Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C21.3°C
4 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C17.7°C
4 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
17.1°C18.8°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C21.4°C
1 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C19.6°C
0 BF 48%
Ανταλλαγή πυρών μετά το ναυάγιο της G7
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανταλλαγή πυρών μετά το ναυάγιο της G7

Πόλεμος δηλώσεων ξέσπασε μετά τη Σύνοδο του G7, στην οποία ο Αμερικανός πρόεδρος βρέθηκε απέναντι όλων και αρνήθηκε τελικά να υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν.  Ο Τραμπ εγκαλεί τους πάντες ότι αδικούν τη χώρα του στο εμπορικό μέτωπο και επιμένει στην πολιτική των δασμών, με το Βερολίνο να κάνει λόγο για θλιβερή στάση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ μέσω Twitter εξέφρασε την έντονη δυσφορία του για τη στάση των μεγάλων εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ.  «Το Δίκαιο Εμπόριο θα πρέπει να αποκαλείται Ηλίθιο Εμπόριο αν δεν είναι αμοιβαίο». Και συνέχισε σε επόμενο μήνυμα: «Δεν είναι δίκαιο για τον λαό της Αμερικής! Το εμπορικό έλλειμμα της χώρας είναι 800 δισεκατομμύρια δολάρια... Γιατί πρέπει εγώ, ως πρόεδρος των ΗΠΑ να επιτρέπω σε χώρες να συνεχίζουν να έχουν τεράστια εμπορικά πλεονάσματα, όπως έχουν για δεκαετίες, ενώ οι αγρότες μας, οι εργάτες και οι φορολογούμενοί μας πρέπει να πληρώνουν τόσο μεγάλο κι άδικο τίμημα;».

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1005979207544000512?ref_src=twsrc^tfw

Δεν παρέλειψε να εξαπολύσει πυρά κατά των ευρωπαϊκών χωρών, που όπως λέει, δεν συνεισφέρουν αρκετά στο ΝΑΤΟ.  «Οι ΗΠΑ πληρώνουν σχεδόν όλο το κόστος του NATO--για να προστατεύουν τις ίδιες χώρες που μας κατακλέβουν στο Εμπόριο (πληρώνουν μόνο ένα κλάσμα του κόστους--και κοροϊδεύουν!). Η Ε.Ε. είχε πλεόνασμα 151 δισ. δολαρίων--έπρεπε να πληρώνει πολλά περισσότερα για το Στρατό!» ξέσπασε. «....Η Γερμανία δίνει το 1% του ΑΕΠ της, ενώ εμείς το 4% με πολύ μεγαλύτερο ΑΕΠ. Το θεωρείς κανείς λογικό αυτό; Προστατεύουμε την Ευρώπη (κάτι που είναι καλό), με μεγάλο οικονομικό κόστος και μετά μας συντρίβουν άδικα στο εμπόριο. Έρχεται αλλαγή!» διεμήνυσε.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1005985339121504256?ref_src=twsrc^tfwhttps://twitter.com/realDonaldTrump/status/1005988633747312640?ref_src=twsrc^tfw

Νωρίτερα στο στόχαστρό του είχε βρεθεί ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, τον οποίο και χαρακτήρισε υποκριτή και προδότη. «Ο Τζάστιν παριστάνει τον πληγωμένο όταν τον ξεμπροστιάζουν!», έγραψε και υποστήριξε πως ο Καναδάς «υπερηφανεύτηκε» σε ένα έγγραφο ότι επωφελείται από τις εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Δεν διευκρίνισε σε ποιο έγγραφο αναφερόταν.

«Απογοητευτική και κάπως θλιβερή», χαρακτήρισε η Άγκελα Μέρκελ την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να μην υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν, η οποία μάλιστα έγινε γνωστή μέσω Twitter. Επανέλαβε δε ότι η Ευρώπη θα απαντήσει με αντίμετρα στην επιβολή δασμών στα προϊόντα αλουμινίου και χάλυβα, αν και θέλησε να αφήσει ανοιχτό παράθυρο στο διάλογο, υπογραμμίζοντας ότι η Σύνοδος δεν σηματοδοτεί το τέλος της εταιρικής σχέσης Ευρώπης - ΗΠΑ.

«Η απόσυρση με tweet είναι φυσικά απογοητευτική και επίσης κάπως θλιβερή», δήλωσε η Α. Μέρκελ κατά την διάρκεια της συνέντευξής στη δημόσια τηλεόραση ARD. Η ενέργεια του Αμερικανού προέδρου «είναι πολύ δραστική και δεν διευκολύνει την κατάσταση», πρόσθεσε, αλλά ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει να συζητά μαζί του, με πρώτη ευκαιρία την Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες.

Σημείωσε δε ότι η στάση του Τραμπ ενισχύει την άποψή της υπέρ μιας ενωμένης, ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η Ευρώπη πρέπει να πάρει την τύχη της περισσότερο στα χέρια της και να υπερασπιστεί τις αξίες της» επανέλαβε, προειδοποιώντας πως τόσο η Γερμανία όσο και η ΕΕ δεν μπορούν πλέον να βασίζονται στις ΗΠΑ «κάπως επιπόλαια».  

Kληθείσα τέλος να σχολιάσει το εάν η Ρωσία μπορεί να επιστρέψει στην ομάδα των ισχυρών της παγκόσμιας οικονομίας, η Άγκελα Μέρκελ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, ανέφερε ωστόσο ότι θα πρέπει προηγουμένως να σημειωθεί πρόοδος στο θέμα της Ουκρανίας, ενώ ειδικά για την στάση της νέας ιταλικής κυβέρνησης στο θέμα των κυρώσεων της ΕΕ εναντίον της Μόσχας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι τελικά θα στηρίξει την ευρωπαϊκή θέση.

Συντακτής: avgi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL