Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Μετά τη σφαγή στη Γάζα / Αμερικανική τορπίλη στη λύση των δύο κρατών;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μετά τη σφαγή στη Γάζα / Αμερικανική τορπίλη στη λύση των δύο κρατών;

Το σκηνικό που σφράγισε την εβδομάδα που πέρασε ήταν σχεδόν σουρεαλιστικό. Και απόλυτα εμπρηστικό. Την ώρα που η κόρη του Προέδρου Τραμπ έκοβε την κορδέλα των εγκαινίων της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ - αναγνωρίζοντας ότι αυτή η πολύπαθη και πολύφερνη πόλη είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ, ο ισραηλινός στρατός έριχνε στο ψαχνό στα σύνορα με τη λωρίδα της τεράστιας φυλακής που λέγεται Γάζα. Ο φόρος του αίματος που πλήρωσαν οι Παλαιστίνιοι διαδηλωτές ήταν τεράστιος- και οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας ανυπόφορα χλιαρές. Το αιώνιο επιχείρημα του Ισραήλ είναι ότι πρόκειται για "νόμιμη άμυνα" έναντι των "τρομοκρατών" της Χαμάς - και ελάχιστοι ηγέτες άλλων χωρών επιλέγουν να το αμφισβητήσουν.

Ωστόσο, για το μέλλον αυτής της ανοιχτής πληγής στη Μέση Ανατολή, που μάθαμε να τη λέμε "Παλαιστινιακό πρόβλημα", το μείζον δεν είναι η έλλειψη αυτής της αμφισβήτησης. Είναι μια άλλη έλλειψη. Αυτή της αναφοράς, και μάλιστα με τρόπο εμφατικό, ότι η διεθνής κοινότητα επιμένει στις αποφάσεις του ΟΗΕ και στη λύση των δύο κρατών.

Τις επόμενες μέρες της σφαγής στα σύνορα με τη Γάζα, θαρρείς κανείς δεν θυμάται πια ότι δεδηλωμένος στόχος της διεθνούς κοινότητας είναι να δημιουργηθεί πλάι στο κράτος του Ισραήλ -την ύπαρξη του οποίου πρέπει να αποδεχτούν επιτέλους και οι χώρες που έχουν αναγάγει σε εθνικό στόχο τους να το σβήσουν από το χάρτη- και ένα παλαιστινιακό κράτος. Με την Ιερουσαλήμ σε ειδικό καθεστώς.

Εάν πράγματι ο Αμερικανός Πρόεδρος πίστευε ότι με τη μεταφορά της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ κόβει ως άλλος Μέγας Αλέξανδρος τον γόρδιο δεσμό, ανακατεύει τα λιμνάζοντα νερά και πιέζει για την ειρήνη -έτσι λέει- τότε θα μπορούσε την ημέρα που ανακοίνωνε τη μετακόμιση της διπλωματικής αντιπροσωπείας του να δήλωνε ότι έχει βρει το οικόπεδο για τη δημιουργία της μελλοντικής αμερικανικής πρεσβείας στην Παλαιστίνη στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Προφανώς, δεν του πέρασε καν από το μυαλό κάτι τέτοιο.

Για το σήμερα και το αύριο του Παλαιστινιακού γράφουν σήμερα στην "Α" ο Στρατής Αγγελής, ο Τάσος Κουράκης και ο Σωτήρης Ρούσσος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL