Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.3°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.2°C14.7°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.5°C17.7°C
3 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C12.9°C
0 BF 71%
Ζοάν Μένα, βουλευτής του Unidos Podemos: / Ζοάν Μένα: Χρειαζόμαστε προοδευτικό άξονα στη νότια Ευρώπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ζοάν Μένα, βουλευτής του Unidos Podemos: / Ζοάν Μένα: Χρειαζόμαστε προοδευτικό άξονα στη νότια Ευρώπη

Joan Miquel Mena i Arca

Συνέντευξη στον Αργύρη Παναγόπουλο

“Η Ισπανία χρειάζεται μια εναλλακτική πολιτική μετά τη λιτότητα, τη διαφθορά και την επίθεση στη δημοκρατία και τις ελευθερίες μας από τον Ραχόι. Το Unidos Podemos στηρίξαμε την κυβερνητική αλλαγή και θέλαμε μια ισχυρή κυβέρνηση μέχρι το τέλος της θητείας της Βουλής το 2020. Θα στηρίξουμε κάθε προοδευτικό μέτρο γνωρίζοντας ότι θα υπάρξει σκληρή αντίδραση από τη Δεξιά”, τόνισε στην “Αυγή” ο Ζοάν Μένα, ο βουλευτής του Unidos Podemos από την Καταλωνία (En Comù Podem) και ηγετικό στέλεχος της Ενωμένης Εναλλακτικής Αριστεράς Καταλωνίας EUiA.

Είδαμε τους βουλευτές του Unidos Podemos να πανηγυρίζουν μέσα στη Βουλή αμέσως μετά την ανακοίνωση της ψηφοφορίας για την πτώση του Ραχόι...

H χαρά όλων μέσα στη Βουλή ήταν πολύ μεγάλη, όπως και η ψευδαίσθηση και η αίσθηση μιας μεγάλης ελπίδας γιατί είδαμε μπροστά στα μάτια μας ότι αυτόν που είχαμε ως μεγαλύτερο στόχο στις εκλογές του 2016 επιτέλους τον πετύχαμε: να διώξουμε τη Δεξιά κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι. Αυτό που μας ενδιαφέρει τώρα είναι να έχουμε μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση στην Ισπανία, που να υιοθετήσει αριστερή πολιτική.

Είδαμε επίσης μια ψυχρή αντιμετώπιση από την πλευρά του Σάντσεθ στον χαιρετισμό του Ιγκλέσιας μέσα στη Βουλή μετά την πτώση του Ραχόι...

Είναι αλήθεια ότι το Unidos Podemos και ο Πάμπλο Ιγκλέσιας είχαμε κομβικό ρόλο στην ψήφιση της μομφής εναντίον της κυβέρνησης Ραχόι. Κάναμε επαφές με τα εθνικιστικά κόμματα της Καταλωνίας, την αριστερή ERC και το συντηρητικό PDeCAT, καθώς και το επίσης συντηρητικό βασκικό PNV, με όλες τις δυνάμεις που θα μπορούσαν να ψηφίσουν υπέρ της μομφής για να ρίξουμε τη Δεξιά κυβέρνηση.

Είπαμε στον Σάντσεθ ότι θα πρέπει να αποφασίσουν μόνοι τους εάν θέλουν μια αδύναμη κυβέρνηση, που θα την υποστηρίξουν μόνο οι 84 βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ή εάν φιλοδοξούν να έχουν μια πιο ισχυρή κυβέρνηση με τη στήριξη των βουλευτών του Unidos Podemos, για να διασφαλίσει τη στήριξη 156 βουλευτών.

Ο Σάντσεθ επέλεξε μια αδύναμη κυβέρνηση. Είναι λάθος, γιατί θα έπρεπε να ανοίξει την κυβέρνηση σε όλες τις δυνάμεις που εργαστήκαμε για να διώξουμε τον Ραχόι και να έχουμε μια εναλλακτική αριστερή λύση, που θα διευκόλυνε ακόμη περισσότερο τη διαμόρφωση ενός ισχυρού προοδευτικού άξονα στη Νότιο Ευρώπη με πολιτικές σαν αυτές που υιοθετούνται στην Ελλάδα και την Πορτογαλία. Μια ισχυρή δημοκρατική, προοδευτική και αριστερή κυβέρνηση στην Ισπανία θα ήταν ό,τι το καλύτερο για να μπορέσουμε να στηρίξουμε και τη δημοκρατική αλλαγή της Ευρώπης.

Η επιλογή της μονοκομματικής κυβέρνησης υιοθετήθηκε εξαιτίας της “αντιαριστερής” στρατηγικής του ίδιου του Σάντσεθ ή εξαιτίας των εσωτερικών προβλημάτων που θα αντιμετώπιζε από τη μειοψηφία της Ντίαθ, του Γκονθάλεθ και των βαρόνων του κόμματός του;

Συμβαίνουν και τα δύο πράγματα μαζί. Ας μην ξεχνάμε ότι στην πράξη τον Σάντσεθ τον πέταξαν έξω από το κόμμα του και έκανε μεγάλο αγώνα για να επιστρέψει στην ηγεσία του. Η πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Ανδαλουσίας Ντίαθ, ο πρώην Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Γκονθάλεθ, όλοι οι τοπικοί βαρόνοι του κόμματος του έκαναν πόλεμο. Ξανακέρδισε την ηγεσία μέσα από σκληρές προκριματικές εκλογές εναντίον της πιο δεξιάς πτέρυγας.

Ξέρει ότι εάν κάνει μια κυβερνητική συμφωνία με ένα κόμμα σαν το αριστερό Unidos Podemos, μπορεί να έχει προβλήματα στο εσωτερικό. Την ίδια στιγμή, κάνει τους εκλογικούς υπολογισμούς του. Για εμάς αυτό δεν είναι ό,τι καλύτερο, γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να δρούμε πάντα με άξονα το συμφέρον των πολιτών και της χώρας που έχει πληγεί από μια τεράστια οικονομική και κοινωνική κρίση και όχι με άξονα μικροκομματικούς υπολογισμούς. Ο κόσμος που πλήττεται από την κρίση έχει ανάγκη μια ισχυρή προοδευτική και αριστερή κυβέρνηση, που να θέσει τις βάσεις για ένα διαφορετικό μέλλον της χώρας.

Η Δεξιά πάντως δεν παραιτείται, γιατί έχοντας την απόλυτη πλειοψηφία στη Γερουσία και μαζί με τους Πολίτες στο προεδρείο της Βουλής σχεδιάζει μια σκληρή αντιπολίτευση αρχίζοντας από την τροποποίηση του προϋπολογισμού της που μόλις τον ψήφισαν...

Για τους λόγους αυτούς η εκτελεστική εξουσία, δηλαδή η κυβέρνηση, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία νομοθετικής πρωτοβουλίας που προβλέπονται, όπως τα πρωθυπουργικά διατάγματα. Η νέα κυβέρνηση του Σάντσεθ θα χρησιμοποιήσει πολύ αυτό το νομοθετικό εργαλείο, δηλαδή νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα ξεκινούν από την κυβέρνηση. Θα έχει μια σχετική αστάθεια στο κοινοβούλιο και θα πρέπει να κάνει διαρκώς συμφωνίες με το Unidos Podemos και τα εθνικιστικά κόμματα που στήριξαν τη μομφή, συμπεριλαμβανομένων αυτών που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Καταλωνίας.

Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο πολιτικό σενάριο. Το Λαϊκό Κόμμα έχει πληγωθεί βαθιά, αλλά θα κάνει σκληρή αντιπολίτευση εναντίον της πολιτικής του Σάντσεθ.

Ο λαϊκισμός του Ριβέρα και των Πολιτών δέχθηκε σφοδρό πλήγμα...

Στο ιδεολογικό επίπεδο είναι πολύ ρευστοί. Ο Ριβέρα λέει ένα πράγμα το πρωί και το αντίθετο το βράδυ, γιατί κοιτάζει τις δημοσκοπήσεις και τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Έκαναν το τεράστιο λάθος να παραμείνουν οι μόνοι που στήριξαν τον Ραχόι και θα το πληρώσουν. Η στρατηγική του Ριβέρα ήταν να ζητάει διαρκώς πρόωρες εκλογές. Οι πολίτες κατανοούν ότι θέλει τις εκλογές μόνο για πιθανά εκλογικά του οφέλη και όχι για το καλό της χώρας. Οι Πολίτες και ο Ριβέρα βάζουν το μικροκομματικό συμφέρον πάνω από τους πολίτες.

Πως είδατε τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης;

Προσπαθεί να ικανοποιήσει τις εσωτερικές και περιφερειακές ευαισθησίες του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Η υπουργός Οικονομίας Καλβίνιο έρχεται από τον σκληρό πυρήνα της διαμόρφωσης του κοινοτικού προϋπολογισμού και της ευρωπαϊκής λιτότητας. Το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε στις Βρυξέλλες είναι η ανάγκη μιας άλλης εναλλακτικής πολιτικής, όπως αυτές που βλέπουμε στην Ελλάδα και την Πορτογαλία.

Πως διαμορφώνεται η κατάσταση στην Καταλωνία;

Η καταλανική Αριστερά και οι εθνικιστές ψηφίσαν υπέρ του Σάντσεθ γιατί βλέπουν στην εκλογή του τη δυνατότητα να οδηγηθούμε σε έναν ουσιαστικό διάλογο. Δεν διώξαμε τον Ραχόι μόνο για τη διαφθορά του, αλλά και για την αντιδημοκρατική πολιτική του, την επίθεσή του στις ελευθερίες μας. Στην Καταλωνία ποινικοποίησε την πολιτική. Μουσικοί και blogger βρέθηκαν στην φυλακή.

Ψηφίσαμε την κυβέρνηση Σάντσεθ στη Βουλή και της δώσαμε τριπλή εντολή, να ξεκαθαρίσει τους θεσμούς από τη διαφθορά, να υιοθετήσει μια κοινωνική ατζέντα για την Ισπανία, με άξονα την υγεία, την παιδεία, την αύξηση του κατώτατου μισθού και των συντάξεων, και τον διάλογο με την Καταλωνία. Απαιτούμε διάλογο και ομαλοποίηση, την κατάργηση του άρθρου 155 και την απελευθέρωση των κρατούμενων.

Την επομένη της πτώσης του Ραχόι δημοσιεύσατε το κείμενο της κοινής καθόδου της Αριστεράς στις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές του 2019...

Ολοκληρώνουμε τη διαδικασία υποψηφιοτήτων λαϊκής ενότητας των αριστερών, κοινωνικών, συνδικαλιστικών, ακτιβιστικών δυνάμεων σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Με αυτή τη στρατηγική κερδίσαμε τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας το 2015, όπως της Μαδρίτης, της Βαρκελώνης, της Θαραγκόθα, του Κάδιθ. Είχαμε ένα καλό αποτέλεσμα στις βουλευτικές του 2016 κερδίζοντας τις εκλογές στην Καταλωνία, στη Χώρα των Βάσκων. Για πρώτη φορά στη Βουλή μια δύναμη σαν το Unidos Podemos έχει 71 βουλευτές.

Το Podemos, η Ενωμένη Αριστερά και το Equo κάναμε μια συμφωνία για κοινή κάθοδο για να ξανακερδίσουμε τους δήμους και συναίνεση στις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019.

Η συμμαχία Podemos, Ενωμένης Αριστεράς και Equo τι σκέφτεται για την Ευρώπη;

Η νεοφιλελεύθερη πολιτική λιτότητας της Ε.Ε. ανοίγει τον δρόμο στην Άκρα Δεξιά, τους φασίστες, τους ρατσιστές και τους ξενόφοβους. Πρέπει να εκδημοκρατίσουμε την Ευρώπη, δεν μπορεί η Κομισιόν να αποφασίζει πάνω από τους λαούς και τους ανθρώπους. Η λιτότητα πρέπει να πεθάνει. Η Ευρώπη δεν μπορεί να παραμένει στα χέρια των κερδοσκόπων, των λόμπι, των πολυεθνικών. Πρέπει να την αλλάξουμε με τους λαούς της και να στοιχηματίσουμε σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις με την οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL