Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Ιστορικό βήμα για την ειρήνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιστορικό βήμα για την ειρήνη

Οι προσδοκίες τελικά εκπληρώθηκαν και οι δύο ηγέτες ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις των ρόλων. Ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε πίσω του το φιάσκο της διάσκεψης της G7 και φόρεσε για λίγο το κουστούμι του "πλανητάρχη", ενώ ο Κιμ Γιονγκ Ουν αποτίναξε από πάνω του τη ρετσινιά του "παρία". Η ιστορική συνάντηση, η χειραψία μεταξύ των δύο ηγετών και η κοινή διακήρυξη που υπέγραψαν έχουν φυσικά τη σημασία τους. Ωστόσο, ο δρόμος για την ειρήνευση στην Κορεατική Χερσόνησο παραμένει ακόμη μακρύς.

Σε αντίθεση με την ίδια τη συνάντηση, το κείμενο που υπέγραψαν οι δύο Πρόεδροι δύσκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ιστορικής σημασίας. Πρόκειται για μια γενικόλογη διακήρυξη αρχών, που αποφεύγει να οριοθετήσει το πλαίσιο των μελλοντικών διαπραγματεύσεων. Αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν πως δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά με δεδομένη τη μέχρι τώρα εχθρότητα και τη μεγάλη απόσταση που χωρίζει δύο πλευρές που, πέρσι τέτοιες μέρες, απειλούσαν να τινάξουν στον αέρα ολόκληρο τον πλανήτη.

O "πάγος" όμως έσπασε στη Σιγκαπούρη. Ο "ρουκετάνθρωπος" και ο "γεροξεκούτης", όπως αποκαλούσαν πέρσι ο ένας τον άλλο σε ανακοινώσεις τους, συναντήθηκαν χθες σε καλό κλίμα και αντάλλαξαν μια προσεκτικά σκηνοθετημένη χειραψία. "Θα έχουμε μια φανταστική σχέση, δεν έχω αμφιβολία" διαβεβαίωσε ο Τραμπ, με τον Κιμ να απαντά ότι τα "παλιά εμπόδια και πρακτικές μάς εμπόδιζαν να προχωρήσουμε, όμως τα ξεπεράσαμε".

Διμερής, όχι διεθνής συμφωνία

Από μόνη της η συνάντηση αποτελεί νίκη της διπλωματίας. Μόλις πέρσι το καλοκαίρι ο Τραμπ απειλούσε τη Βόρεια Κορέα και κατ' επέκταση ολόκληρο τον κόσμο με "φωτιά και οργή" που η ανθρωπότητα δεν είχε ξαναδεί. Παρ' όλα αυτά, προκαλεί εντύπωση ότι μια συνάντηση ανάλογης σημασίας καταλήγει σε ένα τόσο ασαφές κοινό ανακοινωθέν.

Απουσιάζουν οι κρίσιμες λεπτομέρειες: ένα χρονοδιάγραμμα ή οδικός χάρτης, ο μηχανισμός εποπτείας, ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών. Δεν είναι τυχαίο ότι ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, αφού χαιρέτησε τη συμφωνία, έκρινε σκόπιμο να υπενθυμίσει ότι ο διεθνής οργανισμός του διαθέτει "την πείρα και την εμπειρογνωμοσύνη" για ανάλογες περιπτώσεις.

Το σημαντικότερο από τα τέσσερα σημεία του κειμένου εκφράζει την προσήλωση της Βόρειας Κορέας για "την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου". Δεν είναι κάτι τόσο εντυπωσιακό όσο ακούγεται. Η αποπυρηνικοποίηση της περιοχής αποτελεί εδώ και χρόνια στρατηγικό στόχο της Πιονγκγιάνκ. Το ζήτημα είναι ότι, όταν μιλά για αποπυρηνικοποίηση, η Βόρεια Κορέα δεν έχει κατά νου τη μονομερή εγκατάλειψη του πυρηνικού της προγράμματος αλλά μια ανοιχτή, μακροχρόνια διαδικασία που θα προϋποθέτει τον αφοπλισμό και άλλων δυνάμεων.

Σε αντάλλαγμα για τη δέσμευση της αποπυρηνικοποίησης, η Ουάσιγκτον παρέχει "εγγυήσεις ασφάλειας" για τη Βόρεια Κορέα. Μόνο αυτό. Όχι τις "μοναδικές" και "διαφορετικές" εγγυήσεις που είχε προαναγγείλει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μαικ Πομπέο την παραμονή της συνάντησης.

Κατά τα άλλα, το κείμενο καταλήγει στην υπόσχεση ότι οι δύο πλευρές θα εργαστούν από κοινού στο εξής για την εγκαθίδρυση ενός "βιώσιμου και σταθερού καθεστώτος ειρήνης". Σε αυτό το τελευταίο σημείο εντάσσεται προφανώς και μια συμφωνία για τον επίσημο τερματισμό του πολέμου της Κορέας, κάτι που ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι περιμένει να δει "σύντομα".

Όλα όσα έμειναν έξω από το κείμενο βρέθηκαν, όπως ήταν επόμενο, στο επίκεντρο των ερωτήσεων που δέχτηκε ο Αμερικανός Πρόεδρος μετά τη συνάντηση από δημοσιογράφους. Τι απέγινε, για παράδειγμα, το αίτημα για "πλήρη, επαληθεύσιμη και χωρίς επιστροφή" αποδιάρθρωση του βορειοκορεατικού προγράμματος; Ήταν μια διατύπωση που επαναλάμβαναν στερεότυπα μέχρι τώρα Λευκός Οίκος και Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

"Δεν είχαμε χρόνο. Είμαι εδώ για μία μέρα" ήταν η επίσημη δικαιολογία του Τραμπ, κάτι ελάχιστα πειστικό με δεδομένο ότι η κοινή διακήρυξη δεν γράφτηκε την Τρίτη από τους δύο ηγέτες, αλλά είχε προετοιμαστεί σχολαστικά από διπλωματικές αντιπροσωπείες των δύο πλευρών αρκετές μέρες πριν. Θα μπορούσε να είναι μια σημαντική παραχώρηση προς την Πιονγκγιάνγκ. Θα μπορούσε όμως και να αποτελεί ένδειξη ότι οι βάσεις της προσέγγισης δεν είναι τελικά και τόσο στέρεες.

Τραμπ: "Ακριβές οι ασκήσεις"

Οι επικοινωνιακές ανάγκες έδειξαν να υπερτερούν της ουσίας και σε μια διαφορετική περίπτωση. Ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέπληξε τους πάντες προαναγγέλλοντας μετά τη συνάντησή του με τον Κιμ τον τερματισμό των κοινών γυμνασίων που πραγματοποιούν τακτικά ο στρατός της Νότιας Κορέας και οι αμερικανικές δυνάμεις στη χώρα. "Κοστίζουν πολύ και επιπλέον αποτελούν πρόκληση" τόνισε ο Τραμπ.

Η διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στη Νότια Κορέα εξέδωσε αμέσως ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι "δεν έχει λάβει οδηγίες" για κάτι τέτοιο και ότι οι ασκήσεις θα συνεχιστούν κανονικά μέχρι νεωτέρας. Το ίδιο έκπληκτοι εμφανίστηκαν και οι Νοτιοκορεάτες σύμμαχοι: "Σε αυτό το σημείο, η σημασία και οι προθέσεις του Προέδρου Τραμπ χρήζουν σαφέστερης κατανόησης" ανέφερε η ανακοίνωση της Σεούλ.

Σε αντίθεση με τις ασκήσεις, οι οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ παραμένουν στη θέση τους, διευκρίνισε ο Τραμπ κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Τόνισε ότι θα διατηρηθούν για όσο διάστημα η Βόρεια Κορέα διατηρεί το πυρηνικό οπλοστάσιό της.

Κίνα: Να χαλαρώσουν οι κυρώσεις

Στη διπλωματία όμως όλα είναι θέμα ερμηνειών. Έτσι, λίγο αργότερα, η Κίνα, αφού χαιρέτησε και αυτή με τη σειρά της την ιστορική συνάντηση, τάχθηκε υπέρ της χαλάρωσης των κυρώσεων. "Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που έχουν περάσει δηλώνουν ότι εάν η Βόρεια Κορέα σεβαστεί και ενεργήσει σύμφωνα με τα ψηφίσματα, τότε μπορούν να γίνουν προσαρμογές στα μέτρα κυρώσεων, περιλαμβανομένης της παύσης ή άρσης των σχετικών κυρώσεων" δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ.

Σύμφωνα πάντως με την εφημερίδα "New York Times", η προσέγγιση ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας προκαλεί και ανησυχίες στο Πεκίνο. "Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας θα μπορούσε να συνασπιστεί με τις ΗΠΑ, συμφωνώντας να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα με αντάλλαγμα την οικονομική στήριξη των ΗΠΑ στην προσπάθεια της Πιονγκγιάνγκ να εξαλείψει την εξάρτησή της από την Κίνα" αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα. Θα μπορούσε να συμβεί μελλοντικά κάτι τέτοιο; Γιατί όχι; Αν έχει αποδείξει κάτι η δυναστεία των Κιμ όλα αυτά τα χρόνια, είναι ότι διαθέτει αλάνθαστο ένστικτο επιβίωσης.

Το κοινό ανακοινωθέν

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κρατικών Υποθέσεων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας είχαν μια πρώτη, ιστορική συνάντηση κορυφής στη Σιγκαπούρη στις 12 Ιουνίου 2018.

Ο Πρόεδρος Τραμπ και ο Πρόεδρος Κιμ Γιονγκ Ουν προχώρησαν σε μια συνολική, εις βάθος και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων για τα θέματα που άπτονται της εγκαθίδρυσης νέων σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας και της οικοδόμησης ενός διαρκούς και σταθερού καθεστώτος ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο. Ο Πρόεδρος Τραμπ δεσμεύτηκε να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας στη Λ.Δ. της Κορέας και ο Πρόεδρος Κιμ Γιονγκ Ουν επανέλαβε τη σταθερή και ακλόνητη δέσμευση για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.

Πεπεισμένοι ότι η εγκαθίδρυση νέων σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Λ.Δ. της Κορέας θα συμβάλουν στην ειρήνη και την ευημερία στην Κορεατική Χερσόνησο και στον κόσμο και αναγνωρίζοντας ότι η οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης μπορεί να προωθήσει την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, οι Πρόεδροι Τραμπ και Κιμ δηλώνουν τα εξής:

1. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Λ.Δ. της Κορέας δεσμεύονται στην εγκαθίδρυση νέων σχέσεων ΗΠΑ - Λ.Δ. της Κορέας σύμφωνα με την επιθυμία των λαών των δύο χωρών για ειρήνη και ευημερία.

2. Οι ΗΠΑ και η Λ.Δ. της Κορέας θα ενώσουν τις προσπάθειές τους για την οικοδόμηση διαρκούς και σταθερού καθεστώτος ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο.

3. Επαναδιατυπώνοντας τη Δήλωση της Πανμουντζόν, της 27ης Απριλίου 2018, η Λ.Δ. της Κορέας δεσμεύεται να εργαστεί για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.

4. Οι ΗΠΑ και η Λ.Δ. της Κορέας δεσμεύονται για την αποκατάσταση των λειψάνων των αιχμαλώτων πολέμου και των αγνοουμένων, συμπεριλαμβανομένου του επαναπατρισμού εκείνων που έχουν ταυτοποιηθεί.

Έχοντας αναγνωρίσει ότι η συνάντηση κορυφής ΗΠΑ-Λ.Δ. της Κορέας - η πρώτη στην Ιστορία- υπήρξε ένα καθοριστικό γεγονός μεγάλης σημασίας και ξεπερνώντας δεκαετίες εντάσεων και εχθρότητας ανάμεσα στις δύο χώρες και για την έναρξη ενός νέου μέλλοντος, ο Πρόεδρος Τραμπ και ο Πρόεδρος Κιμ Γιονγκ Ουν δεσμεύονται να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις αυτού του κοινού ανακοινωθέντος πλήρως και ταχέως. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Λ.Δ. της Κορέας δεσμεύονται να έχουν επακόλουθες διαπραγματεύσεις υπό τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και έναν αντίστοιχα υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Λ.Δ. της Κορέας στην πλησιέστερη δυνατή ημερομηνία για την εφαρμογή των αποτελεσμάτων της συνάντησης κορυφής ΗΠΑ - Λ.Δ. της Κορέας.

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ των Ηνωμένων Πολιτειών και ο Πρόεδρος Κιμ Γιονγκ Ουν της Επιτροπής Κρατικών Υποθέσεων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν για την ανάπτυξη νέων σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Λ.Δ. της Κορέας και για την προώθηση της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας στην Κορεατική Χερσόνησο και στον κόσμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL