Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.1°C
4 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.9°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.8°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.7°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.4°C
2 BF 87%
Πάλι στα δίχτυα του ΔΝΤ η Αργεντινή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πάλι στα δίχτυα του ΔΝΤ η Αργεντινή

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στην Αργεντινή το τελευταίο 24ωρο, με την οικονομία της χώρας να βρίσκεται πάλι στο χείλος της αβύσσου. Ο νεοφιλελεύθερος Πρόεδρος Μαουρίτσιο Μακρί ζήτησε εσπευσμένα από την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ την έγκριση προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής στήριξης 30 δισ. δολαρίων μετά την ανεξέλεγκτη κατρακύλα, το απόγευμα της Τρίτης, της ισοτιμίας του εθνικού νομίσματος, του πέσο, έναντι του δολαρίου στα επίπεδα του 24 προς 1.

“Απέναντι σε αυτή τη νέα κατάσταση και για προληπτικούς λόγους αποφάσισα να ξεκινήσω συνομιλίες με το ΔΝΤ ώστε να μας προσφέρει μια γραμμή χρηματοδοτικής στήριξης. Πριν από μερικά λεπτά μίλησα με την Κριστίν Λαγκάρντ”, τόνισε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο Μακρί ανασύροντας στη μνήμη των Αργεντινών τις πλέον μαύρες στιγμές της πρόσφατης ιστορίας της χώρας. Το γεγονός ότι ο επικεφαλής της κυβέρνησης έκανε λόγο για διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ που "αρχίζουν από σήμερα" καθιστά σαφές ότι η χώρα βρίσκεται πάλι σε τροχιά χρεοκοπίας.

O λαός της Αργεντινής ετοιμάζεται να ματώσει για άλλη μια φορά από τις ίδιες πολιτικές που τον οδήγησαν στην καταστροφή στις αρχές της περασμένης δεκαετίας. Η κυβέρνηση Μακρί προχωρά σε αυξήσεις τιμών κατά μέσο όρο κατά 2,34% σε μια σειρά 391 βασικών προϊόντων και προσπαθεί να φρενάρει την άνοδο των τιμών των καυσίμων, ενώ η Αριστερά φοβάται ότι θα υπάρξει ένα νέο “κοραλίτο” (τα έκτακτα μέτρα που επιβλήθηκαν στα τέλη του 2001 από τον τότε υπουργό Οικονομίας Ντομίνγκο Καβάλο για να αποτραπεί ο τραπεζικός πανικός). Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προσπαθεί να πουλήσει τρίμηνα έντοκα γραμμάτια αξίας 40 δισ. πέσο αλλά η αγορά απορρόφησε μόλις 19 δισ. Σημειωτέον ότι, μέσα στα δύο χρόνια της εξουσίας του Μακρί, το χρέος της Αργεντινής εκτινάχθηκε στα 120 δισ. δολάρια!

Η κυβέρνηση δίνει μάχη εναντίον του χρόνου για να αποτρέψει την ξέφρενη άνοδο των τιμών μετά την καταστροφική πολιτική που “έκαψε” περίπου 5 δισ. δολάρια για να στηρίξει το πέσο καθώς και την τετραπλή αύξηση των επιτοκίων στο 40%, τα υψηλότερα παγκοσμίως. Ο υπουργός Οικονομίας Ντουχόβνε παραδέχτηκε πως η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου καθώς "η ισοτιμία του δολαρίου μπορεί να ανεβεί ή μπορεί να πέσει”, ενώ υποσχέθηκε νέες παρεμβάσεις της Κεντρικής Τράπεζας για να συγκρατήσει την άνοδο του πληθωρισμού και την κατρακύλα του πέσο. “Αυτή την εβδομάδα η Κεντρική Τράπεζα θα ρίξει όλο το κρέας στη φωτιά, αλλά καμία φορά δεν φθάνει ούτε αυτό”, προειδοποίησε ο διευθυντής Οικονομίας και Περιφερειών Τζιακομίνι. Οι τράπεζες ήταν έτοιμες να ρίξουν χθες στη “φωτιά” τουλάχιστον άλλα 2 δισ. δολάρια.

O δεξιός βουλευτής Ολμέδο έχει ακόμη πιο δραστικές προτάσεις για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, του ελλείμματος και της κρίσης: “Να κλείσουμε την Κεντρική Τράπεζα και να αφήσουμε ελεύθερη τη διακύμανση του δολαρίου”.

“Ο Μακρί βουλιάζει κάθε μέρα διαρκώς και περισσότερο. Η αντιπολίτευση θα θριαμβεύσει στις προεδρικές εκλογές του 2019”, τόνισε από την πλευρά του ο Φερνάντεθ, δεξί χέρι της πρώην Προέδρου Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρτσνερ. “Έριξαν τη χώρα στα σκατά”, κατέληξε ο πρώην επικεφαλής της προεδρίας της κυβέρνησης. Ο αριστερός περονισμός, παρ' όλο που δεν έχει συνέλθει από το σοκ των τελευταίων ημερών, φαίνεται αποφασισμένος να δώσει με σθένος τη μάχη εναντίον της νεοφιλελεύθερης πολιτικής του Προέδρου Μακρί.

Σήμερα το απόγευμα η δημοκρατική Αργεντινή θα διαδηλώσει έξω από τη Βουλή ζητώντας τον έλεγχο των τιμών, για να περιοριστούν όσο το δυνατόν λιγότερο οι αυξήσεις στις τιμές αγαθών και υπηρεσιών. Ο υπουργός Οικονομίας κατήγγειλε ήδη ως “δημαγωγικές” τις προτάσεις της αντιπολίτευσης για τον έλεγχο των τιμών.

Ο Μακρί συγκάλεσε χθες τρεις απανωτές συνεδριάσεις με το στενό τριμελές οικονομικό επιτελείο του προσπαθώντας να δείξει ότι ελέγχει την κατάσταση, κυρίως προς το μωσαϊκό των κομμάτων που τον στηρίζουν, προειδοποιώντας παράλληλα ότι θα επιβάλει τον "νόμο και την τάξη". Το θέμα είναι ότι το 66,1% των πολιτών δεν τον εμπιστεύεται πια, ενώ το 14,4% δεν γνωρίζει καν, σύμφωνα με τελευταία δημοσκοπική έρευνα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ή μάλλον καλύτερα, τον πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας και τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL