Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αν αποχωρήσει η Total τη θέση της θα πάρει η κινεζική CNPC δηλώνει ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου

Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Μπιζάν Ναμντάρ Ζανγκανέ-ΑΜΠΕ

Ο γαλλικός όμιλος έχει ήδη προειδοποιήσει ότι θα αποχωρήσει από το Ιράν, αν δεν λάβει εξαίρεση από τις αμερικανικές αρχές. Βάσει της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου, αξίας 4,8 δισ. δολαρίων, η Total έχει το 50,1% του μεριδίου της κοινοπραξίας, η CNPC το 30% και η Petropars το 19,9%

Η κινεζική εταιρεία CNPC θα αντικαταστήσει την Total στο συμβόλαιο για την ανάπτυξη του ιρανικού κοιτάσματος αερίου στο νότιο Παρς σε περίπτωση αποχώρησης της γαλλικής εταιρείας, δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου, Μπιζάν Ναμντάρ Ζανγκανέ.

«Η Total ανακοίνωσε ότι αν δεν λάβει εξαίρεση από τις ΗΠΑ για να συνεχίσει τις δραστηριότητές της, θα ξεκινήσει τη διαδικασία της αποχώρησης από το συμβόλαιο. Σε αυτή την περίπτωση η κινεζική εταιρεία CNPC θα αντικαταστήσει την Total. Αν με τη σειρά της η CNPC αποχωρήσει, θα μείνει η ιρανική εταιρεία Petropars», εξήγησε ο Μπιζάν Ναμντάρ Ζανγκανέ.

Βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη τον Ιούλιο του 2017, αξίας 4,8 δισ. δολαρίων, η Total έχει το 50,1% του μεριδίου της κοινοπραξίας, η CNPC το 30% και η Petropars το 19,9%.

Ο γαλλικός όμιλος έχει ήδη προειδοποιήσει ότι θα αποχωρήσει από το έργο αυτό στο Ιράν, αν δεν λάβει εξαίρεση από τις αμερικανικές αρχές.

Στις 8 Μαΐου ο Ντ.Τραμπ ανακοίνωσε ότι η χώρα του αποσύρεται από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και επανέφερε τις κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης.

Η συμφωνία με την κοινοπραξία υπό την Total ήταν η πρώτη που υπεγράφη με το Ιράν μετά την έναρξη της ισχύος της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας το 2015. Τότε η Τεχεράνη ήλπιζε ότι η συμφωνία θα ενθάρρυνε και άλλες δυτικές αλλά και ασιατικές εταιρείες να δραστηριοποιηθούν στη χώρα. Όμως προς το παρόν μόνο η ρωσική εταιρεία Zarubezhneft υπέγραψε τον Μάρτιο του 2018 συμβόλαιο ύψους 742 εκατομμυρίων δολαρίων για την αύξηση της παραγωγής σε δύο πετρελαιοπηγές στο δυτικό Ιράν.

Σημειώνεται ότι το Ιράν διαθέτει τα δεύτερα μεγαλύτερα κοιτάσματα αερίου παγκοσμίως μετά τη Ρωσία και τα τέταρτα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ν.Δ. όπως VMRO

Δυο μύθοι διακινούνται από τους επαγγελματίες πατριώτες και στην πλευρά του Αξιού και στην πλευρά του Βαρδάρη. Ο μύθος της προδοσίας κι ο μύθος της ταπείνωσης. Λένε οι εθνικιστές του VMRO στη...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο