Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
"Έχουμε σφαίρες για όλους"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Έχουμε σφαίρες για όλους"

Η χλιαρή διεθνής αποδοκιμασία και οι εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση προς θύτες και θύματα φάνηκαν να ενθαρρύνουν το Ισραήλ, που την επαύριο της σφαγής των Παλαιστινίων διαδηλωτών στη Λωρίδα της Γάζας (60 νεκροί, 2.771 τραυματίες σύμφωνα με τους τελευταίους απολογισμούς) δήλωνε αποφασισμένο "να συνεχίσει να υπερασπίζεται τα σύνορά του" επιρρίπτοντας τις ευθύνες για την αιματοχυσία στους "τρομοκράτες" της Χαμάς.

"Ο ισραηλινός στρατός έχει αρκετές σφαίρες για όλους" ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του Άβι Ντίχτερ, υψηλόβαθμου στελέχους του κυβερνώντος Λικούντ και προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων και Άμυνας του κοινοβουλίου. Και για να μην υπάρξουν τυχόν απορίες, έσπευσε να διευκρινίσει: "Αυτό σημαίνει ότι ο στρατός είναι προετοιμασμένος για χρήση μη φονικής ή φονικής βίας όταν αυτό δικαιολογείται από τους κανόνες εμπλοκής -υπάρχουν αρκετά πυρομαχικά για όλους" τόνισε στο κανάλι Hadashot TV ο πρώην διευθυντής της υπηρεσίας πληροφοριών Σιν Μπετ.

Οι κανόνες εμπλοκής του ισραηλινού στρατού και οι συνθήκες υπό τις οποίες δικαιολογείται η χρήση πραγματικών πυρών ήταν επόμενο να βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης. Για τη Διεθνή Αμνηστία η σφαγή της Δευτέρας ήταν ένα ακόμη "φρικτό παράδειγμα της χρήσης υπερβολικής βίας από τον ισραηλινό στρατό" ενώ τη "δυσανάλογη βία" κατά των διαδηλωτών κατήγγειλαν και τα Ηνωμένα Έθνη με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζαΐντ Ραάντ Αλ Χουσεΐν να κάνει λόγο για μια "εξοργιστική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

Ο εκπρόσωπος του γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ρούπερτ Κόλβιλ δήλωσε από την πλευρά του σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη πως το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται τα σύνορά του, αλλά η θανατηφόρος βία πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως "ύστατο μέσο" και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από την προσέγγιση των Παλαιστινίων στον φράχτη της Γάζας.

"Φαίνεται ότι όλοι μπορεί να δεχτούν πυρά. Δεν είναι αποδεκτό να λες 'είναι της Χαμάς, επομένως όλα είναι εντάξει'" σημείωσε. "Τι είδους απειλή μπορεί να αντιπροσωπεύει ένας ανάπηρος στην άλλη πλευρά ενός οχυρωμένου φράχτη;" διερωτήθηκε αναφερόμενος στην πληροφορία ότι ανάμεσα στα θύματα της ισραηλινής φονικής βίας ήταν και ένας 29χρονος Παλαιστίνιος που είχε χάσει και τα δύο του πόδια.

Ισραηλινή και αμερικανική κυβέρνηση συνέχισαν παρ' όλα αυτά και τη χθεσινή μέρα να κατηγορούν την παλαιστινιακή οργάνωση για το μακελειό. "Την ευθύνη γι' αυτούς τους τραγικούς θανάτους την έχει ξεκάθαρα η Χαμάς" υποστήριξε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Ρατζ Σαχ κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Drones εναντίον βρεφών

Παλαιστινιακές ιατρικές υπηρεσίες και διεθνείς οργανισμοί έδιναν την ίδια ώρα στη δημοσιότητα νέες ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τη σφαγή. Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, ανάμεσα στα οκτώ παιδιά που σκοτώθηκαν ήταν και ένα βρέφος οκτώ μηνών. Η μικρή Λέιλα και η οικογένειά της δεν βρισκόταν κοντά στον φράχτη, αλλά στον καταυλισμό που έχει στηθεί εκατοντάδες μέτρα μακριά. Ωστόσο ισραηλινά drones έριξαν χημικά και στον καταυλισμό, όπου βρίσκονταν γυναικόπαιδα, ιατρικό προσωπικό και τραυματίες, με αποτέλεσμα το βρέφος να πεθάνει από την εισπνοή τους.

Ο αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Μαχμούντ Νταχέρ προειδοποιούσε ταυτόχρονα για το ενδεχόμενο κατάρρευσης του ήδη προβληματικού συστήματος υγείας στη Γάζα εξαιτίας του εξαιρετικά υψηλού αριθμού τραυματιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε, οι 1.360 από τους 2.771 τραυματίες φέρουν τραύματα από σφαίρες, οι 400 από θραύσματα βομβίδων και οι 980 νοσηλεύονται με αναπνευστικά προβλήματα από την εισπνοή χημικών.

Οι κηδείες των 60 νεκρών επισκίασαν σε μεγάλο βαθμό τις εκδηλώσεις μνήμης για τη "Νάκμπα", την "καταστροφή" που σήμαινε για τους Παλαιστίνιους η ίδρυση του Ισραήλ πριν από 70 χρόνια. Την ώρα που γίνονταν οι κηδείες, ένας ακόμη Παλαιστίνιος έπεφτε νεκρός από ισραηλινά πυρά στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας. Η Χαμάς υποσχέθηκε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες, ωστόσο στη Δυτική Όχθη η Φατάχ θέλησε να κατευνάσει τα πνεύματα περιοριζόμενη στην κήρυξη γενικής απεργίας.

Η Άγκυρα πρωτοστατεί στις διεθνείς αντιδράσεις

Όσον αφορά τις διεθνείς αντιδράσεις, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Υβ Λεντριάν χαρακτήρισε χθες "εκρηκτική" την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, επέκρινε την Ουάσιγκτον για τις μονομερείς ενέργειές της, όπως η μετακόμιση της πρεσβείας της στην Ιερουσαλήμ, και προειδοποίησε ότι "ο πόλεμος ελλοχεύει".

Η κυβέρνηση του Βελγίου ζήτησε διεξαγωγή έρευνας του ΟΗΕ για τη φονική βία στη Γάζα και κάλεσε στο υπουργείο Εξωτερικών για εξηγήσεις την ισραηλινή πρέσβειρα στη χώρα, που αποκάλεσε τα θύματα της σφαγής "τρομοκράτες". Σε ανάλογη κίνηση προχώρησε και η κυβέρνηση της Ιρλανδίας. Οι πιο σφοδρές διπλωματικές κυρώσεις προήλθαν πάντως από την Τουρκία, που ανακάλεσε για διαβουλεύσεις τους πρέσβεις της σε ΗΠΑ και Ισραήλ και ζήτησε από τον πρεσβευτή του Ισραήλ στην Άγκυρα να εγκαταλείψει τη χώρα "για κάποιο διάστημα". Το Ισραήλ απάντησε με την απέλαση του Τούρκου προξένου στην Ιερουσαλήμ.

Για τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η σφαγή στη Γάζα ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να επιστρέψει, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, στον ρόλο του "προστάτη" του μουσουλμανικού κόσμου. "Καταδικάζω αυτή την ανθρωπιστική καταστροφή, αυτή τη γενοκτονία, από όπου και αν προέρχεται, από το Ισραήλ ή την Αμερική" τόνισε καταγγέλλοντας το Ισραήλ για "κρατική τρομοκρατία".

"Ο Ερντογάν είναι μεταξύ των μεγάλων υποστηρικτών της Χαμάς και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι καταλαβαίνει πλήρως την τρομοκρατία και τις σφαγές. Προτείνω να μην μας κάνει μαθήματα ηθικής" ήταν η απάντηση της ισραηλινής κυβέρνησης. Η Άγκυρα ζήτησε, τέλος, την επείγουσα σύγκληση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνδιάσκεψης την Παρασκευή, ενώ ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ κάλεσε τις μουσουλμανικές χώρες να επανεξετάσουν τους δεσμούς τους με το Ισραήλ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL