοία που πολιορκούν το λιμάνι και τα αεροπλάνα που το βομβαρδίζουν έχουν πουληθεί στη Σαουδική Αραβία από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία. Κατά την περσινή του επίσκεψη στο Ριάντ, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε αμυντικά συμβόλαια για την πώληση εξοπλισμών που θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Ουάσιγκτον μάλιστα εμπλέκεται ακόμη πιο άμεσα στα αθέατα εγκλήματα πολέμου που συντελούνται σήμερα στην Υεμένη. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου έχουν επιβεβαιώσει ότι ο αμερικανικός στρατός βοηθά στην επιλογή των στόχων που θα πληγούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL