Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Το μεγάλο ραντεβού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το μεγάλο ραντεβού

Πόσες αποτυχίες είναι σε θέση να αντέξει η αμερικανική διπλωματία; Μετά τα διαδοχικά μπρος - πίσω για τη συνάντηση της Σιγκαπούρης και το μεγαλοπρεπές φιάσκο στο οποίο κατάληξε η σύνοδος των G7, η "ιστορική" συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν δίνει στον Αμερικανό Πρόεδρο μια ευκαιρία να ρεφάρει. Θα τα καταφέρει;

Οι δύο ηγέτες βρίσκονταν από χθες το πρωί στον τόπο διεξαγωγής της συνάντησης, την ασιατική πόλη - κράτος της Σιγκαπούρης. Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί για σήμερα στις 4 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, επομένως η έκβασή της δεν ήταν γνωστή την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές. Αμφότερες οι πλευρές έδειχναν πάντως μέχρι την τελευταία στιγμή αποφασισμένες να μην αφήσουν την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Ειδικά η Ουάσιγκτον εξέπεμπε το σήμα ότι επρόκειτο για μια "μοναδική" ευκαιρία καθώς δίνονταν στη Βόρεια Κορέα εγγυήσεις για την ασφάλειά της που οι ΗΠΑ δεν είχαν προσφέρει ποτέ ξανά στο παρελθόν. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο απέφυγε να τις προσδιορίσει με ακρίβεια. Αρκέστηκε να επισημάνει ότι οι σημερινές εγγυήσεις υπερβαίνουν κατά πολύ εκείνες που συνόδευαν την αντίστοιχη πρόταση του 2005, όταν η Ουάσιγκτον υποσχόταν να μην επιτεθεί στη Βόρεια Κορέα με πυρηνικά ή συμβατικά όπλα.

"Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε ενέργειες που θα τους δώσουν αρκετή σιγουριά για το ότι η αποπυρηνικοποίηση δεν θα έχει άσχημες επιπτώσεις γι' αυτούς" τόνισε κάνοντας λόγο για "διαφορετικές, μοναδικές εγγυήσεις" που η Ουάσιγκτον κρίνει αυτή τη στιγμή "αναγκαίες και κατάλληλες".

Τραμπ: "Θα ξέρω από το πρώτο λεπτό"

Ο πρώτος από τους δύο ηγέτες που πάτησε το πόδι του στο έδαφος της Σιγκαπούρης ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ. "Όλος ο κόσμος παρακολουθεί την ιστορική σύνοδο μεταξύ Βόρειας Κορέας και ΗΠΑ" δήλωσε με την άφιξή του. Και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την έκβαση των συνομιλιών αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί ότι πολλά θα κρίνονταν από τον περιβόητο παρορμητισμό του.

"Νομίζω ότι θα ξέρω από το πρώτο λεπτό, από την αίσθηση... Αν πιστέψω ότι δεν γίνεται τίποτε, τότε δεν πρόκειται να χάσω τον χρόνο μου. Δεν θέλω να χάνω τον χρόνο μου" σημείωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος. Στη δήλωση αυτή μπορούσε να ανιχνεύσει κανείς μια συγκαλυμμένη απειλή. Περαιτέρω συνομιλίες θα είναι "χάσιμο χρόνου" αν η Πιονγκγιάνγκ δεν αποδεχτεί από την πρώτη στιγμή τους αμερικανικούς όρους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις, οι όροι της Ουάσιγκτον συνοψίζονται στην "επαληθεύσιμη και χωρίς επιστροφή" αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας. Από την πλευρά της η Βόρεια Κορέα μιλά για έναν "μόνιμο και βιώσιμο μηχανισμό ειρήνευσης".

Η Πιονγκγιάνγκ θέλει να βάλει στο τραπέζι όχι μόνο την "αποπυρηνικοποίηση", αλλά και την απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων από τα νότια σύνορά της, ενώ ζητάει και εγγυήσεις ότι δεν θα έχει την τύχη των καθεστώτων του Ιράκ ή της Λιβύης που διέλυσαν τα πυρηνικά τους προγράμματα για να ανατραπούν στη συνέχεια από στρατιωτικές συμμαχίες υπό την ηγεσία της Ουάσιγκτον.

Ο Κιμ έφτασε στη Σιγκαπούρη με τη μυστικοπάθεια που διακρίνει κάθε κίνηση της Πιονγκγιάνγκ. Μέχρι την άφιξή του δεν είχε γίνει γνωστό σε ποια από τις τρεις διεθνείς πτήσεις που αναχώρησαν από τη χώρα τη Δευτέρα είχε επιβιβαστεί. Το ταξίδι του Βορειοκορεάτη ηγέτη στη Σιγκαπούρη είναι το πιο μακρινό που έχει κάνει από το 2011, όταν ανέλαβε την προεδρία της χώρας.

Από μια άποψη η συνάντησή του και μόνο με τον Τραμπ αποτελεί διπλωματική επιτυχία για την Πιονγκγιάνγκ. Πριν από ένα χρόνο η χώρα βρισκόταν σε απόλυτη απομόνωση. Από τις αρχές του έτους όμως ο Κιμ έχει συναντηθεί ήδη δύο φορές με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ και έχει συμμετάσχει σε μια ιστορική συνάντηση κορυφής με τον Νοτιοκορεάτη Πρόεδρο Μουν Τζε Ιν. Αναμένεται να ακολουθήσουν συναντήσεις με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Σύρο ηγέτη Μπασάρ Αλ Ασαντ.

Ο μεγάλος απών

Την ελπίδα της για την επιτυχία της συνάντησης εξέφρασε και το Πεκίνο. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ τόνισε πως η Κίνα ειλικρινά ελπίζει η συνάντηση να φέρει θετικά αποτελέσματα και να διευκολύνει τη διαδικασία αποπυρηνικοποίησης και πολιτικής διευθέτησης της κρίσης στην κορεατική χερσόνησο.

Από μια άποψη το Πεκίνο ήταν ο μεγάλος απών της συνάντησης στη Σιγκαπούρη αφου οι εξελίξεις στην κορεατική χερσόνησο και οι χειρισμοί της Ουάσιγκτον απέναντι στην Πιονγκγιάνγκ γίνονταν πάντοτε με γνώμονα την Κίνα.

Διαδοχικές αμερικανικές κυβερνήσεις κατηγόρησαν την ασιατική υπερδύναμη για το πυρηνικό πρόγραμμα του συμμάχου της, ενώ η αποστολή μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία μπορεί πάντα να γινόταν με πρόφαση τη βορειοκορεατική "απειλή", αλλά στην πραγματικότητα είχαν στόχο να ανακόψουν τη ραγδαία αύξηση της επιρροής του Πεκίνου στην ανατολική Ασία.

Παρά το γεγονός, άλλωστε, ότι είναι η πρώτη φορά που ένας Αμερικανός Πρόεδρος συναντά Βορειοκορεάτη ομόλογό του, προσπάθειες προσέγγισης έχουν γίνει και στο παρελθόν. Συμφωνίες τέθηκαν στο τραπέζι το 1994 και το 2000 με την Ουάσιγκτον να υπονομεύει στη συνέχεια την ειρηνευτική διαδικασία αποφεύγοντας να υλοποιήσει σημαντικές δεσμεύσεις της.

Η πρόσφατη απόσυρση του Τραμπ από τη συμφωνία με το Ιράν μάλλον δικαιολογεί την επιφυλακτικότητα της Πιονγκγιάνγκ. Πόσο μάλλον όταν ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον, δεν έχουν κρύψει την προτίμησή τους για "αλλαγή καθεστώτος" στη Βόρεια Κορέα δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα έπρεπε να ακολουθήσουν απέναντι στη χώρα το "μοντέλο της Λιβύης". Και ο Κιμ μάλλον δεν έχει ξεχάσει τι ακριβώς συνέβη στον Μουαμάρ Καντάφι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL