Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.2°C24.7°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.6°C28.1°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.7°C25.9°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.8°C25.2°C
5 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
30 °C
27.9°C29.9°C
2 BF 25%
«Αν η Ουάσινγκτον ελπίζει σε μια «αλά Λιβύη» αποπυρηνικοποίηση της Β.Κορέας είναι σαφής η τύχη της συνόδου Τραμπ-Κιμ»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Αν η Ουάσινγκτον ελπίζει σε μια «αλά Λιβύη» αποπυρηνικοποίηση της Β.Κορέας είναι σαφής η τύχη της συνόδου Τραμπ-Κιμ»

Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίσουν να μιλούν για μια «α λα Λιβύη» αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας, είναι σαφής η τύχη που θα έχει η προγραμματισμένη για τις 12 Ιουνίου σύνοδος κορυφής μεταξύ του Κιμ Γιονγκ Ουν και του Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποιεί η Πιονγκγιάνγκ, δια στόματος του υφυπουργού Εξωτερικών, Κιμ Κιέ Γκουάν.

«Αν οι ΗΠΑ προσπαθούν να μας βάλουν στη γωνία αναγκάζοντάς μας να εγκαταλείψουμε μονομερώς το πυρηνικό μας οπλοστάσιο, εμείς δεν θα συνεχίσουμε να ενδιαφερόμαστε για έναν τέτοιο διάλογο και δεν μπορούμε παρά να επανεξετάσουμε το αν θα προσέλθουμε στην σύνοδο κορυφής Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας - ΗΠΑ», δήλωσε ο Κιμ Κιέ Γκουάν.

Ο ίδιος, πρόσθεσε ότι «έχουμε ήδη εκφράσει την πρόθεσή μας για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και έχουμε καταστήσει σαφές αρκετές φορές ότι προϋπόθεση για την αποπυρηνικοποίηση είναι να σταματήσει η εχθρική πολιτική κατά της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας και οι πυρηνικές απειλές και ο εκβιασμός των ΗΠΑ».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Β.Κορέας, επέκρινε στη συνέχεια ευθέως τα σχόλια που έκανε ο σύμβουλος του Ντ.Τραμπ για θέματα Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον, ο οποίος πρότεινε πρόσφατα ένα «α λά Λιβύη» μοντέλο, βάσει του οποίου η Β.Κορέα θα παραδώσει γρήγορα το πυρηνικό της οπλοστάσιο.

«Δεν κρύβουμε τα αισθήματα αποστροφής που τρέφουμε γι'αυτόν», σημείωσε ο ίδιος αναφερόμενος στον Τζ.Μπόλτον.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «ο κόσμος ξέρει πολύ καλά ότι η χώρα μας δεν είναι ούτε Λιβύη ούτε Ιράκ, οι οποίες είχαν τραγική μοίρα. Είναι απολύτως γελοίο να τολμάει κανείς να συγκρίνει τη Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας, μια πυρηνική δύναμη, με τη Λιβύη, η οποία βρισκόταν μόλις στο αρχικό στάδιο της πυρηνικής εξέλιξης».

Η δήλωση Μπόλτον «δεν δείχνει πρόθεση να αντιμετωπιστεί το θέμα μέσω του διαλόγου», προσθέτει εξάλλου ο βορειοκορεάτης ΥΦΥΠΕΞ.

«Αντίθετα, αποτελεί ουσιαστικά εκδήλωση τρομερά κακόβουλων κινήσεων για να επιβληθεί στο αξιοπρεπές κράτος μας η μοίρα της Λιβύης ή του Ιράκ που κατέρρευσαν λόγω της παράδοσης ολόκληρων των χωρών τους στις μεγάλες δυνάμεις», επισήμανε ο Κιμ Κιέ Γκουάν.

Αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, προειδοποίησε τέλος ο Βορειοκορεάτης υφυπουργός Εξωτερικών, «ακολουθήσει τα βήματα των προκατόχων του θα μείνει στη μνήμη ως περισσότερο τραγικός και αποτυχημένος πρόεδρος από τους προκατόχους του, κάτι που απέχει πολύ από την αρχική του φιλοδοξία να έχει μια άνευ προηγουμένου επιτυχία».

Όλες οι πλευρές πρέπει να επιδείξουν καλή θέληση και ειλικρίνεια για να δημιουργηθεί ευνοϊκή ατμόσφαιρα για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, ανακοίνωσε σήμερα το Πεκίνο, μετά τις προειδοποιήσεις της Βόρειας Κορέας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL