Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.3°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C19.9°C
3 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.5°C19.3°C
3 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 34%
Αντίστροφη μέτρηση για την ιστορική σύνοδο Κιμ - Τραμπ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντίστροφη μέτρηση για την ιστορική σύνοδο Κιμ - Τραμπ

Τα βλέμματα όλου του κόσμου είναι στραμμένα στη Σιγκαπούρη, εν αναμονή της ιστορικής συνάντησης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αποβιβαστεί από το προεδρικό αεροσκάφος κι αποχώρησε από την αεροπορική βάση, μετέδωσε το BBC.

Εκτός του Αμερικανού υπουργού των Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ συνοδεύει στην Σιγκαπούρη κι ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον, που είναι γνωστός για τις ακραίες θέσεις που διατυπώνει στα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Από την άλλη, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA μετέδωσε σήμερα ότι ο Κιμ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρόκειται να συζητήσουν σχετικά με έναν «μόνιμο και διαρκή μηχανισμό διατήρησης της ειρήνης» στην κορεατική χερσόνησο, την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και άλλα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με το KCNA, τον Βορειοκορεάτη ηγέτη συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του Ρι Γιονγκ Χο, ο υπουργός Άμυνας Νο Κουάνγκ Τσολ και η αδελφή του Κιμ Γιο Γιονγκ.

«Πιστεύω ότι θα συνεννοηθούν καλά», προέβλεψε ο Τζον Ντελούρι καθηγητής του πανεπιστημίου Yonsei της Σεούλ. «Αντίθετα με τα όσα πιστεύει ο κόσμος, πιστεύω ότι θα ακούσει ο ένας τον άλλο», πρόσθεσε.

Ο Κιμ, που δεν είχε πραγματοποιήσει μέχρι φέτος επίσημες επισκέψεις στο εξωτερικό, φαίνεται να είναι σε θέση να ακούσει: Συνομίλησε για ώρα με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ σε μια παραλία της Νταλιάν στη βορειοανατολική Κίνα. Αντιμετώπισε με σεβασμό τον Μουν στην αποστρατικοποιημένη ζώνη μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας.

Παρά την εικόνα που προβάλει, ο Αμερικανός πρόεδρος έθεσε ερωτήσεις και άκουσε με προσοχή στη διάρκεια των επισκέψεών του στην Κίνα και τη Νότια Κορέα, παρατηρεί ο Ντελούρι.

«Θα μπουν στο δωμάτιο και θα θέσουν σωστές ερωτήσεις, ανοικτές ερωτήσεις. Ο Τραμπ δεν θα εισέλθει λέγοντας: “ Δώσε μου τις βόμβες σου”. Όπως το έχει πει, πρόκειται για μια σχέση: “ χτίζουμε μια σχέση”», εξηγεί.

Εξάλλου οι δύο ηγέτες φαίνεται να έχουν ομοιότητες στον τρόπο που κυβερνούν αλλά και στο γεγονός ότι εμπιστεύονται την οικογένειά τους.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ - ΑΜΠΕ - BBC

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL